Skrivnostni Mjanmar

Pisatelj Rudyard Kipling je zapisal »To je Burma – dežela, drugačna od vseh drugih, ki jih poznaš,« in imel je prav. Ta dežela je namreč novinec med avanturističnimi destinacijami in daje človeku občutek, da je vstopil na še nedotaknjen planet. Na njem najdeš mogočne templje, plavajoče vrtove, ene najlepših krajev za potapljanje, največji kip ležečega Bude na svetu, poceni pivo ter nune v rožnatih haljah.

Bagan

TOP ZNAMENITOSTI

Budisticni tempelj

Svet budističnih templjev antičnega Bagana

Kraj, ki ga mora obiskati prav vsak popotnik, saj vsebuje največje število budističnih templjev, samostanov in pagod na svetu, ki vključujejo tudi čudoviti tempelj Anada s svojimi zlatimi koničastimi zvoniki.

Plavajoci vrtovi jezera inle

Plavajoči vrtovi jezera Inle

Predstavljaj si pravljično jezero, kjer se iz vode dvigajo budistični templji in prave pravcate vasi, v katerih sadijo zelenjavo, zelišča in rože, tamkajšnji prebivalci pa se vozijo v drevakih in veslajo z nogo.

Osupljivi mandalay

Osupljivi Mandalay

Mandalay je kulturna prestolnica Mjanmara, ki te bo očarala s svojimi trgi, eno najlepših svetovnih palač, največjo knjigo na svetu, samostani, templji in najdaljšim tikovim mostom ter prijaznimi ljudmi.

Kyaiktiyo skala

Zlata skala v Kyaiktiyu

Ena največjih znamenitosti je zagotovo tudi Zlata skala na gori Kyaiktiyo, postavljena na rob prepada. Zanjo velja, da je edina stvar, ki ji preprečuje, da bi zgrmela v globino, Budin las. Če ne verjameš, se odpravi tja in se prepričaj sam.

TOP IZKUŠNJA

“Mjanmar me je prevzel predvsem s svojo preprostostjo. V stiku z domačini lahko popotnik doživi in izkusi resničen delček njihove kulture, ki ni prirejen in postavljen za oči turistov, kot smo tega vse bolj vajeni v okoliških azijskih državah. V vaškem samostanu te menihi povabijo k sebi, da prisedeš ob kosilu; otroci v gorskih vasicah kriče tekajo okrog, nevajeni turistov in fotoaparatov; v veličastnosti starodavnega mesta, zaščitenega kot Unescova dediščina, pa lahko uživaš brez trum in gneče turistov. Vse to dopolnijo še dobra hrana in nizke cene, pa prijaznost domačinov, peščene plaže in super klima. Zaradi burne zgodovine in nedavnih vojn je precej delov države še vedno pokrite z minami, zato imamo turisti omejeno območje, po katerem se lahko gibamo, pa vendar se na ulicah ne srečujemo prav pogosto. Mladi Mjanmarci, ki govorijo angleško, radi pokramljajo o svoji deželi, o pestrosti regij in kultur, nestrpnosti med njimi in vojnih časih. Zato Mjanmar nedvomno pusti pečat in se domov vrneš z občutkom, da si spoznal delček prave Azije.”

– Tjaša B., Nomago Travel

TOP AKTIVNOSTI

Slap mjanmar

Kopaj se v slapovih v stilu Indiane Jonesa

Na vhodu Mandalaya leži zgodovinsko mesto Pyin Oo Lwin, kjer najdeš mogočni slap Dat Taw Gyaint s kristalno čisto vodo za plavanje in čudovito pagodo. Ob njem se nahaja tudi zapuščen most, ki spominja na kakšnega iz filmov Indiane Jonesa.

Burma iz zraka z balonom

Vkrcaj se na toplozračni balon in si oglej Mjanmar z višine

Če si odprt za nove izzive in doživetja, se odpravi na adrenalinsko pustolovščino – med letenjem v balonu boš doživel dih jemajoč razgled.

Myeik mjanmar

Sonči se na najlepših plažah

Vkrcaj se na ladjo do severnih otočkov Myeik, kjer boš našel ene najlepših divjih samotnih plaž, ki jih lahko izkoristiš za poležavanje na toplem soncu ali plavanje v turkizno modrem morju.

Festival balonov

Oglej si festival ognjenih balonov

V mestu Taunggyi se vsak oktober ali november odvije spektakularen festival ognjenih balonov kot del praznovanj ob polni luni. Na njem v zrak spustijo na stotine pisanih balonov različnih oblik, ki simbolično s seboj odnesejo tudi grehe ljudi.

TOP NAMESTITVE

Ngapali: Amata Resort & Spa

od 99 € (za dvoposteljno sobo)

Burma1
Burma2
Burma3
Burma4

Amata Resort & Spa ponuja svojim gostom zunanji bazen, spa in wellness center ter wi-fi omrežje na celotnem območju. Čudovite sobe vključujejo klimo, minibar in televizijo ter zasebno kopalnico. Na letovišču se nahaja tudi restavracija, ki streže okusne azijske kot tudi evropske jedi.

Oddaj povpraševanje

Bagan: Kaday Aung Hotel ***

od 52 € (za dvoposteljno sobo)

Burma2 1
Burma2 2
Burma2 3
Burma2 4

Kaday Aung Hotel najdeš v Baganu in ponuja čudovit zunanji bazen in dostop do wi-fija. Sobe se lahko pohvalijo s čudovitim razgledom na vrt ali bazen ter vsebujejo klimo, televizijo in lastno kopalnico. Hotel ponuja tudi veliko izbiro kitajske, evropske in tradicionalne burmanske kulinarike. Hkrati ob večerih nudi tudi možnost ogleda tradicionalnega baganskega plesa v živo.

Oddaj povpraševanje

TOP TURE

TOP DEJSTVA

#1
Ali veš, zakaj imajo ženske in otroci na licih kredaste vzorce? Tako imenovana »thanaka« je kozmetična pasta iz lubja, ki naj bi gladila kožo in varovala pred soncem.

#2
Mokenski morski Romi so ena izmed etičnih skupin, naseljenih na otočju Mergui, ki živijo kot nomadi in preživijo večino časa na morju ter pridejo na kopno le v času monsunov.

#3
Promet v Mjanmaru je zelo kaotičen, saj so leta 1970 čez noč spremenili vožnjo po levi strani na vožnjo po desni ter hkrati prepovedali uvoz avtomobilov, narejenih za vožnjo po levi strani. Danes najdemo na cestah Mjanmara še vedno mešanico obeh vrst vozil, zato je boljša rešitev kot najeti avto najeti voznika.

#4
Budistično novo leto v Mjanmaru praznujejo z vodnimi boji, ki vključujejo vodne pištolice, vedra in vodne topove. Škropljenje vode nad posameznikovo glavo namreč simbolično predstavlja izganjanje slabih duhov.

TOP ČLANKI

Zakaj se mora Mjanmar znajti na tvojem potovalnem seznamu – in to čim prej

Zakaj se mora mjanmar znajti na tvojem potovalnem seznamu2 1

UTRINKI