Vodniki

Potovanje v Grčijo: od Krete do Mikonosa – 13 grških otokov za potovanje po vašem okusu

datum objave | 10. marec 2022
4472

potovanje grški otoki

Grčija ima 6000 otokov, zato se je zelo težko odločiti, katerega obiskati. Toliko jih je, da tudi če bi živeli več življenj, ne bi uspeli obiskati vseh.

Kateri grški otok izbrati, ko pa jih je toliko?

Grški otoki imajo kar 75000 km obale in se razprostirajo v dveh morjih – Egejskem in Jonskem. Za lažjo odločitev smo pripravili predstavitev 13 grških otokov, ki jih morate obiskati.

1. Santorini

grčija santorini

Santorini, ki je mnogim najljubši grški otok, je znan po strmih pečinah, nad katerimi se dvigajo bele hiše in cerkve s tipično modrimi strehami. Nahaja se v Egejskem morju in je eden bolj oddaljenih od grške celine. Santorini je raj za romantike, zato ne preseneča, da je priljubljena evropska destinacija za medene tedne, zaradi zmernih temperatur pa turistična sezona na tem fascinantnem otoku traja skoraj vse leto.

Oia tradicionalno velja za najbolj romantično mesto, saj lahko v najboljših hotelih uživate v popolnem razgledu na morje kar iz hotelske sobe, zelo veliko hotelov pa ponuja tudi jacuzzije in neskončne bazene. Ob sončnem zahodu številni turisti pridejo v Oio po malo romantike in odlične fotografije.

Kako do Santorinija: z direktnim letom iz številnih evropskih mest ali s trajektom s celinske Grčije.

2. Mikonos

grčija mykonos

Mikonos (domačini mu pravijo Chora) je tudi glavno mesto otoka, ki ga krasijo bele hiše z modrimi polkni in vrati, ozke, s kamnom tlakovane ulice in cerkvice z modrimi kupolami. Večina gostov se rada sprehodi skozi Choro, staro pristanišče in Male Benetke (Little Venice).

Za razliko od Santorinija, otoka za zaljubljence, je Mikonos otok v Kikladih za vse, ki se radi zabavajo. Nekaj takega kot španska Ibiza ali pa hrvaška Pag in Hvar. Mikonos je otok, kamor se odpravite zabavat s prijatelji. Na tem otoku je velika gneča, zelo veliko mladih in nešteto krajev za zabavo.

grčija mykonos

Nočno življenje na Mikonosu, bodisi v mestu bodisi na eni izmed plaž Psarrou, Paradise in Super Paradise Beach, je precej drago. Če upoštevate še napitnine, morate biti pripravljeni na nekoliko višje finančne izdatke.

Sodobni klubi na plaži ponujajo pester izbor glasbe, predvsem plesne, ki jo mladi obožujejo, in obratujejo od večera do zore. Zabave na Mikonosu naj bi bile najbolj divje v celem Sredozemlju, še posebej če se znajdete v katerem od gejem prijaznih klubov, kjer je zares pestro.

Izpostaviti je treba klub Cavo Paradiso na plaži Paradise, ki slovi kot najboljši klub zunaj mesta, in dva gejem prijazna lokala – @ 54 lounge bar in klub (s telovadnico, ki je odprta ves dan) s tematskimi večeri ob petkih in sobotah ter Babylon tik ob morju z drznim dekorjem in pogostimi drag showi.

Poleg divjih zabav v klubih pa lahko na Mikonosu uživate tudi v majhnih kavarnah in restavracijah. Našli jih boste v predelu Malih Benetk, kjer so številni bari s pogledom na morje. Lahko si privoščite kozarec vina in uživate v mirnem poletnem večeru. Gejem prijazen Montparnasse The Piano Bar ob morju pa je znan po svojih koktajlih.

V mestu je polno prijetnih tavern, prodajaln s spominki in ljubkih trgovinic, v katerih boste zagotovo želeli pustiti kakšen evro.

Kako do Mikonosa: otok ima dve pristanišči: staro pristanišče v Mikonosu, kamor prispete s trajektom, in novo pristanišče v Tourlosu, kjer pristajajo turistične ladje. Na otok lahko pridete s trajektom ali hitrim čolnom iz Refine (2 do 4 ure vožnje) ali celo letalom.

3. Kreta

grčija kreta

Kreta je največji grški otok in ima res veliko lepih plaž, zgodovinskih znamenitosti ter krajev za sprehode in oglede. Je tako velika, da morate na njej preživeti vsaj teden dni, če si jo želite ogledati. Če imate na voljo dva tedna dopusta, je najbolje, da drugi del preživite na bližnjem Santoriniju.

Poleg tega, da je Kreta največji grški otok, je tudi eden najbolj dostopnih. Cene hotelov so nižje kot na Santoriniju in Mikonosu, cenejša pa je tudi hrana, saj je Krečani veliko pridelajo sami in je ni treba dostavljati od drugod, kot jo morajo na manjše otoke.

grčija kreta

Otok je dom bronastodobne palače v Knososu, ki velja za najstarejše evropsko mesto, prvič naseljeno 7000 let pred našim štetjem. Ta spomenik kretsko-mikenske kulture ima dvorane z ostanki stenskih poslikav in štukatur, kanalizacijski sistem, skladiščne prostore in zaščitene kleti, pa tudi kopalnice s tekočo vodo.

Če želite uživati na plaži, vas bo Kreta navdušila s peščenimi plažami, kjer se lahko prepustite sončnim žarkom. Če želite zabavo, obiščite mesto Malia. Če ste gurman, boste lahko raziskovali taverne, ki so raztresene po celem otoku. Najemite avto in odkrijte najboljše lokacije. Obvezno morate poskusiti polže, ki so kretska poslastica.

Kako do Krete: Kreta ima direktne letalske povezave iz številnih evropskih mest.

4. Paros

grčija paros

Čeprav je ta otok po površini večji od Mikonosa in Santorinija, ima manj obiskovalcev, zato je vzdušje na njem bolj sproščeno in počasnejše. Če imate radi plaže, je dobro vedeti, da so plaže tukaj veliko lepše kot na romantičnem Santoriniju. A ne pričakujte, da jih boste imeli samo zase.

Na Parosu boste lahko občudovali simpatične vasice, ki so kot z razglednice, všeč pa vam bo tudi glavno mesto Parikia s čudovitimi s kamnom tlakovanimi uličicami, starimi cerkvicami, trgovinicami in belimi hišami z modrimi detajli.

grčija paros

Paros služi predvsem kot povezovalna točka za trajekte in katamarane v Egejskem morju, zato je odlična lokacija, če želite videti več otokov. Je na pol poti med Santorinijem in Mikonosom, (do prvega se vozite 2 uri, do drugega 50 minut), v bližini pa je tudi Naksos (s trajektom boste do njega potrebovali 45 min, s katamaranom pa 25), tako da lahko te otoke obiščete na enodnevnih izletih.

Kako do Parosa: otok nima letališča, zato lahko do njega pridete le po morju. Iz Aten vozi trajekt, lahko pa letite na Santorini in od tam do Parosa potujete z ladjo.

5. Antiparos

grčija antiparos

Če želite uživati v mirnih idiličnih plažah, brez velikega stresa, a z odličnimi restavracijami, se odločite za Antiparos, ki je „mlajši brat“ bližnjega Parosa, ki je tudi edina lokacija, s katere lahko do otoka dostopate. Ne zamenjajte ga z Antipaksosom, to je drug otok.

Antiparos je pravi kraj, da si spočijete možgane. Starejši sedijo pod drevesnimi krošnjami in kartajo, hipiji, ki so prišli v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, pa imajo še danes tu nudistične kampe.

Plaže na Antiparosu so mirne, skrite in po besedah nekaterih morda celo najlepše v vsej Grčiji.

Kako do Antiparosa: na Antiparos lahko pridete samo s čolnom s Parosa.

6. Naksos

grčija naxos

Če se nameravate v Grčijo odpraviti z družino, vam priporočamo otok Naksos vzhodno od Parosa. Ima odlične plaže za otroke, glavno mesto pa je polno odličnih tavern, ki strežejo nekatere najboljše jedi na grških otokih. Podobno je v vaseh v notranjosti otoka.

grčija naxos

Naksos je verjetno najbolj zelen otok v arhipelagu Kikladi, zato ni čudno, da mu pravijo „grški Havaji“. Pri 100 km belih plaž, ki se potopijo v turkizno modro morje, ni presenetljivo, da lahko na Naksosu pogosto vidite fante na kolenih, ki prosijo svoja dekleta za roko.

Kako do Naksosa: Naksos nima letališča, zato morate najprej leteti na Santorini ali Mikonos in nato nadaljevati s trajektom.

7. Paksos

grčija paxos

Mit pravi, da je Pozejdon želel Afroditi in sebi urediti ljubezensko gnezdo, zato je s svojim trizobom udaril v južni del Krfa in tako ustvaril otočka Paksos in Antipaksos.

Otok Paksos se nahaja v Jonskem morju in je eden izmed najmanj komercialnih otokov, saj v treh mestih Gaios, Lakka in Loggos živi le 2300 prebivalcev. Poleti se ukvarjajo s turizmom in gostijo predvsem bogate jahtarje, tako da boste tu našli veliko dobrih in dragih restavracij z morsko hrano.

grčija paxos

Otok je tako majhen, da je tempo na njem zares umirjen, zmotijo ga le izletniški čolni. Če boste otok obiskali julija in avgusta, ne pozabite, da je lahko med 11. in 17. uro precejšnja gneča. V tem primeru je najbolje ostati v hotelu z bazenom in se na plažo odpraviti pozno popoldne.

Raziščite čudovite bele prodnate plaže (priporočamo obisk plaže Monodendri z barom in restavracijo na vzhodnem delu otoka ali impresivnega kamnitega loka v Tripitosu) ali pa najemite čoln in raziščite apnenčaste pečine, polne majhnih špilj. Če se odpravite na sprehod v notranjost, pa se boste kmalu znašli med oljčnimi nasadi.

Kako do Paksosa: s čolnom s Krfa ali izletniško ladjo iz Parge na celini.

8. Krf

grčija krf

Krf se nahaja v Jonskem morju, nasproti pete italijanskega škornja in južno od Albanije. Iz albanskega letovišča Saranda (ali Sarandë) se do Krfa lahko pripeljete z ladjo. Vožnja traja 2 uri. Dejansko se lahko na Krf pripeljete tudi z avtomobilom (pot od Splita do Sarande traja približno 12 ur), če ne želite potovati z letalom.

V Kavosu se lahko zabavate v barih in nočnih klubih, za povsem drugačno doživetje otoka pa se odpravite proti severovzhodu otoka v staro Peritijo, najstarejšo vas, ki se nahaja ob vznožju gore Pantokrator, obkroženo z vinogradi in starodavnimi ruševinami.

grčija krf

Kanal ljubezni in plaža v Sidariju … legenda pravi, da se bodo pari, ki se okopajo v kanalu ljubezni (francosko Canal D’Amour), v kratkem poročili in bodo za vedno ostali skupaj.

Ta romantičen kraj na severu Krfa je tudi ena najlepših plaž. Žal je zelo majhna, v sezoni pa je zaradi legende izjemno priljubljena. Če je na njej prevelika gneča, pojdite na bližnjo plažo Sidari, kjer si lahko najamete ležalnike in senčnike.

Med plažami na zahodni strani otoka bi izpostavili Rovinijo. Do plaže Rovinija lahko pridete le s čolnom ali po okoli 600 metrov dolgi potki, zaradi težke dostopnosti pa je ostala nedotaknjena in je tudi sredi turistične sezone razmeroma prazna.

Kako do Krfa: Krf ima letališče, kamor letijo številni nizkocenovni letalski prevozniki, tako da je do njega res enostavno priti.

9. Rodos

grčija 27 rodos

Rodos je odličen za družine. Več kot 50 km zlatih peščenih plaž na vzhodni strani otoka s plitvim morjem privablja starše z majhnimi otroki. Hoteli so prilagojeni tudi potrebam velikih družin, tako da imajo običajno veliko aktivnosti za otroke, od vodnih športov do otroških klubov, staršem pa nudijo storitve varstva otrok, da se malo spočijejo in se morda skupaj odpravijo na večerjo ali v wellness. grcka-28-rodos Otok je dobil ime po besedi rhodon, grškem imenu za rožo, na otoku pa „cvetijo“ številne zgodovinske znamenitosti iz srednjega veka, pa tudi iz časov Otomanskega in Rimskega cesarstva. Na Rodosu je toliko antičnih ostankov, da je celotno središče mesta Rodos od leta 1988 pod Unescovo zaščito. grcka-29-rodos

Če se odločate med vzhodom ali zahodom otoka, naj omenimo, da je na vzhodni strani lažje „krmariti“ med obalnimi mesti, plaže pa so udobnejše v smislu, da so širše in manj skalnate, kar je družinam z otroki še posebej všeč.

Kako do Rodosa: na otoku je letališče, kjer pristajajo letala nizkocenovnih prevoznikov.

10. Lefkada

grcija lefkada

Lefkada je grški otok v Jonskem morju, ki je s cesto povezan s celino. Zahodna obala je znana po plažah Porto Katsiki in Egremni z ostrimi pečinami in turkiznim morjem, na vzhodu pa so stare vasi in obalno letovišče Nidri. Čudovito pisano mesto Lefkada je dober razlog za obisk severa otoka, Vasiliki na jugu pa je privlačen za deskarje.

Če na dopustu največ časa preživite na plaži, je Lefkada otok za vas. Po celem otoku je ogromno lepih plaž: na zahodu so podolgovate peščene plaže, na vzhodu pa umaknjeni zalivi in pečine. Na večini plaž so taverne, bari ali celo ponudba vodnih športov.

Našteli bomo le nekaj plaž, da jih boste lažje poiskali na spletu in izbrali najljubšo:

 • Vassiliki
 • Agiofili
 • Porto Katsiki
 • Egremni
 • Kathisma
 • Ai Yiannis
 • Agios Nikitas
 • Milos
 • Pefkoulia
 • Megali Petra
 • Nidri

Kako do Lefkade: otok je povezan s celino, tako da se lahko nanj pripeljete z avtomobilom. Prav tako je na Leftkadi letališče za vse, ki želijo tja leteti direktno.

grcija 32 lefkada

Ko se na plaži začnete dolgočasiti, najemite skuter in raziščite glavno mesto s pisanimi mozaičnimi zgradbami in s kamnom tlakovanimi ulicami, ljubke vasice in čudovito zeleno notranjost otoka. Če imate radi vino, morate nujno obiskati vinsko klet v bližini plaže Nidri, nekaj litrov tekočega spominka pa vzemite tudi za domov.

11. Zakintos (Zante)

grcija 09 zakythos navagio

Fotografijo plaže Navagio ste verjetno videli že tisočkrat. Je ena izmed najbolj fotografiranih lokacij v vsej Grčiji, na deset tisoče turistov pa vsako leto pride po selfi pred razbitino nasedle piratske ladje.

Drugi dve znamenitosti otoka, ki ju velja omeniti, sta plaža Gerakas, kamor želve prihajajo odlagat jajca, in Tsilivi, ki jo mnogi obožujejo zaradi pestre ponudbe vodnih športov.

Zakintos (Zante) je zgodovinsko od leta 1484 do 1797 spadal pod Benetke, katerih vpliv je prisoten v arhitekturi, kulinariki in narečju. Žal je bilo v dveh uničujočih potresih, ki sta otok prizadela leta 1515 in 1953, veliko zgradb iz tega obdobja porušenih. Otok Zakintos ima letališče, ki se nahaja le 6 km od mesta.

Plaža Navagio

grcija10 zakythos navagio

Do te plaže lahko pridete le po morju. Najemite vodni taksi v pristanišču Agios Nikolaos (na severovzhodni strani, 32 km iz mesta Zakintos) ali se odpravite na enodnevni izlet iz samega Zakintosa. Poleti je na plaži izredna gneča, a se po 15. uri umiri, ker jo takrat zapusti večina turističnih čolnov.

Če se ne želite voziti s čolnom do plaže, lahko naredite selfi s pečine nad plažo.

Modre jame

Na severni konici rta Skinari so spektakularne modre jame (Blue Caves), v katerih se nebo odseva na morski gladini in ustvarja čaroben prizor. Modre jame lahko obiščete z majhnim čolnom s steklenim dnom, ki odpluje iz Agios Nikolaosa ali iz mesta Zakintos.

Kako do Zakintosa: otok ima letališče, poleti pa je na voljo veliko letov iz številnih evropskih mest.

12. Kos

grcija 36 kos

Kos je po velikosti in priljubljenosti podoben Rodosu.

Najbolj znana destinacija je mesto Kos, kjer si lahko ogledate dvorec ter obiščete številne restavracije, trgovine in bare. Kardamena je majhno mesto z bogatim nočnim življenjem, Kefalos je obdan z najlepšimi plažami, Marmari pa ima najdaljšo in najbolj obiskano plažo na otoku.

grcija 38 kos

Med znamenitostmi je zagotovo najbolj priljubljen Asklepion, starodavno središče in kompleks templjev zunaj mesta Kos.

grcija 37 kos

Kako do Kosa: na Kos lahko pridete z letalom, pa tudi s trajektom iz Aten, Rodosa, Patmosa in Santorinija.

13. Kefalonija

grcija 34 kefalonija

Kefalonija je največji otok v Jonskem morju, znan po odličnem vinu in peščenih špiljah. Ima res čudovite plaže, ki so večinoma dostopne le po morju, zato ponujajo prijeten občutek zasebnosti.

Glavno mesto Argostoli se nahaja na pobočju hriba nad pristaniščem. Takšen je pravzaprav ves otok, z ozko in strmo obalo, ki jo presekajo majhni zalivi, majhne bele peščene plaže in špilje.

grcija 33 kefalonija

Mirtos je po zaslugi filma Corellijeva mandolina ena najbolj znanih plaž v Grčiji in je pogosto uvrščena med 30 najlepših plaž na svetu. Pridite in ostanite do sončnega zahoda, ko se morje obarva od oranžne do svetlo rožnate barve.

Druge priljubljene plaže so plaža XI (odlična za družine) in divja plaža Petani.

Ne pozabite obiskati vasice Asos, po mnenju mnogih najlepše vasice na otoku. Nahaja se na ozkem odseku ob morju, zato jo boste najprej zagledali z višine in občudovali hiše v beneškem slogu, obdane z visokimi palmami in oljkami.

grcija 35 kefalonija

Jama Melissani je bila odkrita šele leta 1951 in je za javnost odprta od leta 1963. Jama z jezerom se nahaja približno 2 km od mesta Sami in je prava paša za oči. Vsekakor poskusite jamo obiskati ob sončnem vremenu sredi dneva, da vidite sončne žarke, ki se prebijajo do modre morske gladine jezera. > Kako do Kefalonije: po morju iz Patrasa ali Itake in z letalom do letališča, ki je od Argostolija oddaljena približno 10 km.

Na kratko:

 • Najboljši grški otok za medene tedne: Santorini
 • Najboljši grški otok za zabavo: Mikonos
 • Najboljši grški otok za pare: Santorini • Paros
 • Najboljši grški otok za samske: Ios • Mikonos
 • Najboljši grški otok za ljubitelje plaž: Naksos • Mikonos • Ios • Kreta • Antiparos
 • Najboljši grški otok za družine: Naksos
 • Najboljši grški otok za najstnike: Mikonos • Paros • Rodos
 • Najboljši grški otok za ljubitelje zgodovine: Kreta • Rodos • Santorini
 • Najboljši grški otok za pohodništvo in sprehode: Kreta • Santorini • Naksos
 • Najboljši grški otok za kolesarjenje: Kos
 • Najboljši grški otok za luksuzne počitnice: Santorini • Mikonos
 • Najboljši grški otok za mir in tišino: Antiparos • Ikaria • Karpathos
 • Najboljši grški otok za aktivne počitnice: Kreta • Santorini
 • Najboljši grški otok za gurmane: vsi
 • Najboljši grški otok za raziskovanje okoliških otokov: Santorini • Naksos • Paros, Ios • Mikonos • Milos

Potrebuješ pomoč pri izbiri otoka? Sporoči nam želje in poskrbeli bomo, da bo tvoj dopust na kateremkoli izmed otokov izjemen. Pokliči nas na 080 47 42 ali obišči eno od naših poslovalnic.

Oddaj povpraševanje