Vodniki

Potuješ na Šrilanko? 10 stvari, ki jih moraš vedeti!

datum objave | 14. december 2017
14199

Šrilanka, dežela v obliki bisera v Indijskem oceanu, je poznana predvsem po svoji čudoviti naravi, odlični hrani in nadvse prijaznih ter gostoljubnih domačinih. Potovanje po državi je enostavno, a malce kaotično in zato tudi bolj zanimivo.

Da se izogneš zagatam, tokrat pišemo o stvareh, ki jih moraš vedeti, preden se odpraviš na potovanje:

1. Voda:

Voda na Šrilanki ni pitna in ker je tam zelo vroče, boš tako dnevno za vodo porabil 300 rupij (2 €).

2. Hrana:

Izven Colomba in Kandyja, dveh največjih mest, boš našel predvsem šrilanško ali indijsko hrano, zato ne sanjaj o pizzah in paštah. Vendar pa je njihova hrana tako dobra, da ne bo težav. Restavracije, ki jih moraš preizkusiti: Balaji Dosai v Kandyju, Ahinsa v Sigiriyi, Upali’s v Colombu, Hot Hut v Nuwara Eliya in pa restavracije nasproti avtobusne postaje v Anuradhapura. Poleg tega, da je hrana nenormalno dobra, je povrhu še zelo poceni. Lokalna hrana stane od 1 do 3 € na obrok za preproste jedi, kot so dosas (neka vrsta palačinke), kottu (jed iz kruha, zelenjave, jajc in mesa z začimbami), riž, piščanec in vse vmes. Obrok v restavracijah stane povprečno okoli 5 €.

3. Alkohol:

Ne pričakuj veliko priložnosti za pitje alkohola. Izven obalnih turističnih krajev in glavnega mesta Colomba ni veliko nočnega življenja in priložnosti za pitje, zato se pripravi na umirjene noči.

4. Tuk-tuk:

Tuk-tuk je najbolj priljubljeno prevozno sredstvo za kratke razdalje in najdeš ga lahko zelo hitro. Vsakega „šoferja“ tuk-tuka lahko najameš za cel dan, cena pa je približno 20 €. Poleg tega so vozniki tuk-tukov zelo iskreni in te ne bodo poskušali izkoristiti (to lahko pričakuješ le v Colombu), zato pretirano cenkanje za ceno ni potrebno.

5. Prevoz z/do letališča:

Najcenejši način za pot iz Colomba do letališča je vlak, ki stane 30 rupij (to je 0.20 €). Prevoz s tuk-tukom je približno 2.500 rupij (17 €), avtobusi do letališča pa stanejo 110 rupij (manj kot evro) in vozijo vsakih 30 minut z glavne postaje v Colombu.

6. Vlaki:

Vožnja z vlakom traja dlje, a je najcenejša izbira za potovanje po državi. Cene nekaj najbolj tipičnih poti:

  • od Colomba do Jaffne boš odštel od 150 do 445 rupij (od 1 do 3 €),
  • od Jaffne do Anuradhapure od 150 do 295 rupij (od 1 do 2 €),
  • od Kandyja do Nuwara Eliya od 85 do 280 rupij (od 0.60 do 1.90 €) in
  • od Colomba do Galleja od 150 do 295 rupij (od 1 do 2 €).

7. Rezervacija kart:

Če se z vlakom odpravljaš na daljšo pot in si želiš sedeti, potem priporočamo, da karto rezerviraš vnaprej prekpotovalne agencije, saj osebno kart ne moreš rezervirati vnaprej na postaji, razen če to storiš 4 dni prej. Na vlakih in avtobusih pričakuj precejšnjo gnečo.

8. Sigiriya:

Sigiriya je čudovita in priporočamo ogled, priporočamo pa tudi, da si tam že takoj, ko se odpre – ob 8. uri zjutraj, da se izogneš veliki gneči turistov, ki se bo tukaj nabrala do 10. ure.

9. Ogled templjev:

Pred vstopom v tempelj boš moral sezuti čevlje, zato prinesi s seboj japonke.

10. Galle:

Galle je primeren za enodnevni izlet, tu ne ostajaj dlje časa, saj ne ponuja veliko aktivnosti.

Te mikajo dogodivščine na Šrilanki? Odpotuj in razišči vse, kar ti ponuja ta lepi otok! Zate smo pripravili oddih z zanimivimi aktivnostmi. Za več informacij preveri ponudbo ali oddaj povpraševanje. Poleg ugodne letalske vozovnice lahko poskrbimo tudi za prenočišče in zavarovanje.

Oddaj povpraševanje