Nomago nasveti

Potuješ v Vietnam? Preberi nekaj naših nasvetov.

datum objave | 15. avgust 2016
7204

Se odpravljaš v Azijo, a nimaš še točno začrtane poti svojega potovanja? Vsekakor ti priporočamo obisk Vietnama in pred tem tudi Laosa, saj sta obe destinaciji čudoviti. Seveda je pametno, da si, če že potuješ v Azijo, ogledaš nekoliko več krajev, ne le enega. Če si se odločil za Vietnam, pojdi za nekaj dni še v Laos, vendar ti priporočamo (če želiš prihraniti kakšen evro), da mejo prečkaš po kopnem in ne po zraku. Takšen način potovanja je v primerjavi z letenjem seveda bolj zamuden in zahteva nekaj truda, a včasih je varčnost prioriteta. Let iz Laosa v Vietnam je vsaj enkrat dražji od potovanja z avtobusom. A ta vožnja traja 27 ur, zato se dobro pripravi: knjige, voda, prigrizki … in zvrhana mera potrpežljivosti!

Kako je z vizo?

Najprej si moraš urediti vizo za Vietnam. To lahko narediš na vietnamski ambasadi v Vientiane ali na konzulatu v Luang Prabangu, ki je le kilometer izven centra (točen naslov: 417 -418 That BoSot Village). Najbolje se je tja odpraviti v ponedeljek zjutraj, a tudi sredi tedna se da urediti vizo, saj konzulat nima veliko dela. Konzulat je odprt od 8.30 do 11.30 in potem od 13.30 do 17.00. Cene vize se gibljejo od 35 do 65 evrov, glede na to, ali hočeš vizo za enkratni vstop v državo, pa glede na to, kako hitro jo potrebuješ.

S sabo moraš imeti potni list in eno fotografijo za dokumente. Ko prideš na konzulat, izpolni obrazec za pridobitev vize; prilepi fotografijo, potem pa oddaj obrazec in potni list uradniku. Plačaj vizo in se ponjo vrni ob dogovorjenem času.

Iz Laosa (Luang Prabang) v Vietnam (Hanoi) s spalnim avtobusom

V centru mesta poišči potovalno agencijo, kjer lahko kupiš avtobusno vozovnico iz Luang Prabanga do Hanoija, ki stane 370,000 – 390,000 laoških kipov (okoli 40 evrov). Pot traja 27 ur in na avtobusu. Avtobus te bo ob 18h pobral pred hotelom. Pametno je, da pred potjo nekaj poješ, pripravi pa si tudi nekaj prigrizkov. Če moraš med potjo na stranišče, povej šoferju, pa ti bo ustavil. Avtobus se bo sicer pogosto ustavljal in pobiral potnike. Na mejo bo prispel okoli 6.00 zjutraj, meja pa se odpre ob 7.00. Med čakanjem, da se meja odpre, lahko v menjalnici zamenjaš laoško valuto kip v vietnamski dong.

Ob 7h pojdi do meje, kjer oddaš obrazec za odhod (dobiš ga na okencu) in kjer ti požigosajo potni list. Ko imaš v potnem listu žig za odhod iz Laosa, pojdi čez most med Laosom in Vietnamom. Oddaj prtljago za varnostni pregled. Na okencu oddaj potni list in počakaj, da ti ga požigosajo in te pokličejo. Potem se vrni na avtobus in se pripravi za drugi del poti. Pavza za kosilo bo okoli 12-13h.

Avtobus te bo odložil na avtobusni postaji v Hanoiju. Od tam ne vzemi taksija s taksimetrom, ampak se poskusi dogovoriti za fiksno ceno prevoza, ki naj ne bi bila višja od 150.000 dongov

Iz Vietnama (Hanoi) v Laos (Luang Prabang) s spalnim avtobusom

Vize za Laos ni treba urediti vnaprej, lahko jo urediš ob vstopu v Laos. Stane okoli 35-40 evrov.

Za spalni avtobus, ki te bo ob 18h pobral pred hotelom boš odštel okoli 990.000 vietnamskih dongov (okoli 40 evrov). Avtobus se pogosto ustavlja, in če potrebuješ wc, povej vozniku, ki ti bo ustavil. Vožnja traja 27 ur, zato se primerno pripravi nanjo. Ob 21h je postanek za večerjo.

Na mejo bo avtobus prispel ob 5h zjutraj. Do 7h, ko se meja odpre, lahko spiš ali greš na kavo v bližnjo trgovino. Ob 7h nesi potni list v pregled, potem pa prečkaj prijateljski most do Laosa. Tam spet oddaj potni list in izpolni obrazec o prihodu.

Potem te bodo napotili v zadnji del stavbe, kjer urediš vizo, ki stane okoli 35 evrov. Oddaj potni list, da ga požigosajo. Vietnamske donge lahko zdaj zamenjaš za laoške kipe, potem pa se vrni na avtobus. Postanek za kosilo bo okoli 12-13h. Avtobus te bo odložil na postaji, od koder vzemi tuk tuk do centra/hostla. Če je mogoče, si potne stroške razdeli. Ne bi smeli biti večji od 2 evrov.

Pri organizaciji potovanj v nekoliko bolj oddaljene dežele takšni nasveti pridejo nadvse prav. Upamo, da smo ti pomagali, če pa imaš še kakšno vprašanje, nas pokliči na 080 47 42.