Vodniki

Praznovanje noči čarovnic po svetu

datum objave | 28. oktober 2020
1597

Noč čarovnic je tudi pri nas vse bolj priljubljena, pa čeprav nismo najbolj navdušeni nad uvažanjem praznikov. Ameriški pristop k »jesenskemu pustu« poznamo – na Halloween/večer vseh svetih se navadno otroci našemijo in po hišah prosijo za sladkarije, obvezno je tudi izrezovanje buč. Kako pa podobna praznovanja potekajo drugod po svetu? Pripravi svojo metlo in se odpravi z nami.

noč čarovnic

1. SAMHAIN – Irska in Škotska

Irska naj bi bila rojstni kraj sodobne noči čarovnic, saj naj bi ta izhajala iz starodavnih keltskih in poganskih ritualov ter festivala Samhain (ki zaznamuje konec svetle polovice leta). Zdaj se na Irskem in Škotskem noč čarovnic praznuje s kresovi, igrami in tradicionalno hrano, kot je na primer barmbrack (sadni kolač, v katerem najdeš tudi kovance, gumbe in prstane za prerokovanje).

2. DÍA DE LOS MUERTOS – Mehika

1. in 2. novembra v Mehiki in nekaterih predelih Latinske Amerike praznujejo Día de los Muertos – dan mrtvih, ko počastijo preminule. Nebeška vrata naj bi se odprla 31. oktobra opolnoči in takrat se na zemljo vrnejo duše otrok, da se pridružijo svojim družinam za 24 ur, 2. novembra pa se praznovanjem pridružijo še duše odraslih.

Praznik se praznuje z domačimi oltarji, polnimi sadja, oreščkov, purana, sokov, vroče čokolade, vode, tortilj in posebnega prazničnega kruha – kruha mrtvih (pan de muerto), ki so daritve utrujenim duhovom. Za duše otrok družine pripravijo igračke in sladkarije, odraslim pa namenijo cigarete in žgano pijačo mezcal.

praznovanje noci carovnic po svetu dia de los muertos

3. DAN DRAKULE – Romunija

Ljudje se z vsega sveta zgrinjajo na praznovanje noči čarovnic v grad zloglasnega Vlada Tepesa – Drakule. Čeprav grad Bran v Transilvaniji v Romuniji v bistvu ni bil nikoli zares njegov grad in še vedno poteka debata, če se je sploh kdaj ustavil tam, je na voljo kar nekaj vodičev in turističnih paketov, ki vključujejo tudi oglede in zabave za noč čarovnic v Drakulovem gradu.

bran romunija

4. KAVASAŠKA PARADA ZA NOČ ČAROVNIC –  Japonska

Vsak konec oktobra se že več kot 20 let okrog 4000 našemljenih ljubiteljev noči čarovnic z vsega sveta zbere v Kavasakiju, mestu čisto blizu Tokia, na kavasaški paradi za noč čarovnic – največjem tovrstnem dogodku na Japonskem. Merila za sodelovanje so zelo stroga, na dogodek pa se je treba prijaviti vsaj dva meseca prej.

5. PANGANGALULUWA – Filipini

Pangangaluluwa je filipinski običaj, ko se otroci odpravijo od vrat do vrat, pogosto v kostumih, in pojejo ter prosijo za molitve za tiste, ki so obtičali v vicah. Čeprav običaj vse bolj izpodriva ameriški trick-or-treating¸ se nekatera mesta res trudijo oživiti Pangangaluluwo in s tem ohranjati tradicijo.

6. FESTIVAL LAČNEGA DUHA – Hong Kong

Na 15. dan sedmega lunarnega meseca (med sredino avgusta in sredin septembra) v Hong Kongu praznujejo festival lačnega duha. V več koncih Vzhodne Azije ljudje verjamejo, da v tem času duhovi postanejo nemirni in se podajo na tavanje po svetu. Festival je način, kako »nahraniti« duhove s hrano in denarjem, ki ga potrebujejo v posmrtnem življenju.

hong kong

7. PITRU PAKSHA – Indija

V Indiji mnogi praznujejo Pitru Paksha, ki poteka 16 dni v hindujskem lunarnem mesecu Bhadrapada. V hindujski religiji velja, da po človekovi smrti njegovo dušo Yama – hindujski bog smrti – odpelje v vice, kjer se sreča z zadnjimi tremi generacijami družine. V času Pitru Paksha se smejo duše za kratek čas vrniti na zemljo in biti z družinami. Da bi družini zagotovili prostor v posmrtnem življenju, je treba opraviti obred Shraddha, ki vključuje tudi ritual z ognjem. Če obreda ne opravijo, bo duša večno tavala po zemlji. V času Pitru Paksha družine darujejo mrtvim hrano, kot so kheer (sladek riž in mleko), lapsi (sladka kaša), riž, leča, fižol, buče, pripravljene v srebrnih ali bakrenih posodah in postrežene na bananinih listih.

8. FESTIVAL AWURU ODO – Nigerija

Festival Awuru Odo zaznamuje vrnitev pokojnih prijateljev in družinskih članov med žive. Praznovanje traja tudi do šest mesecev – zaznamujejo ga pojedine, glasba in maske, nato pa se mrtvi vrnejo v svet duš. Festival se odvija vsaki dve leti, ko naj bi se duše vrnile na zemljo.

9. PCHUM BEN – Kambodža

Od konca septembra do sredine oktobra se budistične družine zberejo pri praznovanju Pchum Ben, verskem prazniku slavljenja mrtvih. Ljudje darujejo hrano (riž in fižol, zavit v bananine liste) ter obiskujejo templje, kjer darujejo košare rož v znak spoštovanja pokojnih prednikov.

10. DAN VSEH SVETIH – DAN VERNIH DUŠ – po vsem svetu

Po vsem svetu katoliki 1. novembra praznujejo dan vseh svetih, ki mu sledi dan vernih duš. To je čas, ko se počasti svetnike, ki so umrli zaradi svojih katoliških prepričanj, ter duše pokojnih družinskih članov. Po navadi se verniki odpravijo k maši, obiščejo grobove, prižgejo sveče, na grobove položijo rože … Ponekod v Nemčiji poskrijejo nože, da se duše pokojnih ne bi mogle po nesreči poškodovati ali uporabiti nožev, da bi poškodovale žive.

vsi sveti

Te mika, da bi naslednje leto noč čarovnic preživel na eni izmed zgornjih destinacij? Nič enostavnejšega – oglasi se pri nas na Ajdovščini v Ljubljani ali nas pokliči na brezplačno telefonsko številko 080 47 42, z veseljem ti bomo pomagali pri načrtovanju.

oddaj povpraševanje