Delo v tujini

Pred odhodom

datum objave | 21. junij 2019
663

September gre h koncu, začetek zadnjega letnika faksa je pred vrati, tebi pa gre po glavi vse prej kot šolske obveznosti. Kam naslednje poletje je glavna misel, ki se poraja, pa čeprav si se ravno vrnil s potovanja.

V mislih preskočim 10 mesecev učenja in pisanja seminarskih nalog ter se skušam preslikati na vse možne konce sveta – Japonska, Avstralija, morda Kanada? Po tuhtanju pa se s prijateljico spomniva na opcijo, ki nama je bila pred kratkim predstavljena – dober glas namreč seže v deveto vas. To pa je »delovno« poletje v ZDA. No, kasneje so nama na sestanku povedali, da tja ne gremo le delat, ampak na kulturno izmenjavo z delovno komponento. Kar je za naju seveda super, saj si bolj kot kupov denarja želiva domov odnesti nepozabno izkušnjo, polno spominov na nove kraje, novo kulturo in zanimive ljudi.

a

Razlogov, zakaj je prav delovno poletje v Ameriki pretehtalo druge opcije, je več. Kot prvo, delo v kombinaciji s potovanjem ponuja več kot le potovanje samo. Omogoči ti, da se za več časa ustališ in v novih krajih dejansko zaživiš, na ta način pa bolje začutiš tamkajšnji utrip. Hkrati je idealna prilika za učenje angleškega jezika, znanje katerega je v današnjem času nepogrešljivo. Možnosti za delo je res veliko in mnogi delodajalci, še posebej v turističnem sektorju, so že utečeni v sodelovanje s študenti iz tujine. Po končanem delu pa te čaka še mesec potovanja oziroma priložnost, da zasluženo unovčiš na sto in en način ter na lastni koži doživiš ameriške sanje.

Čeprav se trudim, da bi na potovanje odšla brez prevelikih pričakovanj, so bile predstave o Ameriki izoblikovane že mnogo pred samo odločitvijo. Zanimam se predvsem za tamkajšnja velemesta in za hitrost tempa, ki jih zaznamuje; za zgoščenost kulturnega in nočnega dogajanja, ki jih preveva; za lepoto in pestrost narave, ki se skriva v številnih narodnih parkih; za roadtripe, polne pustolovščin.

b

Da pa bi poletje potekalo čimbolj gladko, je treba v mesecih pred njegovim začetkom marsikaj urediti. Priprave potekajo postopoma, a intenzivno. Glede na količino informacij, ki jih tekom leta prejmeš s strani koordinatorjev in svetovalcev, je delo veliko lažje. Iskanje dela in priprava na potovanje ob njihovi pomoči se zdi nekoliko varnejša alternativa, ki pride prav, če si želiš zlate sredine med popolno samostojnostjo in cono udobja, kar bi pomenilo ostati doma. Še vedno pa ostaja zadnji mesec neopredeljen in dopušča spontanost.

Tekom leta te tako za dobro jutro večkrat pozdravijo številni maili, zaradi katerih ti pomembne stvari, kot so pravočasno urejanje zavarovanja, letalskih kart itd., le stežka uidejo. In ko se ti zdi, da veš že več, kot bi moral, v aprilu sledi še triurni orientacijski sestanek, ki pa se ob kasnejšem urejanju dokumentacije izkaže za precej koristnega. Uvodni nagovor ima konzulka iz ameriške ambasade, s katero se kasneje vsi udeleženci ponovno srečajo. Obisk ameriškega veleposlaništva je namreč obvezen in ključen del postopka za pridobitev vize.

Po obisku ambasade pa lahko le še nestrpno čakaš na trenutek, ko boš tik pred odhodom mrzlično iskal še zadnje potrebščine, se odpeljal proti letališču, poln adrenalina vkrcal na letalo in se po dolgotrajni vožnji čez ocean izkrcal na drugem koncu sveta.

c

Na delo se odpravljam v Cape May, New Jersey. Tam bom v hotelu Congress Hall opravljala delo prodajalke v trgovini. V ZDA bova od konca junija do konca oktobra 2019, po končanem delu pa se bova s prijateljico odpravili na potovanje na zahodno obalo in obiskali Kalifornijo, Nevado in Veliki kanjon v Arizoni.

– Manica

Tudi tebe mika, da bi se odpravil čez lužo? Oglej si več informacij na naši spletni strani ali se oglasi v poslovalnici Nomago Travel na Ajdovščini 1 v Ljubljani ter poskrbi, da boš naslednje leto tudi ti na letalu za nepozabno poletje v ZDA.

Ali je poletno delo zame?