Japan Rail

 

NOVO: Ponovno lahko pridobite vozovnice Japan Rail Pass pri nas. Glavna prednost je, da ni več treba čakati nekaj dni – izdamo jih takoj!

Naroči online

Vlaki, po katerih lahko nastaviš uro! Japonska je znana po enem najbolj modernih in razvitih transportnih sistemov na svetu, železnici, ki omogoča dostop do praktično vsake vasi. Železniški sistem je preprost za uporabo, vlaki vozijo pogosto, še posebej v velikih mestih. Za tiste, ki se še posebej navdušujejo nad potovanji z vlaki, pa nasvet – ne zamudite vožnje z vlakom Shinkansen (t. i. Shinkansen bullet train), ki prevozi 1715 km od severa do juga v samo 7 urah in 30 minutah!

Japan rail

Japan Rail Pass

Vozovnica Japan Rail Pass je namenjena samo tujcem, ki Japonsko obiščejo z namenom potovanja, zato je ne moreš kupiti na Japonskem, ampak le pred odhodom na potovanje. Omogoča neomejeno potovanje z japonskimi železnicami, določenimi avtobusnimi prevozniki in trajekti. Vozovnice so na voljo v dveh razredih – zelenem (prvi razred) in navadnem (ekonomski razred) za obdobje 7, 14 ali 21 zaporednih dni potovanja (vozovnica začne veljati s prvim dnem potovanja). Vozovnica omogoča velik popust pri potovanju, saj na primer 7-dnevna vozovnica stane približno toliko kot povratna karta med mestoma Tokio in Kyoto. Japan Rail Pass prav tako omogoča 10% popust na rezervacije, ki jih narediš med potovanjem v hotelih, včlanjenih v Japan Rail Hotel Group (svojo vozovnico moraš pokazati ob prijavi na recepciji).

Odrasli 1. razredOdrasli 2. razred
7 dni444 €*317 €*
14 dni698 €*508 €*
21 dni888 €*635 €*

** otrok (od 6. do 11. leta starosti) lahko potuje s 50% popustom na ceno za odraslo osebo

Naroči online

Kdo jo lahko kupi?

Japan Rail Pass so vozovnice, ki so dostopne samo tujcem, ki obiščejo Japonsko z namenom potovanja. Za nakup vozovnice moraš izpolniti dva pogoja: tujec, ki vstopa v državo kot turist, ter žig začasnega obiskovalca (″temporary visitor″) v potnem listu. Žig prejmeš ob vstopu v državo, po japonskih zakonih pa ti omogoča bivanje na Japonskem za dobo do 90 dni.

POZOR: Če imaš v potnem listu kateri koli drug žig (npr ″Trainee″, ″Entertainer″, ″Reentry Permit″), ne moreš uporabljati vozovnic Japan Rail Pass. Pazi tudi, da se po strogih japonskih imigracijskih zakonih status začasnega obiskovalca (″Temporary Visitor″) razlikuje od drugih tipov obiska, tudi če gre za podobno kratke obiske države.

Veljavnost

Japan Rail (JR) Pass velja za potovanje z vlaki, avtobusi in trajekti, navedenimi spodaj:

  • vlaki: vsi JR Group vlaki – Shinkansen ″bullet trains″ (razen NOZOMI vlaki), ekspresni vlaki in hitri ali lokalni vlaki (z nekaterimi izjemami),
  • avtobusi: JR avtobusne družbe (lokalne linije JR Hokkaido Bus, JR Bus Tohoku, JR Bus Kanto, JR Tokai Bus, West Japan JR Bus, Chugoku JR Bus, JR Shikoku Bus Company in JR Kyushu Bus),
  • JR avtocestne avtobusne linije: Sapporo-Otaru; Morioka-Hirosaki/Aomori; Tokyo-Nagoya/Kyoto/Osaka/Tsukuba Center; Nagoya-Kyoto/Osaka; Osaka-Tsuyama/Kasai Flower Center (ne velja na nekaterih linijah),
  • trajekti: JR Ferry (Miyajima-Miyajimaguchi), razen ″Beetle2″ (Hakata-Pusan).

Japan Rail Pass za neomejeno potovanje po celotni Japonski (vključno z določenimi avtobusnimi prevozniki in trajekti). Oglej si video o uporabi vozovnice:

Potovanje v prvem razredu?

Vsi JR vlaki imajo navadni razred (ekonomski razred), medtem ko imajo številne dolge linije tudi zeleni razred (prvi razred). Z vozovnico prvega razreda lahko uporabljaš kateri koli razred, medtem ko z vozovnico drugega razreda lahko uporabljaš samo drugi razred brez doplačila. Na večini HIKARI in KODAMA vlakih ni zelenega razreda, kakor tudi ne na Sanyo Shinkansen linijah (Shin-Osaka–Hakata) in TSUBAME vlakih na Kyushu Shinkansen linijah (Shin-Yatsushiro–Kagoshima-chuo). Zeleni privatni razred najdete na določenih omejenih ekspresnih vlakih, kot so na primer NARITA EXPRESS in Super-view Odoriko. Uporaba ″Home Liner″ in drugih ″liner″ vlakov zahteva doplačilo.
Veljavnost vozovnice je 7, 14 ali 21 zaporednih dni od prvega dne uporabe vozovnice. Svoj voucher ali začasno vozovnico, ki jo prejmeš ob nakupu, moraš zamenjati za vozovnico Japan Rail Pass v roku 3 mesecev po datumu izdaje voucherja. Ob menjavi voucherja moraš določiti datum začetka veljavnosti vozovnice. Ta datum je lahko kateri koli datum v roku 1 meseca od datuma prejema vozovnice. Takoj, ko ima vozovnica začetni dan, datuma ne moreš več spremeniti.
Za spalnik lahko doplačaš v obeh razredih.

Naroči online

Kako do vozovnice, ko si na Japonskem?

Preden prideš na Japonsko, moraš kupiti voucher ali začasno vozovnico, ki jo zamenjaš za vozovnico Japan Rail Pass. Z voucherjem ne moreš potovati z japonskimi železnicami; zamenjati ga moraš na eni od postaj Japan Rail Passa. Menjavo moraš narediti v roku 3 mesecev po izdaji voucherja. Ob menjavi boš izpolnil še vprašalnik ter predložil potni list z žigom ″Temporary Visitor″, ki si ga prejel ob vstopu v državo. Brez veljavnega potnega lista (in žiga) menjave voucherja za vozovnico ne boš mogel opraviti (nujno moraš imeti pri sebi originalni potni list, fotokopija ne velja). Tipa vozovnice, ki je vpisan na voucherju, ne moreš spremeniti.

Rezervacije

Vlaki Shinkansen in večina omenjenih ekspresnih in navadnih vlakov ima rezervirane sedeže zelenega razreda in rezervirane ter proste sedeže navadnega razreda. Proste sedeže, ki niso rezervirani, lahko ″zasedeš″ samo s tem, da pokažeš svojo vozovnico Japan Rail Pass. Rezervacijo sedežev lahko opraviš brez dodatnega plačila. Za rezervacijo se oglasi v katerem koli Travel Service centru ali v Rezervacijski pisarni (Midori-no-madoguchi) na postaji ali v prodajni pisarni. Tam na podlagi svoje vozovnice prevzameš potrdilo o rezerviranem sedežu pred vstopom na vlak.
POZOR! Ne uporabljaj avtomatičnega čitalca kart z vozovnico Japan Rail Pass ali z dokazilom o rezerviranem sedežu. Pokaži svojo vozovnico osebju pri vratih!

Da bi pravočasno prejel Japan Rail Pass, te prosimo, da se za naročilo odločiš vsaj 3 dni pred odhodom!

Naroči online

Cene so informativnega značaja in se lahko brez predhodnega opozorila spremenijo – za potrditev cene pokliči na 080 47 42 ali pišete na travel@nomago.si. Cene že vključujejo pristojbino za rezervacijo.