Shuttle

Kako do letališča?

Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako bomo do letališča prišli. Nekateri prisegajo na lasten prevoz, drugi na organiziranega. Če si še vedno v dilemi, kaj je tvojemu potovanju bolj primerno, smo pripravili krajši pregled možnosti.

Benetke Marco Polo

Če se do enega najbolj priljubljenih odhodnih letališč odpraviš iz Ljubljane z avtomobilom, boš prevozil 233 km in potreboval približno 2 uri in 40 min. Za gorivo boš za obe smeri odštel približno 34 €, za cestnino pa 22 €, skupaj 56 €. Vsako letališče ima možnost parkiranja za daljši čas, zato lahko za obdobje svojega potovanja avto pustiš tudi na letališču. V Benetkah boš za teden dni parkirnine potreboval približno 35 €, odvisno od izbire parkirišča. Tako bo tvoj prevoz v celoti stal 91 €. V primeru, da te nekdo pelje in pride iskat, pa ga bo to stalo približno 112 €.

Druga možnost je organiziran prevoz, ki ti na izbiro ponudi kup različnih cenovnih možnosti. Najugodnejša izbira prevoza iz Ljubljane do Benetk stane 9 € v eno smer oziroma 18 € za povratni prevoz. Naš Shuttle bus Nomago med Ljubljano in Benetkami ponuja redne dnevne linije z odhodi ob vnaprej določenih urah.

Letališče Trst

Ker je blizu, pogosto pomislimo na lasten prevoz. Tja prispeš v dobri uri in pol, porabiš približno 12 € za pot in še toliko za pot nazaj. Če te torej nekdo pelje in pride iskat, bo porabil skupaj 48€. Parkiranje za 7 dni pa v Trstu stane kar 60 €. Organiziran prevoz te tja in nazaj pripelje za 26 € ali več. Odvisno, koliko vnaprej rezerviraš. Vzemi pa si 2 uri časovnega okna.

München Franz Josef Strauss

Leti iz Münchna so zelo pogosti pri akcijskih cenah letalskih kart. Vendar pot do tja vzame precej več časa in denarja. Za prevoženih 440 km boš z lastnim prevozom potreboval skoraj 5 ur, 32 € za gorivo in 27,5 € za vinjeto ter predore. In to samo v eno smer. Za tedensko parkirnino pa bo treba prišteti še približno 45 €. Skupaj strošek za tja in nazaj s parkiriščem bo tako 164 €.

Organizirano prideš do Letališča Franz Josef Strauss že za 35 €, vendar si za to najnižjo ceno lahko prevoznik vzame tudi 6- ali več-urno časovno okno, znotraj katerega te prevoznik pobere. Zato boš morda na letališču precej (pre)zgodaj. Če uro odhoda pri organiziranem prevozniku določiš sam, bo to stalo 107 € ali več.

Milano Malpensa

Še eno precej oddaljeno, pa kljub temu priljubljeno letališče je Milano Malpensa. Od Ljubljane je oddaljeno 532 km, torej do tja potrebuješ med 5 in 6 ur. Skupni strošek goriva in cestnin znese 69 € v eno smer, v obe smeri skupaj s tedensko parkirnino pa 158 €.

Skupinski prevoz iz Ljubljane do Milana te po najbolj ugodni ceni stane 35 € v eno smer, torej 70 € za povratni prevoz. Spet pa je potrebno vračunati obilico dodatnega časa: za sam prevoz do Milana si prevoznik rezervira celih 7 ur ter doda še 4 ure časovnega okna, znotraj katerega te pobere.

Individualni prevoz nam torej vzame precej manj časa, a precej več denarja. V primeru, da je potnikov več in se stroški delijo, pa se seveda splača preračunati. Organiziran prevoz odlično funkcionira in ima povezave do veliko letališč, pelje te lahko tudi v center določenega mesta, do železniških postaj ali točno določenega naslova (npr. hotela, kjer boš nastanjen), poleg tega te lahko pobere tudi na domu ali katerem koli naslovu določiš. Bolj ko je oddaljeno letališče, večje časovno okno si prevoznik vzame. V zakup dobre cene je tako treba všteti nekaj dodatnih ur, vendar lahko sorazmerno z doplačilom število teh ur tudi zmanjšaš oz. reguliraš.