Tips&Tricks

Pridi z nami »na lepše« in razišči Slovenijo

datum objave | 11. aprila 2019
277

Slovenija je s svojo velikostjo idealna za vse bolj trendovsko »dompustovanje« ali »staycation« – preživljanje dopusta doma z dnevnimi izleti v bližino. Od praktično koder koli si lahko na drugem koncu države v nekaj urah in to celo z javnim prevozom – izgovora zato ni več. Če torej še nimaš ideje, kako preživeti prvomajske počitnice, imamo nekaj luštnih predlogov.

Postojna

Že ime tega simpatičnega notranjskega mesta te vabi, da postoj in si ga oglej.
Tu je znamenita Postojnska jama, kjer boš srečal »zmajeve mladiče« (pogosto jim rečemo kar človeške ribice), občudoval 5-metrski Briljant (kapnik, ki se blešči kot dragulj) in se popeljal s podzemnim vlakcem. V parku Postojnske jame so na ogled še jame Pivka, Črna jama ter Proteusova jama z Vivarijem, obiščeš pa lahko še razstavo EXPO Postojnska jama kras.
Nekaj kilometrov iz Postojne je še Predjamski grad, edini v celoti ohranjeni jamski grad na svetu (zaklad iz gradu si lahko ogledaš v Notranjskem muzeju v Postojni). Če še nimaš dovolj jam, se lahko odpraviš tudi v jamo pod gradom. Tudi Pivka ni prav daleč iz Postojne – tam je Park vojaške zgodovine, ki nastaja na območju starih italijanskih kasarn.

postojna cave 3 1172220 639x961

Obala

Še dobro, da je slovenske obale tako malo, da si jo lahko privoščimo za kratek eno- ali nekajdnevni izlet.
Vabimo te v Koper, naše največje obalno mesto, gospodarsko središče slovenske Istre s pomembnim tovornim pristaniščem. Sprehodi se po mestnem središču, privošči si kavo ali sladoled na katerem od trgov, oglej si veličastne palače (posebej so zanimive Pretorska palača, palača Carli ter palača Almerigogna). V palači Belgramoni-Tacco ima sedež Pokrajinski muzej Koper, kjer se boš lahko seznanil z bogato zgodovino mesta. Oglej si še Da Pontejev vodnjak ter skladišče Sv. Marka (danes znano kot Taverna), ki je bilo namenjeno shranjevanju soli iz okoliških solin.

madeline tallman 44555 unsplash

Če te bolj mika sproščujoč oddih, namenjen razvajanju, je Portorož odlična izbira: z izjemno kulinarično in hotelsko ponudbo je prava podoba modernega obmorskega letovišča. Lahko se usedeš na obalo in s sladoledom v roki opazuješ mimoidoče turiste. Je tudi krasno izhodišče za izlete v bližnje kraje. Iz Portoroža se lahko skozi zanimivi tunel Valeta odpraviš do Strunjana ali pa ob obali do Pirana – med potjo se lahko ustaviš v skladišču soli Monfort, ki je zdaj razstavni prostor, ali se povzpneš do cerkve sv. Bernardina.

piran 2120244 1920

 

Vipava

Še vedno smo na Primorskem – le da smo se z obale umaknili v notranjost: v mestece premnogih mostov, odličnega vina in prelepe narave pod Nanosom.
Vipavi pravijo kar »slovenske Benetke«, saj so čez reko Vipavo zgradili kar 25 mostov. Reka Vipava je zanimiva tudi zato, ker je edina reka z deltastim izvirom v Evropi. V mestu boš opazil dvorec Lanthieri s pročeljem v značilnem beneškem slogu (pred dvorcem je prelep park s kamnitimi kipi puti) ter Baumkircherjev turn, nad mestom pa se dvigajo ruševine starega gradu, do katerega vodi pešpot. Na vipavskem pokopališču si lahko ogledaš dva starodavna egipčanska sarkofaga. Če boš utrujen od vseh znamenitosti, si privošči kozarec vipavskega vina – tu namreč ohranjajo nekaj starih domačih sort, tudi avtohtono sorto zelèn. Če si bolj razpoložen za športne podvige, pa preskoči kozarec vina in se odpravi na Gradiško turo, na katero vodi priljubljena ferata (zavarovana plezalna pot), z vrha pa se ti odpirajo spektakularni razgledi.

wine glasses 1246240 1920

 

Maribor

In že smo na drugem koncu Slovenije – v štajerski prestolnici Mariboru, ki je tudi 2. največje slovensko mesto. Kljub temu pa je mesto mogoče prehoditi peš (kot vsa slovenska mesta) in je zato super izbira za enodnevni izlet.

maribor

Na sprehodu po Lentu, najstarejšem delu mesta, boš lahko občudoval tudi najstarejšo trto na svetu (Stara trta je edina rastlina na svetu, ki ima svoj muzej). Staro mesto obdajajo ruševine obzidja. Na živahnem Grajskem trgu si oglej kip sv. Florjana ter Mariborski grad, kjer se nahaja pokrajinski muzej. Na Židovskem trgu je obnovljena mariborska sinagoga, ena najstarejših ohranjenih sinagog v Srednji Evropi – ki pa se ne uporablja kot sakralni objekt, ampak se tu odvijajo različni koncerti, razstave, literarni večeri. Po sprehodu po mestnem vrvežu se bo gotovo prileglo nekaj spokojnosti: odpravi se v mestni park in posedi poleg ribnikov, obiščeš lahko tudi Akvarij – terarij.

 

oldest vine trellis in europe 1379683 640x480

Priporočamo, da se izogneš iskanju parkirnih mest (ta so sploh na Obali posebej redka) in živčnosti na cesti ter se na raziskovanje Slovenije odpraviš kar z javnim prevozom – to je tudi bolj ekološki in trajnosten način potovanja, le nekaj načrtovanja je potrebnega. Prav v vsa našteta mesta te popeljejo tudi naši busi.

preveri vozni red avtobusov

 

Če pa bi se na daljši “izlet” raje odpravil z letalom, nas pokliči na 080 47 42 ali nas obišči v eni od poslovalnic Nomago Travel in uredili ti bomo super potovanje.