Iz prve roke

Raziskovanje južnega dela Tajske: Koh Phi Phi, Phuket, Koh Samui in Koh Phangan

Avtor | Blaž Berlec, Yummy Avanture
datum objave | 15. december 2022
387

Kulturni ali turistični šok?

Tokrat vas popeljemo po južnem delu Tajske. Bolj natančno na otok Koh Phi Phi, na Phuket, Koh Samui in Koh Phangan. V prvem delu smo potovali po kulturno bogatem centralnem in severnem delu, jug pa je po moji izkušnji malo drugačen. Kot omenjeno, smo pot zaključili v Chiang Maiu, kjer smo se z letalom odpravili proti Phuketu. Odločila sva se, da se že kar prvi dan podava na otok Koh Phi Phi. Na letališču naju je ob pristanku čakal taksi, ki naju je peljal do pristanišča, kjer sva s hitrim čolnom odšla na otok Phi Phi, kjer sva tudi prespala.

Edina pot do otoka je z ladjo. Takoj, ko prispeš na otok, v pristanišču na pomolu plačaš 20 THB, ki šteje kot vstopnina na otok. Prvi vtis, ko se pelješ z ladjo proti otoku je res izjemen. Klifi in pečine nad katerimi se razprostira zelenje in pod katerimi se skrivajo majhne peščene plaže.

Ugodno v Bangkok iz Ljubljane

Raziskovanje južnega dela Tajske

Foto: Blaž Berlec, Yummy Avanture

Znamenite plaže na Tajskem

Dve izmed najbolj znamenitih plaž sta plaža “Maya Beach”, kjer so snemali slaven film Leonarda Di Capria  “The Beach” in pa plaža “Monkey Beach”, ki je znana, kot lahko razberete že iz imena, po tem, da so na njej opice. Priznam, teh dveh plaž nisva obiskala, saj naju je odvrnila realna slika “overturisma”. Ladjice polne turistov (Taxi boat) na morju stojijo skoraj da ne v vrstah. Nato ljudje stojijo v skupinah in v vrstah na plaži, da lahko naredijo slavne Instagram fotografije, se sprehodijo po plaži in odpeljejo nazaj proti glavnemu delu otoka. Ob pogovoru s tamkajšnjimi prebivalci, sva ugotovila, da so plaže vredne ogleda zelo zgodaj zjutraj, ko turistov še ni.

Druga, malo dražja a bolj polna izkušnja pa je, da vzamete voden ogled vseh teh plaž in otokov, kjer vas poleg znamenitih plaž odpeljejo tudi na bolj skrite in pristne kotičke otoške Tajske.

Pa da se vrnem nazaj na sam otok Phi Phi. Turistična atrakcija, glava pri glavi, večina mladine, ki pride žurat za eno noč (tudi najin namen je bil tak). Ulice so precej umazane, po sredini ulice je speljana odprta kanalizacija, vonj po ulicah je precej slab, nekateri resorti so v ruševinah in zapuščeni, spet drugi se gradijo na novo.

znamenite plaze na tajskem 1

Foto: Blaž Berlec, Yummy Avanture

Razgledi, kot jih vidimo v filmih

Nastanjena sva bila v Monkey Blu Hostlu, ki je bil na prvi pogled precej čist, dokler nisi odprl vode pod tušem, kjer si v sami vodi lahko dobesedno vohal umazanijo. Tu sva se z vodo tudi zastrupila, ampak več o tem kasneje. Otok je brez avtomobilov in vse je skoncentrirano v središču otoka, tako da si vse lahko ogledaš peš. Sprehodila sva se po plažah, ravno v času oseke, tako da sva lahko dejansko zakorakala skoraj 500 m v morje in do vode sploh še nisva prišla. Razlika med plimo in oseko je kar precejšnja (nekje 2 metra), kar se na že tako nizkem morju res opazi. Plaže so bile polne turistov in prodajalcev kajakov, vodnih skuterjev, taxi boatov ipd. Usedla sva se v lokal ob plaži in za 2 pijači plačala toliko kot na severu Tajske za celo večerjo s pijačo in še sladico. Ampak, da o jugu ne bom govoril samo slabo.

Kombinacija zelenja, pečin in morja s peščenimi plažami je res izjemna. Pogledi, ki jih po navadi vidimo v filmih, ko prikazujejo eksotične otoke z z neskončnim zelenjem in prelepimi sončnimi zahodi...

Najlepši del otoka je po mojem mnenju razgledna točka, ki ima 3 mesta razgleda na različnih višinah. Od tu se vidi lep razgled na plaže in pristaniško mestece, ter neskončno morje sinje barve in zelene pečine otoka. Vstopnina je dobra 2 € v kombinaciji z znojem ob hoji v hrib.

Ugodno v Bangkok iz Ljubljane

razgledne tocke na tajskem

Foto: Blaž Berlec, Yummy Avanture

Nočno življenje na Tajskem

Otoki na Tajskem so znani po nočnem življenju in priznati moram, da je žuranje na plaži, tik ob morju, na odprtem ali v pol odprtem prostoru, res dobra izkušnja. Ljudje so sproščeni, brez predsodkov, na vsakem koraku te spremljajo različni ognjeni spektakli in druge igre, vstopnin v lokalih ni in tudi če imaš željo izkušnje brez, da zapraviš kaj denarja, so vse te stvari popolnoma brezplačne.

nocno zivljenje ba tajskem

Foto: Blaž Berlec, Yummy Avanture

Izkušnja na Patong Beachu

Naslednji dan sva se z ladjico odpravila nazaj proti Phuketu, kjer naju je taksi odpeljal proti naslednji destinaciji, Patong Beach. Najbolj znana turistična plaža z nočnim življenjem na Phuketu. Moje mnenje… razočaranje. Pričakuješ, da bo turistično in da bo popolnoma drugače od preostale Tajske, vendar ne do te mere. Na vsakem koraku te vlečejo v lokale, salone tajske masaže, restavracije in diskoteke. Nekateri ti na ulici potiskajo v roke orožje in vabijo na streljanje v tarče, spet drugi te vabijo na ping pong showe, kjer z intimnimi deli telesa streljajo ping pong žogice…

Ulice nabito polne turistov, vse od Evropejcev, do Američanov in Rusov. Po kratkem sprehodu ob plaži in glavni ulici Bangla, sva pojedla večerjo in šla v hotel, kjer je kolega, ki je potoval z mano zbolel zaradi zastrupitv. Trajalo je celo noč, vse do jutra, ko se je stanje umirilo, izčrpanost telesa pa ostala, sem se na sprehod ob plaži podal sam. Zjutraj je bilo precej bolj mirno, prazno in posledično lepše. Čista peščena plaža, čisto morje, pogled na obe strani zaliva, drugače kot v popoldanskih urah.

phuket baech tajska

Foto: Blaž Berlec, Yummy Avanture

Pojedel sem zajtrk, na kar zastrupitev udari tudi pri meni. Hitro sem se odpravil do hotela, kjer sva nato v postelji preživela cel ta in naslednji dan, dokler nisva imela poleta na otok Koh Samui. Kolega je bil takrat že bolje, tako da je skočil do lekarne, kjer so takoj vedeli za kaj gre in naju oborožili z zdravili in probiotiki. Jaz pravim, da sva imela srečo, da se nama je to zgodilo ravno na Phuketu, ker nama res ni bilo všeč in pa časovno sva bila tu 3 dni, ravno prav, da sva se sestavila in prišla k sebi. Drugače Phuket nudi ogromno prelepih plaž, naravnih parkov in templjev, tako da svetujem, da se v Patong Beachu raje samo ustavite, večinski del pa raje preživite in raziskujete drugje.

Raziskovanje otoka Koh Samui

Kot sem omenil že prej, naju je pot nato popeljala na otok Koh Samui. Taksi do letališča na Phuketu in letalo direktno na otok Samui. Ko pristaneš imaš občutek, da si se pripeljal v resort na Havajih. Celotno letališče je odprto, poberejo te s safari vlakcem, sprehajaš pa se mimo vrtov, jezerc in potokov. Letališki taksi (dražja, a edina možnost) te odpelje proti želeni destinaciji. Midva sva planirala, da bova tu imela »dopust« v smislu poležavanja in počitka. Rezervirala sva si resort z zajtrkom s petimi zvezdicami »U Samui« po ceni 50 €/ noč na osebo. Nad hotelom sva bila navdušena, saj je bilo vse od higiene do postrežbe in ponudbe zares izjemno. Pogled na morje in bazen in plažo s palmami, mir, prijazno osebje in zelo udobna soba. Kolega se je odločil, da bo celotni čas preležal in se sproščal, jaz pa še vseeno nisem mogel iz svoje kože, tako da sem se lotil raziskovanja otoka.

Na severnem delu otoka, poleg glavnega mesta in letališča Samui, se nahaja ogromen kip Bude imenovan “The Big Buddha”  in pa “Wat Plai Laem”, templji na malem jezeru, ki te s pisanimi barvami, mogočnostjo in tišino, popeljejo v drugo dimenzijo.

Otok Koh Samui je najbolj turističen izmed trojčka otokov (Lower Gulf) na tem delu Tajske. Temu primerno je mesto na otoku bolj skomercializirano in otok je poln turističnih plaž in luksuznih resortov. Kot sem omenil v prejšnjem blogu, je od oktobra do decembra na tem delu Tajske ravno deževno obdobje, tako da je bilo vreme precej muhasto. Sonce, dež, sonce in spet dež, oblačno in čez 10 minut brez oblačka na nebu. Vendar vreme ne sme biti razlog, da potovanja ne spremeniš v nepozabno avanturo.

tajska otok koh samui

Foto: Blaž Berlec, Yummy Avanture


Full Moon Party na otoku Koh Phangan

Po končanem obisku Koh Samui sva se z ladjo za eno noč odpeljala na otok Koh Phangan. Otok, ki je zaslovel zaradi zloglasne zabave imenovane »Full Moon Party«, ki se jo praznuje na večer vsake polne lune. Te zabave se odvijajo na plažah otoka, kjer se hostli, hoteli in resorti spremenijo v prenočišča za tisoče mladih, ki se z neonskimi barvami porišejo po telesu in odpravijo na plažo.

 

Motor – ugodni in idealni način za raziskovanje odmaknjenih delov

Zabave pa niso vse, kar ponuja otok Koh Phangan. Midva sva si sposodila motor, kar iskreno predlagam, saj prometa ni veliko, motor pa je poceni in idealen za raziskovanje bolj odmaknjenih delov otoka. Motor sva vzela kar direktno v pristaniškem mestu pri ponudniku “Pajampo bike for rent” (preverjeno preko google reviewev).

Otok ponuja pestro izbiro peš poti, nacionalnih parkov, slapov, gozdov, razglednih točk in najlepših plaž Tajske. Odpravila sva se proti Nacionalnemu parku “Than Sadet” in od tam nato nadaljevala pot do razgledne točke “Bottle Beach View Point”. Skozi gozd se po kratki 10 minutni poti vzpneš na rob pečine s prelepim, neskončnim, pogledom na morje na vzhodu in neprekinjenimi gozdovi na zahodu in v centralnem delu otoka.

otok koh phangan tajska

Foto: Blaž Berlec, Yummy Avanture

Prav tako sva obiskala eno izmed znanih plaž “Thong Nai Pan Beach”. Na potovanju po Tajski je potrebno dobro opazovati vreme in ko vidiš črne oblake, pomeni, da je čas za odhod. Na srečo sva to izkusila že bližje hotela in tokrat pravi čas sedla na motor in se odpeljala proti nastanitvi, ki sva jo imela na otoku, saj je čez dobre pol ure začelo nalivati kot iz škafa. In prav tako hitro kot začne padati, dež po navadi tudi preneha.

Obiskala sva še meni osebno najlepšo plažo »Rin Nai Beach«, si ogledala sončni zahod, spila pijačo na plaži ob ognjenem spektaklu in odšla spat. Načrte za naslednji dan pa nama je prekrižalo vreme, saj je od dveh ponoči in do poldneva naslednji dan močno padal dež. Zadnji del potovanja sva nato preživela v Bangkoku in 18. dan zjutraj poletela proti Dohi in nato Zagrebu.

Ugodno v Bangkok iz Ljubljane

Kaj morate vedeti preden se odpravite na Tajsko? 

Naj vam na koncu blogov navedem par stvari, ki se mi zdijo smiselne, da jih poznate preden se odpravite na potovanje po tej čudoviti državi.

1. S seboj vzamete čim več gotovine in menjajte brez provizije

Prvo, kar bi vam svetoval je, da s seboj vzamete čim več gotovine (€) in tam na menjalnicah “Superrich” menjate brez provizije. Provizija dviga denarja na bankomatih je kar precejšnja, skoraj 10%. Z izjemo kakšnih bolj modernih kavarn, trgovin in restavracij pa po večinoma posljujejo gotovinsko. Pretvorba v času, ko sva potovala midva, je bila 1 THB (Thai Bath) = 0.027 €. Najlažje pa je pretvoriti kar v 100 THB = 2.7 € in računaš nato na tej podlagi.

2. Na letališču si kupite tajsko SIM kartico

Naslednja stvar, ki jo lahko opravite že kar na letališču je, da si kupite tajsko SIM kartico. Midva sva kupila kartico za 1 mesec s 30 GB podatkov za slabih 20 €. Tajska je država, kjer hitro lahko zaideš iz poti, tako da online zemljevidi rešujejo situacijo.

3. Za potovanje do 30 dni ne potrebujete vizo

Za potovanje do 30 dni ne potrebujete nikakršne predhodne vize, samo potni list.

4. Jejte hrano tam, kjer jejo domačini

Jejte hrano tam, kjer jejo domačini in ne uživajte vode iz pipe. Prav tako se poizkusite izogniti ledu in pa sadju ter zelenjavi, ki se jih uživa z olupkom, saj jih po navadi operejo z vodo iz pipe.

5. Izogibajte se temi o kralju

Kralj je za njih svet, a o njem ne radi govorijo, tako da se tej temi raje izognite. Prav tako pa je na bankovcih upodobljen kralj in svetujejo, da se denar vedno predaja v roke tako, da s prsti noben ne prekrije kralja. Pod nobenim pogojem pa ne stopajte na denar, tudi če vam ga odpihne veter, ga ustavite z rokami, saj je to izjemno žaljivo.

6. Notranje lete rezervirajte vsaj 14 dni vnaprej

Midva sva notranje lete in daljše vožnje ter prenočišča rezervirala vsaj 14 dni vnaprej. Pravijo, da se na Tajskem to brez problema počne na licu mesta. Vendar po najinih izkušnjah v velikih primerih storitev na licu mesta preplačaš.

7. Pogajate se za cene transportov

Glede transporta po mestih in želenih lokacijah se izogibajte turističnih trikov in se za cene pogajajte. Ne usedajte se v taksi brez taksi metra, dokler se ne dogovorite za ceno. Predlagam, da si naložite aplikacijo “Bolt” in prevoze naročate preko tega, saj je cena precej nižja, aplikacija pa je preprosta za uporabo. Tuk tuk naj ne bo vaš vsakdanji prevoz. Naj bo le izkušnja, ki je zares izjemna in ga nato uporabljajte le, ko ga boste zares potrebovali, saj je cenovno precej bolj zasoljen, kot ostali prevozi. V večini primerov je avtobus najcenejša možnost prevoza.

8. Najbolj idealen čas za obisk Tajske

Najbolj idealen čas za obisk Tajske (z izjemo otokov Koh Samui, Koh Phangan in Koh Tao) je med novembrom in aprilom, saj je takrat monsunsko obdobje najbolj v zatonu. Prej omenjeni otoki pa imajo precej deževno obdobje ravno med oktobrom in decembrom.

9. Ali je Tajska res “low budget” destinacija

Za Tajsko pravijo, da je “low budget” potovanje in da jo lahko prepotuješ za smešno nizko ceno. To je resnica. Ampak… Po mojem mnenju je luksuz na Tajskem toliko bolj ugoden kot drugje, da se vseeno splača plačati kak € več in uživati v luksuzu. Kot primer so npr. nastanitve. Za resort s petimi zvezdicami boste odšteli tudi samo od 30€/ noč dalje. Za 4 zvezdice pa dobite ponudbe že za 10€/noč. Če pa ste za potovanje nižjega ranga, pa brez problema lahko spite tudi za 2-3€/noč.

10. Backpackerji – več časa preživite na severu

Za tiste backpackerje, ki iščete pristno tajsko kulturo in življenje, bi predlagal, da več časa preživite na severu države in po tem raziščete še notranjost in okolico Bangkoka. Za tiste, ki pa vas bolj vlečejo plaže, izležavanje in turizem v smislu stalnega dogajanja, pa predlagam, da več časa preživite na jugu.

Blaž Berlec,
Vodja Yummy Avanture