Delo v tujini

Ready, steady, USA?!

datum objave | 28. maja 2018
4731

V Ameriko sem se zaljubila aprila leta 2006.

Pred 12 leti je čez lužo odšla moja mama in se vrnila s pretežkim kovčkom, tono suvenirjev in polno slik z vzhodne obale. Stara sem bila osem let in strmela v fotografije Central Parka, Manhattna, Brooklynskega mosta pa Niagarskih slapov, Kipa svobode in Empire State Buildinga. Vau! Amerika v slikah me je navdušila in sobo sem si tematsko spremenila v 51. zvezno državo. Soba je ostala ameriško obarvana, navdušenost nad velemesti Amerike pa se je skozi osnovno šolo in gimnazijo počasi preselila na ameriški zahod. Prave priložnosti ni bilo, prav tako pa je obisk Združenih držav precej večji finančni zalogaj kot pa uživanje na hrvaškem soncu. Evropa se mi je zdela čudovita, Španija je postala priljubljena klasika, a kontinent na drugi strani Atlantika je postajal bolj in bolj mamljiv. Vedela sem, da Amerike ne želim izkusiti v turistični naglici in da zgolj magnet na hladilniku ne bo potešil radovedne osemletnice v meni. Novembra 2016 sem odkrila program Summer Work&Travel, 1 leto kasneje pa zbrala pogum ter izpolnila spletno prijavnico. Grem! V Ameriko grem! 3 mesece bom delala v družbi drugih študentov s celega sveta, nato pa odšla na potovanje po Ameriki!

Živjo! Moje ime je Ava, prihajam iz Ljubljane in na začetku junija, ko odhajam čez lužo, bom po ameriških kriterijih ravno polnoletna. Cheers! Rojena sem sicer med stolpnicami, a po duši velika ljubiteljica narave, vrhov in lepih razgledov. The higher, the better! Plesno dvorano in jahalno sedlo sem kot mlajša zamenjala za pasje tace in kolo – tako so moja največja strast kolesarjenje in psi. Če nisem na kolesu ali s psičko Elo, zagotovo jem arašidovo maslo, tofu in avokado ali pa z najboljšo prijateljico ob španskih karaokah uživava ob Guinnessu. Letošnje poletje bom kot ena izmed 200 Slovencev odšla na program Summer Work&Travel in hrvaško obalo zamenjala za ameriški zahod!

Program Summer Work&Travel ter viza J1 mladim nudita možnost, da čez poletje delajo v eni izmed ameriških zveznih držav, okusijo novo kulturo, pilijo angleščino, spoznajo druge udeležence s celega sveta, LEPO zaslužijo, nato pa se po koncu dela odpravijo na 1-mesečno potovanje po Ameriki!

Po začetni prijavi na spletu sem se zagnano lotila snemanja predstavitvenega videa. No, mogoče celo preveč zagnano. 9 ljudi in 3 psi so mi pomagali, da sem 2 uri posnetkov na koncu spremenila v 1-minutni video. Snemanje je bilo zabavno, video pa zdaj res z veseljem pogledam (hvala Meta, režiserska kariera čaka nate!).

Sledil je intervju z Anico in Klementom na agenciji STA potovanja, ki je bil najbolj prijeten in sproščen razgovor v mojem življenju! Na takega bi šla prostovoljno vsak dan! Po intervjuju od Anice prejmem potrditveni mail, da sem velik korak bližje najboljšemu poletju in da se zdaj začenja iskanje dela. Yess, here I come!

Doma pregledujem bazo delodajalcev ter berem njihove profile in na koncu izbor skrčim na dva. Drugi delodajalec je olimpijski park v zvezni državi Utah, natančneje v mestu Park City. Pri opisu dela piše naslednje: ”It’s a great job in a great community with exciting people and lots of fun outdoors. We hope you will join us for some summer fun!”

PRODANO!

Tako izberem Utah Olympic Park! Leta 2002 je v Park Cityju potekal del zimskih olimpijskih iger, danes pa je bivše olimpijsko prizorišče adrenalinski, pustolovski in športni park. Na spletu še izvem, da je Park City pozimi veliko smučarsko središče, poleti pa kolesarska meka. Cloud nine! 😀

Moj izbrani delodajalec je eden izmed tako imenovanih ‘Skype delodajalcev’, zato sem pred potrditvijo zaposlitve in podpisom pogodbe morala z delodajalcem opraviti še Skype intervju. Vsa frustracija, ki je bila predvsem posledica strahu, da bo nagajal internet ali da Skype ne bo pravilno deloval, je bila odveč, saj je intervju potekal gladko in brez težav. Govorila sem s Patrickom, ki je zaposlen v Utah Olympic Parku. Spraševal me je o študiju ter o hobijih, nato pa mi razložil, kako bo v Park Cityju potekalo delo in odgovoril na vsa moja vprašanja. ”So, see you in June, Ava!”, mi reče Patrick na koncu in še cel vikend imam nasmeh do ušes, saj vse skupaj postaja vse bolj in bolj resnično.

Po Skype intervjuju me je čakal še čisto zadnji opravek – obisk ameriške ambasade v Ljubljani, kjer izdajo vizo. Termin sestanka in dokumente pomagajo urediti na agenciji STA potovanja. Prek spleta sem odgovorila na par povsem običajnih vprašanj – zagotovila sem, da v Ameriki ne nameravam preprodajati organov ali orožja in da nikoli nisem sodelovala v trgovini z ljudmi … čisto vsakdanje torej, brez panike! 😉 Postopek za pridobitev vize se konča na ambasadi, kjer sem imela kratek pogovor s konzulko, ki odobri vizo.

Pravzaprav obisk ambasade ni bil čisto zadnji opravek. Čaka me še tisti, ki se ga najbolj bojim … PAKIRANJE! Običajno potrebujem 2 kovčka, če grem za 14 dni na morje, zdaj pa moram stvari, ki jih bom potrebovala v štirih mesecih, spraviti v en kovček in še paziti na težo! Feel me, girls?! Kolo in pes zato ostajata doma, ni druge … Držite pesti zame in moj kovček, da bo zdržal, ko se bom med zapiranjem usedla nanj. 🙂

ZDA, PRIHAJAM!

Xoxo, Ava 😉