Vodniki

Še enostavneje do Pariza

datum objave | 24. september 2019
1466

Kdo ne pozna najbolj romantičnega mesta na svetu? Poleg znamenitega Eifflovega stolpa, slikovitih ulic, očarljivih parkov in veličastnih Elizejskih poljan te tu čaka še izjemna kulturna in kulinarična ponudba.

Iz Ljubljane lahko v Pariz letiš z Air France. Pot je zdaj še enostavnejša, saj ima Air France po novem dodaten let na dan iz Ljubljane.

louvre

Zakaj obiskati Pariz?

Pariz je idealno mesto za kratek mestni oddih. Velik je ravno prav, da ga lahko v nekaj dneh raziščeš, hkrati pa se lahko v Pariz redno vračaš in vsakokrat odkriješ kaj novega.

Seveda skoraj ne moreš mimo že omenjenega Eifflovega stolpa pa Slavoloka zmage, v Louvru lahko obiščeš Mono Liso, po dozo sodobne umetnosti pa skoči v Pompidoujev center. Sprehodi se po Tuilerijskih vrtovih in prehodi Elizejske poljane. Morda pa bi želel obiskati grob kakšnega slavnega pokojnika? Na pokopališču Père-Lachaise so pokopani Jim Morrison, Maria Callas, Honoré de Balzac, Moliere, Édith Piaf, Oscar Wilde in mnogi drugi.

paris bridge sta

Kdaj obiskati Pariz?

Pariz je vredno obiskati v vsakem letnem času, in čeprav so mnogi mnenja, da je idealna pomlad, ti mi predlagamo, da se v Pariz odpraviš jeseni. Temperature bodo nižje, zato bo raziskovanje mesta manj naporno, res pa se pripravi tudi na možnost dežja. Tudi cene so jeseni nekoliko nižje, mesto pa bolj barvito. Še ena prednost jesenskega potepa po Parizu: mesto je v tem času manj obiskano, tako da se boš lahko izognil najhujšim turističnim množicam. Jesen je tudi čas za vročo čokolado, ki je preprosto ne smeš zamuditi.

Od sredine oktobra do konca leta poteka tradicionalni jesenski festival, v okviru katerega potekajo različne gledališke, plesne, glasbene in filmske predstave ter razstave in performansi. Sredi oktobra lahko obiščeš tudi FIAC, vsakoletni sejem sodobne umetnosti, kjer bo letos sodelovala tudi Jajoi Kusama.  Prvo soboto v oktobru poteka Nuit Blanche – bela noč, nočni festival, ko mesto oživi z različnimi instalacijami, razstavami, koncerti ipd.

paris4 sta

Če imaš rad bolj strašljive izkušnje, se lahko odpraviš raziskovat pariške katakombe – še posebej, če se boš v glavno mesto Francije odpravil v času noči čarovnic.

Tudi v Parizu se jeseni veselijo uspešne trgatve. Med 9. in 13. oktobrom lahko obiščeš trgatev v vinogradu na Montmartru. Tu so obiskovalcem na voljo stojnice z okusno hrano in pijačo ter praznovanje s plesom, ognjemetom in veliko parado. 21. november je dan mladega beaujolaisa, ko lahko po lokalih po vsem mestu poskusiš najnovejšo letino.

Kako se odpraviti v Pariz?

Povezav s Parizom ni malo, vendar pa si tam najhitreje z letalom – če se odpravljaš tja le na kratek izlet za konec tedna, je to zelo pomembno. In seveda je najbolj enostavno leteti z domačega letališča 😉 Da bo načrtovanje dopusta še bolj enostavno, je Air France uvedel še en let na dan.

paris5 1 sta

Morda pa je Pariz zgolj postanek?

Pariško letališče je lahko tudi odlično izhodišče za polet kam drugam. Mogoče se lahko na poti v Severno Ameriko, Afriko ali na Karibske otoke najprej ustaviš še na nekajdnevnem izletu v Parizu.

Jeseni Pariz zažari v prekrasnih barvah, turistov je manj, temperature pa so idealne za pohajkovanje po mestu. Zato nikar ne odlašaj in izkoristi super priložnost za let v Pariz. Če potrebuješ pomoč pri nakupu vozovnice ali rezervaciji prijetnega hotela, kjer si boš odpočil po raziskovanju mesta, pa nas obišči v kateri od naših poslovalnic.