Tips&Tricks

Se odpravljaš v Afriko? Kdaj iti kam?

datum objave | 01. marca 2018
3954

Afrika je velika, skrivnostna, še nekoliko neraziskana celina. Ni pomembno, kdaj se odpraviš tja – vedno boš lahko doživel nekaj novega. Očarali te bodo čudovita pokrajina, dobrodušni ljudje in nepredvidljive divje živali. Vseeno pa se je dobro vnaprej pozanimati, kdaj se odpraviti kam – ne nazadnje so tudi razlogi za potovanje različni in je pomembno, ali se odpravljaš na družinske počitnice ali pa te mika le pobeg od ponorelega sveta.

Kdaj se torej odpraviti v kateri konec Afrike in kaj boš pri tem lahko doživel?

Kenija in Tanzanija

Maasai Mara, krater Ngorongoro in narodni park Serengeti so priložnost za najbolj neverjetno »srečanje« z divjimi živalmi, še posebej v času množičnih migracij živali. Gnuji se selijo vse leto, in to v smeri urinega kazalca, ko iščejo hrano, vodo in varen kotiček za mladiče.

Od decembra do marca sta krater Ngorongoro in južni Serengeti ogromen pašnik za živali. To je tudi čas kotitev, kar privabi ogromno plenilcev in tudi zato je to eden najboljših časov za obisk teh krajev. Od julija do oktobra se črede zbirajo pri rekah Grumeti in Mara in ju prečkajo proti prostranim ravninam Maasai Mare.

Uganda

Ugando lahko obiščeš kadar koli, vendar pa bo zasledovanje goril v deževnem gozdu v deževnih marcu in aprilu precej blatno. Najboljši meseci za obisk so med junijem in oktobrom ter med decembrom in marcem. Podnevi te čakajo temperature okrog 25 °C.

Južnoafriška republika

Park Kruger in safari v provincah KwaZulu-Natal in Vzhodna Kaplandija

Najboljši čas za safari v Južnoafriški republiki je od junija do oktobra, ko je suho in se živali premaknejo k napajališčem. To je primeren čas za opazovanje živali, saj je trava nizka, vreme je zmerno, živali pa se zadržujejo na območjih, kjer so dobro opazne.

Pomladno cvetje

Od avgusta do oktobra je najboljši čas za ogled pomladnega cvetja v Zahodni Kaplandiji. Priporočamo čarterski izlet, ki te popelje prav v osrčje pokrajine na ples med cvetlicami.

Opazovanje kitov

Med junijem in decembrom se kiti približajo obali in jih je lažje opaziti. Največ jih je mogoče opaziti v okolici Hermanusa in zaliva False Bay. Vmes so tudi manjši zalivi, ki so manj dostopni, vendar pa boš nagrajen z opazovanjem kitov brez množic.

Cape Town

Če se želiš izogniti največjim množicam, se v Cape Town odpravi med septembrom in novembrom ali med januarjem in marcem. Decembra se lahko pridružiš prazničnemu vzdušju in množični selitvi Južnoafričanov v Cape Town. Od aprila do septembra pa bodo cene nastanitev in hrane v restavracijah zaradi zimskih akcij veliko ugodnejše.

Mozambik, Malavi in Madagaskar

Suhi zimski meseci med majem in novembrom so najbolj primerni za obisk teh tropskih držav. Med decembrom in februarjem so v teh krajih možni tropski nalivi, kar bi lahko pomenilo zelo vroče in soparne počitnice.
Res priporočamo, da se odpraviš v katero od teh dežel, saj so med najlepšimi in najbolj podcenjenimi v Afriki.

Bocvana

Okavangova delta

V Bocvani se posebej osredotočamo na Okavangovo delto in glavnina dejavnosti poteka na vodi. Delta se napaja z deževjem v oddaljenih deželah in območje, ki ga pokriva voda, se razširi s približno 9000 kvadratnih kilometrov na 16000 kvadratnih kilometrov. Voda do delte prispe med decembrom in julijem.
Med novembrom in aprilom je tu deževno obdobje – to je najboljši čas za obisk, če te zanima opazovanje ptic ali rastlinje. Ko se rastje posuši, se začnejo živali zbirati na mestih, kjer je še vedno dovolj vode. Divje živali boš tako najlažje opazoval od maja do oktobra.

Namibija

Namibija je izjemna, ne glede na to, kdaj jo obiščeš. Širne planjave, neizmerno nebo in čudovita pokrajina so neopisljivi. Obalna območja ohlaja Benguelski tok, medtem ko je v notranjosti vroča puščava. Ponoči bo v Namibiji kar hladno, podnevi pa toplo do vroče.

Svazi

Svazi obišči v suhem obdobju med majem in oktobrom, saj bo takrat prijetno vreme, odvijala pa se bosta tudi dva največja namibijska festivala, ki sta odlična priložnost za spoznavanje afriške kulture. Umhlanga (festival trsja) se odvija v avgustu ali septembru, Incwala (festival prvih pridelkov) pa poteka ob poletnem solsticiju (decembra).

Zimbabve

Viktorijini slapovi

Če bi rad videl slapove v vsej njihovi veličastnosti, se odpravi pogledat Viktorijine slapove v aprilu ali maju. Ne pozabi pelerine in se pripravi na neverjeten ogled največje vodne zavese na svetu. Če se odpraviš tja kasneje – med septembrom in decembrom – bo voda bolj plitka in najpogumnejši se bodo lahko usedli na »Fotelj« oz. zaplavali v »Hudičevem bazenu«, enem najnevarnejših bazenov na svetu: nahaja se namreč blizu vrha slapu.

Če te mika raftanje na divjih vodah, je voda po navadi primerno nizka med avgustom in decembrom.

Za opazovanje divjih živali v parku Hwange bo najboljši čas med majem in septembrom.

Kam in kdaj se torej odpravljaš? Sporoči nam svoje želje in z veseljem ti bomo najbolje svetovali – obišči nas v poslovalnici na Ajdovščini v Ljubljani ali pokliči na 080 47 42!

Oddaj povpraševanje