Uncategorized @sl

Sedem gozdov, ki jih moraš obiskati

datum objave | 04. december 2020
1287

Šelestenje listov dreves, ki jih nežno ziba veter, prijeten vonj vlažne prsti, ki se skriva pod podrastjo, v bližini pa zvoki lomastenja ježka, ki so tu in tam tako glasni, da misliš, da boš za deblom zagledal najmanj medveda. Ob prihodu v gozd se zazdi, da si vstopil v drug svet. To je kraj, kjer lahko zadihaš s polnimi pljuči, hkrati pa ti ob pogledu na čudovito naravo zastane dih.

najlepši gozdovi

Koliko nam narava pomeni in kako pomembno je naše ravnanje z njo, smo močno občutili v zadnjih letih. Lansko leto so svet pretresli številni obsežni požari, vzroke za številne izmed njih pa gre pripisati gospodarskim interesom, zaradi katerih je bilo dovoljene več sečnje dreves in ustvarjanja površin, primernih za kmetijstvo. Samo julija lani je zaradi požarov izginilo več kot dva tisoč kvadratnih kilometrov gozdov, požari so zdesetkali največji pragozd na svetu, ki mu pravijo tudi »pljuča sveta«. Amazonski pragozd je za ves svet izjemnega pomena, saj absorbira kar četrtino na svetu proizvedenega ogljikovega dioksida in ga predeluje v kisik. S tem ima pomembno vlogo pri zadrževanju poviševanja povprečne temperature ozračja. Delovanje sveta in naš način življenja pripomoreta k podnebnim spremembam, ki počasi, a vztrajno spreminjajo naše okolje in skupnosti, v katerih živimo.

Zaščita gozdov in okolja je za normalno delovanje našega planeta torej ključna. Preberi, kateri so tisti osupljivi gozdovi, ki jih vsaj enkrat v življenju preprosto moraš obiskati.

Ukrivljeni gozd – Poljska

poljska ukrivljeni gozd

Gozd ukrivljenih borovcev je na Poljskem, v bližini vasice Nowe Czarnowo. V rast tamkajšnjih dreves je posegla človeška roka, a nihče ni povsem prepričan, kako in zakaj. Nekateri verjamejo, da so v 30. letih prejšnjega stoletja drevesa posadili in obdelali s posebno tehniko oziroma orodjem z namenom, da bi jih lahko uporabili za gradnjo ladij. Drugi pravijo, da so mlada drevesa med drugo svetovno vojno povozili tanki, zaradi česar naj bi nato zrasla ukrivljeno. Karkoli je res, nekaj je gotovo: tako nenavaden gozd boš težko našel kjer drugje.

Naravni nebotičniki  Kalifornija

redwood

Kalifornijski park Redwood je poimenovan po drevesih, ki rastejo v njem. Angleška beseda »redwood« namreč v prevodu pomeni sekvoja. V tem gozdu boš našel skoraj polovico vseh najvišjih dreves na svetu. Zrastejo lahko kar do 116 metrov, med temi naravnimi nebotičniki pa se boš zagotovo zavedel, kako majhen je človek v primerjavi z mogočno naravo. Dobro je vedeti, da je v tem gozdu kar precej vlage, saj ugodne pogoje za rast tem veličastnim drevesom daje megla.

Srečanje z grizlijem  Kanada 

Deževni gozd Veliki medved v velikosti Irske je dom številnih sivih volkov, gorskih koz, jelenov, morskih levov, gorskih koz in tudi grizlijev. Obisk tega gozda je torej najboljša izbira, če si zares ljubitelj divjine in živali. Pravijo mu tudi Amazonija na severu, saj gre za eno največjih območij obalnega deževnega gozda zmernega pasu na severu. Najboljši čas za obisk, predvsem če si želiš videti grizlije, je med avgustom in oktobrom, saj se lososi takrat iz oceana vračajo v lokalne reke, kar tja privabi medvede.

Bambusov gozd  Japonska

bambusov gozd japonska

V predelu Arashiyama nedaleč od Kjota boš našel prav poseben gozd. Tam je barva rastlinja nekoliko drugačna, kot smo je vajeni v domačih gozdovih, kjer prevladujeta temno zelena in rjava. Bambusov gozd je čarobne svetlo zelene barve, ki do izraza pride še posebej takrat, ko ga obsijejo sončni žarki. Že pogled na gozd je osupljiv, a vzemi si trenutek in prisluhni zvoku, ki ga ustvarja veter. Uvrščen je na seznam zvokov, ustvarjenem v okviru boja proti onesnaževanju s hrupom, ki te spodbuja, da prisluhneš glasbi narave.

Domovanje velikega pande  Kitajska

V kitajski provinci Sečuan, na obrobju Tibetanske planote se skriva naravni rezervat Jiuzhaigou, ki je od leta 1992 uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine. Če si želiš zares umakniti v srce narave, je to pravi kraj. Gozd se tu razprostira kar na 200 tisoč hektarjih, užival pa boš lahko v pogledu na kristalno čista jezera, s snegom prekrite vrhove gora in pisano listje tamkajšnjih dreves. V tem gozdu biva nekaj ogroženih živalskih in rastlinskih vrst, med njimi recimo veliki panda.

Paradiž palm  Kolumbija

cocora kolumbija

Če so ti bolj kot drevesa, ki jih najdemo v slovenskih gozdovih, všeč eksotične rastlinske vrste, kot so recimo palme, je zate zagotovo zanimiva informacija, da boš tiste najvišje našel v Kolumbiji. Tamkajšnja dolina Cocora v delu dežele, imenovanem Quindío, ponuja čudovit pogled na gozd palm, ki so še bolj čarobne zaradi naravne kulise, ki jo ustvarjajo zeleni griči in skalnata pobočja, obdana z meglicami.

Bivališče ptiča, ki prinaša srečo  Avstralija

Med najbolj osupljive gozdove na svetu sodi deževni gozd na severovzhodni obali Avstralije. Gozd Daintree v Queenslandu se razprostira vse do tropskih plaž, bil pa naj bi najstarejši deževni gozd z neprekinjenim obstojem, saj je tam že 110 milijonov let. Na »must do« seznam v tem gozdu moraš zagotovo uvrstiti poslušanje zvokov, ki jih ustvarjajo tamkajšnje žabe in insekti, pozoren pa bodi tudi na kazuarja. To je ptič, tropski sorodnik emuja. Lokalni prebivalci takrat, ko kakšnega zagledajo, takoj odhitijo po loterijski listek.

avstralija gozd

V naslednjih dneh poskrbi zase in za druge ter ostani doma. Če si tudi ti želiš, da bi se življenje čimprej vrnilo v običajne tirnice in potiho že sanjaš o čarobnem gozdu, ki bi ga, ko se svet umiri, rad obiskal, pa nam piši ali pokliči 080 47 72.