Iz prve roke

Selitev iz spletne medijske agencije med tropske koralne grebene

datum objave | 21. junij 2015
6671

Zgodilo se je natanko tako, kot opisuje naslov te objave. Iz spletne medijske agencije nekje sredi Ljubljane sem se skoraj čez noč preselila na daljno Tajsko, da bi tam postala ena izmed tistih srečnežev, ki se za preživetje ukvarjajo s potapljanjem v tropskih vodah. Nemogoče?
Skoraj. Neumno? Morda.
Ampak kljub temu sva z Andrejem spakirala najpomembnejšo lastnino, ostalo razdelila med prijatelje ali shranila v kleteh nič hudega slutečih staršev ter se podala na letalo. No, natančneje na 3 letala in eno ladjo.

Zapletenost strokovne strukture potapljaških zvez zagotovo presega obseg in naravo tega zapisa, zato naj samo na kratko pojasnim, da je pot od osnovnega potapljaškega izpita (npr. PADI Open Water Diver) pa do certificiranega potapljaškega vodiča (Dive Master), ki lahko kot potapljaški profesionalec dela ter služi denar, kar dolga in zapletena, ter se zato velikokrat opravlja v obliki »pripravništva«, in to pot sva ubrala tudi midva – 5 mesečno pripravništvo sva opravljala na tajskem otoku Koh Phi Phi. Ja, tistem iz filma. In ne, čisto nič podobno ne izgleda.

Potapljaški pripravniki (ali DMT’s) imajo v svoji neposredni družbi približno tako funkcijo kot stažisti medicine v najbolj jokavi TV seriji današnjega časa. Kar na kratko pomeni, da je njihova prisotnost obvezna na potopih v vsakem vremenu (ne, 26 stopinj ni topla voda, če si v njej 3 ure po neprespani noči!), na vseh čiščenjih opreme ter vsakem začetnem plavalnem tečaju skupine kitajskih turistov, ki ob prijavi neomajno zatrjujejo, da so sicer »odlični plavalci«. Če k temu prišteješ še vse obvezne večerne »krste«, raziskovanje nočnega življenja enega izmed najbolj žurerskih otokov Jugovzhodne Azije ter skrb za hišni nočni bar, je rezultat na dlani:

Število potopov v 5 mesecih: cca 300

Število prespanih noči: cca 900

Število zaužitih pad thai-jev: cca 100

Število zastrupitev s pad tha-ji: 2

Število novih prijateljev: 1002814502385014328501346014368+

»This is going to be the most exciting time in your life« nama je prvi večer, ko sva prispela na Phi Phi, na večernem sestanku zaposlenih povedala finska inštruktorica potapljanja Matilda. In še kako prav je imela. Ni je odrgnine na nogah, slabosti na vratolomnih plovbah, dengue mrzlice ali solze ob še enem prekratkem Skype pogovoru, ki bi prekosila tisti nor občutek, ko greš zjutraj bos v službo na novo potapljaško avanturo v idiličnem tropskem morju in z izjemnimi ljudi iz celega sveta, ki bodo do konca večera najbrž tvoji novi najboljši prijatelji. In pripravništvo je šele začetek…

O Avtorju:

Hojka je nepopravljiva ljubiteljica morja, sonca, dnevov, ko si ne rabi obuti čevljev, in dolgih poletnih večerov. Med iskanjem najbolj eksotičnih koralnih grebenov po Jugovzhodni Aziji, daljni Mehiki in vseh skritih kotičkih vmes, pa uživa tudi ob učenju joge, preizkušanju nenavadnih jedi in spoznavanju novih ljudi.