Vodniki

Skriti zakladi San Francisca

datum objave | 27. marec 2022
4209

Četrto najbolj poseljeno mesto v Kaliforniji po Los Angelesu, San Diegu in San Joseju je San Francisco, mesto, ki ponuja veliko več kot le most Golden Gate in otok Alcatraz. Zate smo poiskali nekaj znamenitosti, kjer je manj turistov, zato pa ti bodo prikazale pravo bistvo San Francisca, v katerem, saj veš, ‘be sure to wear some flowers in your hair’.

san francisco bridge

The Spire

Več kot 30 metrov visoka umetniška skulptura v parku Presidio je narejena iz 38 ogromnih hlodov cipres, ki so bile prvotno posekane z namenom, da se naredi prostor za urbano širjenje mesta. Kasneje jih je angleški umetnik in okoljevarstvenik Andy Goldsworthy povezal skupaj in nastala je instalacija, ki se dviga nad parkom in simbolično predstavlja zmago narave nad mestom.

Stopnišče na 16. aveniji

163 stopnic, ki sta jih oblikovala lokalna umetnika, zgledujoča se po stopnišču Selarón v Rio de Janeiru, so domačini izdelovali več kot dve leti. Stopnice z mozaikom živih barv in psihedeličnih vzorcev v vznožju upodabljajo morje in se na vrhu končajo s podobo lune – brihtno, kajne? 🙂

Vodne orgle

Ne le Zadar na sosednjem Hrvaškem, tudi San Francisco se ponaša z vodnimi orglami! Leta 1986 jih je oblikoval in izdelal Peter Richards, in sicer iz granita in marmorja, ki ju je recikliral iz starega, porušenega pokopališča. Orgle so sestavljene iz več kot 20 cevi, ki se raztezajo do gladine vode, ko pride val do njih, pa se oglasijo z globokim, grgrajočim zvokom, ki se spreminja glede na intenzivnost valovanja in plimovanja. Če se boš sprehodil do njih v jutranjih urah, boš tam lahko srečal ribiče, ki prodajajo svoj ulov, deležen pa boš tudi čudovitega razgleda na obris središča San Francisca in most Golden Gate.

The Inkwells

Tihi ocean se okoli San Francisca le redko ogreje na več kot 16 °C, zato plaže v okolici mesta niso namenjene daljšim plavalnim dogodivščinam, temveč kvečjemu le hitrim osvežitvam v poletni vročini. Veliko boljši kraj za večurno čofotanje po vodi in skakanje s klifov je The Inkwells, niz tolmunov, ki jih tvori reka Lagunitas in je od mesta oddaljen le 30 km ter dosegljiv z javnim prevozom.

Camera Obscura

Miniaturni muzej, imenovan tudi Giant Camera, se nahaja na zgodovinskih tleh Cliff Housa in se ponaša z delujočo kamero obskuro, ki prenaša sliko plaže pred muzejem. Tehnologija te vrste ‘fotografskega aparata’ je preprosta: v temni sobi je na eni strani majhna odprtina, ki prepušča svetlobo. Zaradi zakonov optike se slika realnosti na drugi strani odprtine projicira na nasprotno steno in ustvari narobe obrnjeno, zrcalno sliko. V muzeju pa lahko poleg camere obscure najdeš tudi manjšo zbirko hologramov. Najboljši čas za obisk: tik pred sončnim zahodom!

Papige na griču Telegraph

Papige načeloma povezujemo z džunglami tropskega pasu, vendar si je skupina divjih papig svoje domovanje našla v središču urbanega San Francisca. Vse se je začelo leta 1990, ko je par rdečeglavih papig našel svojo kotiček na griču Telegraph, kmalu pa so se jima pridružile še ostale pobegle (ali izpuščene) papige. Trenutno se na griču, kjer lahko občuduješ tudi vrtove dišečih rož, nahaja že več kot 200 ptic.

Fontana v poklon Yodi

Pred poslopjem uprave podjetja Lucasfilm se nahaja spomenik v čast enemu najbolj modrih bitij v galaksiji daleč, daleč stran, modremu Yodi. Jedi mojster, junak filmov Vojna zvezd, je tam namreč nesmrtno upodobljen v bronastem kipu, postavljenim tik nad fontano. Z nekaj kovanci, ki jih vržeš v fontano, si lahko celo zagotoviš njegov blagoslov za dolgo in srečno življenje. May the Force be with you!

Pokopališče Mission Dolores

Uradno imenovano pokopališče San Francisco de Asís je najstarejše pokopališče v San Franciscu in se nahaja v sklopu najstarejše stavbe v mestu, samostana Dolores. Samostan je bil ustanovljen daljnega leta 1776, še preden je majhno mesto postalo obljubljena destinacija za iskalce zlata. Pokopališče, ki se je skozi čas občutno zmanjšalo, je zadnje počivališče ustanoviteljev mesta, kriminalcev ter več kot 5.000 pripadnikov ameriških domorodcev iz plemena Ohlone.

Hiša iz serije ‘Polna hiša’

Se še spomniš serije Polna hiša, ki se je na malih zaslonih vrtela do leta 1992 in spremljala dogodivščine družine Tanner (če drugega ne, ti je gotovo poznano njeno aktualno nadaljevanje Fuller House)? Že drži, da je bila večina oddaje posneta v studiu, vendar pa lahko hišo, ki se je pojavila v uvodni špici, še zmeraj najdeš v mirni stanovanjski ulici sredi San Francisca. Pred hišo, ki jo delno prekriva drevo, je danes sicer postavljen znak ‘Ni prehoda’, vendar smo prepričani, da boš kljub temu stavbo prepoznal že na daleč (nahaja se v soseski Pacific Heights).

san francisco houses

Če si hočeš vse našteto ogledati v živo, imamo trenutno pravo akcijo zate – do San Francisca lahko poletiš že za 524 €! Pohiti z rezervacijo, saj traja samo do 30. septembra.

Oddaj povpraševanje