Vodniki

Smučanje v Maroku in ostale neobičajne lokacije za zimske športe

datum objave | 18. december 2021
12701

Alpske hiške, jacuzzi na svežem zraku in veliko kuhanega vina – to so najbrž prve slike, ki ti padejo na pamet, ko nekdo omeni smučanje. Zagotovo se ti pred očmi ne naslikajo aktivni vulkani ali afriški sončni zahodi. Ampak – živimo na čudovitem planetu in tudi to včasih pride v paketu s smučanjem ali deskanjem.

1. Indija

Sneg gotovo ni prva stvar, na katero pomisliš ob omembi Indije. Najbrž ti sploh ne pride na pamet. Vendar območje Kašmirja na visoki nadmorski višini v Himalaji obiskujejo številni turisti, in sicer se zbirajo v poznanem smučarskem letovišču Gulmarg.
Če so ti blizu neobičajne izkušnje, potem moraš doživeti smučanje na eni od najvišjih prog na svetu v eni od najbolj vročih držav na svetu.

2. Afganistan

Tudi Afganistan najprej vsi povezujemo z visokimi temperaturami. A regija Bamyan je ustanovila turistično društvo, da bi pritegnila turiste na smučanje v osrednji del države v okviru projekta Afghan Ski Challenge. Tekma na progi, dolgi 7 kilometrov, je namenjena smučarjem in deskarjem, zanimivo pa je, da na njej ni vlečnic in ostalih tipičnih stvari, ki smo jih navajeni na običajnih smučiščih.

3. Havaji

Po deskanju na valovih se lahko na Havajih preizkusiš še v deskanju na snegu ali smučanju. Pozimi lahko na Velikem otoku (Big Island) združiš oboje. Zjutraj se spustiš po bregu Maune Kee (White Mountain ali Bela gora), popoldne pa loviš valove. Ker tudi tu ni klasične opreme na smučiščih, se do vrha lahko zapelješ z vozili na štirikolesni pogon.

4. Čile

Vulkan Villarrica spi od leta 1971 in od takrat je tudi zelo priljubljen med smučarji. Smučarski resort Pucón, ki se nahaja na vulkanu, imajo radi smučarski navdušenci v Južni Ameriki, nudi pa jim kar 17 prog za vse vrste smučarjev, še posebej pa so nad njim navdušeni deskarji na snegu.

5. Mongolija

13 kilometrov od Ulan Batorja na gori Bogd Khan v Mongoliji najdeš smučarski resort Sky resort, ki je še posebej primeren za začetnike. A tudi tisti z več izkušnjami boste našli dobre proge, ki pa jih je večinoma treba dosneževati s snežnimi topovi. Tu namreč lahko smučaš tudi, ko se temperature gibljejo med 15 in 20 stopinjami – nekaj, kar težko doživiš drugje!

6. Libanon

Mzaar Kfardebian je najbolj priljubljeni libanonski smučarski resort. Ogromno naravnega snega samo uro vožnje od Beiruta privlači smučarje že od 60. let prejšnjega stoletja. Danes se lahko Mzaar pohvali z 42 progami, v skupni dolžini več kot 80 km, na katerih lahko uživaš od decembra do aprila.

7. Lesoto

Majhno smučarsko letovišče AfriSki najdeš na 3000 m v »nebeškem kraljestvu« v Južni Afriki, obkrožen pa je z Južnoafriško republiko. Vsakega junija zapade prvi sneg in smučarska sezona se lahko začne. Letovišče se sicer pohvali le z eno progo in območjem za začetnike in deskarje na snegu.

8. Maroko

Maroko ima kratko smučarsko sezono na pobočjih gore Atlas, od januarja ali februarja do aprila. Res vznemirljivo pa je smučati v Oukaïmednu, kjer te namesto z vlečnico na smučišče pripeljejo kar s helikopterjem.
Resort Oukaïmeden je od Marakeša oddaljen 80 km, na najvišji nadmorski višini v celi Afriki – med 2600 in 3200 metri. Ima 20 prog za vse vrste smučarjev, od začetnikov do bolj izkušenih.

9. Južnoafriška republika

Južnoafriška republika je znana zaradi safarijev in deskanja na vodi, ponuja pa tudi smučarska doživetja. Tiffindell Ski Resort se je prvič odprl leta 1993, po daljšem premoru pa spet začel z obratovanjem leta 2013. Obratuje tri mesece na leto (od junija do avgusta). Poleg barov in smučarskih prog je organiziran tudi vrtec, kjer se lahko otroci zabavajo po svoje, medtem ko starši preživljajo čas na snegu. Vsekakor vredno obiska!

No, katero nenavadno lokacijo za smučanje boš obiskal? Priznaj, Francija, Švica in Avstrija se pred naštetimi vsaj po neobičajnosti res lahko skrijejo. V vsakem primeru pa lahko pokličeš na 080 47 42 ali nas obiščeš v eni od naših poslovalnic (Ajdovščina v Ljubljani, Nova Gorica ali Celje) in sestavili ti bomo super smučarski dopust, na kateri koli lokaciji si boš že zaželel!

Oddaj povpraševanje