Delo v tujini

Sneg sredi poletja in ranč Harrisona Forda

Avtor | Robi Ferjančič
datum objave | 13. december 2019
1043

Zamuda letala. Izgubljena prtljaga. Neodzivnost osebe, ki naj bi nas pričakala na letališču. S 40 °C vročine in 30 ur brez spanca. Sneg sredi junija. Tako nekako se je začelo moje poletje v ZDA, ki bi ga po treh dneh najraje zaključil in se odpravil nazaj domov. Toda CCUSA verjetno že ve, zakaj v priročniku, ki ga dobiš ob odhodu, zapišejo, da počakaš vsaj teden ali dva, preden začneš resno razmišljati o predhodnem povratku domov. In še dobro, da sem jih poslušal, saj se je preteklo poletje izkazalo kot eno najboljših v mojem življenju! Kljub vsem začetnim težavam in pomislekom v smislu »Kaj je bilo meni tega treba?!«, se je že po nekaj dneh vse postavilo na svoje mesto in pravo poletje se je lahko začelo!

junijski prizor
Vreme v Jacksonu je zgodba zase. Zgornja fotografija je nastala nekaj dni po mojem prihodu v ZDA. Sredi junija nas je zasnežilo. Po tem snežnem metežu pa je celotno poletje minilo brez dneva slabega vremena. Jackson leži na skoraj 2000 metrih nadmorske višine, tako da so noči tudi čez poletje zelo mrzle (5–10 °C), čez dan pa se močno segreje (30–35 °C).
3 creek ranch
Zračni pogled na golf igrišče in nekaj domovanj bogatašev ob igrišču.

Delal sem v zasebnem podeželskem klubu Club at 3 creek kot »golf range attendant« v majhnem, idiličnem mestecu Jackson v Wyomingu, ki je sicer ena izmed najredkeje poseljenih zveznih držav v Ameriki. Jackson je na splošno znan po tem, da se tja čez poletje preselijo bogataši. Temu v prid govori dejstvo, da je na sosednjem ranču bival sam Harrison Ford. Stanovanja tam so zelo draga, prav tako so zasoljene tudi najemnine. Delodajalec nam je naredil veliko uslugo, ko nam je ponudil nastanitev na ranču ob golf igrišču, kjer je nastanjena večina sezonskih delavcev. Ranč je bil sicer od mesta kar oddaljen, ampak s kolesi, ki smo jih dobili na izposojo čez poletje, smo bili tam v 15 minutah. Čeprav so se moji ameriški prijatelji pred odhodom norčevali iz odročnosti Jacksona in Wyominga, se je Jackson izkazal kot zelo prijetno mesto za življenje. Zaradi manjšega števila prebivalcev kot drugje po Ameriki ni prometnih zastojev, prav tako pa mesto ni preplavljeno s turisti. Kmalu občutiš tudi, da so ljudje na »divjem zahodu« v resnici zelo prijazni.

jackson downtown
Jackson je mesto z okrog 10.000 prebivalci. Na splošno se v mestu lahko začuti pravi kavbojski utrip, saj veliko ljudi hodi naokoli s klobuki, center mesta pa je zgrajen v slogu divjega zahoda.
parada za 4. julij
Eden večjih praznikov v ZDA je nedvomno 4. julij, ko praznujejo Dan neodvisnosti. Takrat mesta priredijo parade, ognjemete in druženje ob tradicionalnih BBQ-jih.

Zasebni klubi so namenjeni predvsem druženju in igranju golfa za premožnejše ljudi. Kako premožne? Ekskluzivnost ohranjajo tako, da je pogoj za članstvo priporočilo drugega člana. Ob včlanitvi je treba plačati cca. 150.000 $, poleg tega pa še letno članarino, ki znaša cca. 20.000 $ na leto. V klubu je okoli 200 članov, med katerimi se znajdejo (bivši) senatorji, direktorji največjih ameriških podjetij (kot npr. AT&T, Starbucks), odvetniki, zdravniki ipd. Povprečno premoženje članov kluba znaša 200 milijonov $, v klub pa je včlanjenih tudi 17 milijarderjev. Kljub temu je večina članov še vedno skromnih, prijaznih ter dostopnih.

Moje delo v klubu je zajemalo različna opravila na in ob golf igrišču, od čiščenja golf vozičkov in golf palic, priprave trening centra, pomoč članom na igrišču in podobno. Pred odhodom v ZDA o golfu nisem vedel veliko, vendar sem se o tem športu med delom veliko naučil. Delodajalec nam je omogočil brezplačno igranje golfa v klubu in tako sem imel priložnost ob pomoči ostalih sodelavcev, aktivnih igralcev kluba ali celo bodočih/bivših igralcev izuriti svoje spretnosti z golf palico. Večino prostega časa sem tako preživel ob igranju golfa ter na številnih pohodih in vzponih na okoliške hribe, ki jih resnično ne zmanjka. S sodelavci smo se odpravili tudi na rafting po bližnji reki Snake River. V okolici Jacksona zaradi prostranih gozdov bivajo številne živali. Od jelenov, srnjakov, losov in medvedov pa vse do pume, zaradi katere so bila moja večerna vračanja z dela malo negotova.

golf igrišče
Čeprav pred to izkušnjo še nisem igral golfa, sem se ob delu o njem veliko naučil in se nekajkrat tudi preizkusil na igrišču.
garaza
Prostor, kjer sem preživel večino delovnega časa, t. i. »bag room«, kjer so parkirani golf vozički ter seti palic vseh članov.

Vsekakor je bilo poletje v ZDA edinstvena izkušnja, ki jo je vredno izkusiti na lastni koži. Najboljši del poletja pa pride po končanem delu – potovanje po ZDA.

jasno nebo
Zaradi svoje odročnosti in bližine nacionalnih parkov je Jackson idealen za opazovanje zvezd. Tako sem lahko praktično prvič v življenju brez težav in s prostim očesom opazoval Rimsko cesto.

Kako je izgledalo Robijevo poletje v ZDA, si lahko ogledaš tudi v videu na našem Youtube kanalu.

Te je Robi prepričal s svojo izkušnjo? Poglej na našo spletno stran za več informacij glede dela v tujini ali pa se oglasi pri prijazni ekipi za delo v tujini v naši poslovalnici v Ljubljani!