NajNajNaj

Spet novoletne zaobljube

datum objave | 09. januar 2021
4809

Čeprav imamo za preteklo leto v ustih še vedno rahlo grenak priokus, se vseeno spominjamo vseh vznemirljivih pustolovščin, ki smo jih doživeli. Kaj pa ti? Ti bo katero od tvojih potovanj ostalo še posebej v spominu? Si morda s seznama prečrtal vsaj eno novo destinacijo? Ne glede na odgovor, je sedaj čas za novo leto, nove načrte, nove destinacije in seveda, nove zaobljube.

1) Obišči novo naključno državo

Svet imaš v dlani

Vsako leto nas vsi, od potovalnih agencij in spletnih portalov, do prijateljev in znancev na Facebooku, obmetavajo s seznami destinacij, ki jih v letu 2017 res moramo obiskati. Potem pa je tu še naš osebni seznam, na katerega vsako leto dodamo več destinacij, kot jih lahko obiščemo. Včasih je odločitev lahka, spet drugič pa se tolčemo po glavi. Letos ti zato svetujemo, da odločitev zaupaš računalniku. Obišči random.country in se prepusti usodi (Klikni Next random country, če si državo že obiskal).

2) Odkrij nove kotičke Slovenije

Slovenija, od kod lepote tvoje! Ni treba daleč, da nam je lepo. Naša državica skriva ogromno lepih kotičkov in zagotovo lahko najdeš dnevni izlet ali vikend pobeg, ki te popelje v nove kraje. Si že odkril Belo Krajino? Se sprehodil med vinogradi v Halozah? Prevandral Kraški rob? Splezal na katerega od manj znanih vrhov? Ali pa se sprostil v novih toplicah, se prepustil gurmanskim užitkom preproste vaške gostilnice in prekolesaril redko oblegane poti? Mala dežela, neskončne možnosti.

3) V službo ali v šolo pojdi s kolesom

Kolesarska steza

Ko smo že pri kolesarjenju, pride na vrsto najbolj koristna, zdrava in okolju prijazna zaobljuba. Če imaš le to možnost, se v službo ali šolo odpravi s kolesom. S tem boš zmanjšal škodljiv vpliv na okolje, vsak dan dobil primerno dozo rekreacije ter poleg vsega še prihranil potne stroške (raje jih porabi za naslednje potovanje). Žal nima vsak te možnosti, se pa vseeno najde rešitev za večino izgovorov. Preveč prtljage? Nabavi košarico ali prikolico. Dežuje? Dežni plašč te zaščiti tudi ob močnejših nalivih. Kaj pa otroci? Če so majhni, vzemi stolček, če so večji, naj kolesarijo s teboj. Ni več izgovorov – ugriznimo v kolena!

4) Spremeni svoja gesla

Verjetno bi težko prešteli, koliko gesel potrebujemo za gazilijon spletnih storitev – bančništvo, socialni mediji, službene strani, nakupovanje itd. Ali uporabljaš za vse isto geslo? Verjetno – še tisto eno in edino geslo nam včasih uide iz spomina. In ker se novice o vdorih v popularne spletne portale kar množijo, se je treba primerno zaščititi. Naši nasveti? 1) Uporabi eno od orodij za shranjevanje gesel. 2) Če ne gre drugače kot z enim geslom, ga vsaj malo spremeni za vsako stran posebej, tako da dodaš kako črko ali številko na koncu. 3) Vklopi “two-factor authentication”: to pomeni, da moraš ob prijavi na novih napravah pri sebi imeti telefon za dodatno geslo. To je zelo varna in preprosta rešitev za marsikatero storitev. 4) Izbriši vsa gesla in se preseli na plažo, kjer ni interneta.

5) Premisli, katere TV serije boš gledal

Veliko novoletnih zaobljub te skuša prepričati, da je treba gledati manj televizije in bolj koristno preživljati čas. Če ti to uspe, enkratno. Mi smo malo bolj praktični in vemo, da po stresnem dnevu vsak rabi malo “brezumne” sprostitve. Zato ti tokrat ne bomo svetovali, da se odlepi od ekrana (itak nam ne bi uspelo za več kot teden dni), ampak da razmisliš, kaj gledaš po TV, katere serije te dejansko zanimajo ter katere gledaš zgolj iz navade.

netflix

6) Skleni celoletno potovalno zavarovanje

Busted! Ena od zaobljub pač mora biti prodajno usmerjena. Ampak je tudi za tvoje dobro; ker celo leto rad potuješ, želimo, da se ti na poti ne zgodi nič hudega. Zato skleni celoletno zavarovanje, da boš imel do konca leta mir. Smučanje v Avstriji, hrvaško morje, road trip po ZDA, raziskovanje jugovzhodne Azije – povsod boš lahko brez skrbi. Evropska kartica žal ne zadostuje, da o zavarovanju izven Evrope sploh ne govorimo.

7) Napiši svoje zaobljube in ne poslušaj drugih

Ne oziraj se preveč na to, kar ti govorijo drugi (vključno z nami). Sam se najbolj poznaš, sam veš, katere države hočeš obiskati ter kako želiš spremeniti svoje življenje. Morda zaobljub sploh ne potrebuješ. Ali pa se dobro zavedaš, da se jih verjetno ne boš držal več kot en mesec (ali teden).