Nomago nasveti

8 razlogov, zakaj se moraš odpraviti v Turčijo, ko imaš strto srce

datum objave | 13. december 2018
2276

Ko se ti stre srce in enostavno ne vidiš poti naprej, se odpravi na potovanje po Turčiji.
Včasih se ti zazdi, da se je vse zarotilo proti tebi – težave v službi, družini, razmerju … Takrat je zadnje, kar bi si želel, potovanje, kajne? Pa vendar ti priporočamo prav to: odpravi se na potovanje po Turčiji, saj se bo srce tam najhitreje začelo celiti.
V nadaljevanju predstavljamo 8 razlogov, zakaj je Turčija prava izbira.

1. Sončni zahodi

Med opazovanjem sončnega zahoda v Turčiji se boš spomnil, da je življenje v bistvu prav lepo, ne glede na trenutno zmešnjavo v življenju. Nekaj najlepših zahodov boš lahko opazoval z Galatskega mosta v Istanbulu, morda s kozarcem vina v roki s terase v Kaşu ali pa med sprehodom po »bombažnem« Pamukkaleju.

8 razlogov zakaj v turcijo istanbul

2. Çay

Mogoče imaš rad turško kavo, ampak dokler ne poskusiš turškega črnega čaja, ne veš, kaj je res dobro. Turki mu pravijo çay in postrežejo v stekleni skodelici brez ročaja. Piješ ga lahko med posedanjem na istanbulskem trgu, po kosilu ali zvečer, ko se vrneš s potepa po mestu in se moraš malo ogreti.

3. Turške kopeli – hamami

Morda se ti zdi ideja turške kopeli, v kateri sediš gol v prostoru, polnem golih neznancev, in kjer te neznanec umiva in masira, nekoliko neprijetna, ampak ti jo vseeno priporočamo. V tradicionalni turški kopeli so moški in ženske ločeni, za moške poskrbi moški negovalec – tellak, za ženske pa ženska – natir. Turška kopel je kombinacija savnanja, umivanja, odstranjevanja odmrle kože ter masaže.
Izkušnja je zelo sproščujoča, zato si le privošči nekaj razvajanja.

4. Pammukale

Ja,  Pamukkale je ena od tistih najbolj fotografiranih lokacij, ki se jim vsi najraje izogibamo, ker nam ni do prerivanja z drugimi, ki bi prav tako radi ujeli znameniti prizor.
Če pa svoj obisk skrbno načrtuješ (in se zavedaš, da te bodo obkrožale palice za selfije), boš nad Pamukkalejem navdušen. Priporočamo, da obisk začneš nekaj ur pred sončnim zahodom. Najprej se odpravi do Kleopatrinih bazenov, termalnih vrelcev, kjer si privošči vsaj eno uro plavanja v razkošni mineralni vodi. Zdaj se počasi spušča noč, zato se končno odpravi na sprehod po »bombažnih« kamnitih formacijah, ki bodo v večerni svetlobi spreminjale barvo od tople zlate do rožnate.

8 razlogov zakaj v turcijo pamukkale

5. Gözleme

Turške palačinke oz. gözleme, kot se jim pravi v Turčiji, so izjemno kosilo, ki te bo napolnilo z ogljikovimi hidrati do večerje.
Testo najprej razvaljajo v tanko palačinko, nato izbereš sestavine – sir, špinačo, blitvo, lahko čebulo in mogoče še nekaj mletega mesa. Zloženo palačinko nato premažejo s tanko plastjo maščobe in popečejo na vroči plošči. Gözleme se navadno je z roko in poplakne s hladnim lokalnim pivom.
Le kaj je bolj zdravilno za strto srce kot kup ogljikovih hidratov?

6. Sredozemsko morje

Te lahko kaj sprosti tako kot dan, preživet ob Sredozemskem morju?
Najprej pojdi plavat in se naužij sonca, nato pa se odpravi na izlet z ladjico. Priporočamo, da se za to odločiš v Kaşu – na celodnevnem izletu se boš lahko tudi najedel, med izletom pa bo tudi dovolj postankov za plavanje v morju, ki celi vse rane – tudi srčne. Ponekod boš na obali naletel na ruševine, drugje trdnjave.

7. Kapadokija

Se spomniš tistega veličastnega prizora stotin balonov nad prekrasnimi skalnimi formacijami, obsijanimi s sončnim zahodom? To je Kapadokija v Anatoliji.
Če se ne bojiš višine, je polet s toplozračnim balonom obvezen! Resda se boš moral zbuditi sredi noči, da boš na lokaciji še pred sončnim vzhodom, najbrž te bo tudi zeblo, vendar je vredno truda. Nagrajen boš namreč z veličastnim prizorom, ko se tema umika svetlobi nad to posebno kapadoško pokrajino.
8 razlogov zakaj v turcijo kapadokija

8. Dobra družba

In seveda so tu še ljudje, s katerimi potuješ ali jih boš srečal med potovanjem. Morda boš srečal nekoga iz domačega kraja ali pa človeka z druge celine – od vsakogar se lahko nekaj naučiš in vsi bodo soustvarjali tvoje potovanje.
Sopotniki te bodo opomnili, da si mogoče trenutno res samski, nikoli pa nisi zares sam. In vsekakor boste postali prijatelji.

Turčija je izjemna dežela. Obišči jo, četudi tvoje srce ni strto in je vse OK. In če potrebuješ pomoč pri organizaciji potovanja, veš, kje nas najdeš – v naši poslovalnici na Ajdovščini v Ljubljani ali na brezplačni telefonski številki 080 47 42.

ODPOTUJ V TURČIJO

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.


IZBERI SI NOVICE ZASE