Nomago nasveti

Teambuilding: Srce podjetja so zaposleni

datum objave | 15. julij 2021
243

Teambuildingi so izjemnega pomena, saj v središče pozornosti postavljajo tisto, kar je za uspeh podjetja najpomembnejše – zaposlene. Tudi izjemen produkt ali inovativen poslovni načrt ne vodita do uspeha, če za tem ne stojijo sposobni in med seboj povezani zaposleni. Ti so namreč srce podjetja, vlaganje vanje pa je najboljša naložba za njegovo prihodnost. Zakaj? Ker če so zadovoljni zaposleni, so zadovoljne tudi stranke.

Ni pomembno, ali je v podjetju zaposlenih več kot sto oseb, gre za skupino desetih sodelavcev, ali pa se običajno vsak ukvarja s svojim projektom – teambuildingi so za uspešnost podjetja nujni. Če bo ekipa zadovoljna, bo zagotovo tudi produktivnejša. Za poslovni uspeh je namreč ključno, da člani ekipe dobro sodelujejo in se dobro razumejo. Gradnjo kakovostnih odnosov pa omogočajo skupne dogodivščine, ki ustvarjajo nepozabne spomine, ob katerih se boste s sodelavci še dolgo nasmejali do solz.

hannah busing zyx1bk9mqma unsplash 2

Kako s teambuildingi tlakuješ pot do sanjskega delovnega okolja?

1. Spoznaš sodelavce

Najbolj očitna prednost teambuildinga je, da se s sodelavci družiš izven delovnega okolja in jih tako bolje spoznaš. Čeprav z nekaterimi osem ur na dan sediš v isti pisarni, je med delovnim časom osebo včasih težko zares spoznati. Iskanje skupnih točk ni preveč enostavno, še posebej, ker se večinoma pogovarjate o delu, čas za pogovor o čem drugem pa je le med odmorom za kavo, ki vedno mine prehitro. A pristni odnosi so pomembni, za večino ljudi so namreč prav sodelavci tisti najpomembnejši dejavnik zaposlitve. Čeprav je delo včasih težko, je sive dni lažje prebroditi v družbi kolegov, ki te spodbujajo, podpirajo in cenijo.

Več časa kot preživiš s sodelavci, bolje jih spoznaš. To zmanjšuje možnosti za konflikt – komentar, ki bi ga lahko razumel kot nesramnega, je morda samo sodelavkin oster smisel za humor.

luke porter neqec7qa9fm unsplash 1

2. Vzdušje: zabavno

Nič ni hujšega od delovnega okolja, ki povzroči, da ti je slabo že samo ob misli na to, da boš tam preživel ves delovni dan. Nekatera uspešna podjetja z zanimivimi teambuildingi danes celo privabljajo zaposlene, saj je za mnoge, predvsem milenijce, ob iskanju zaposlitve poleg plače in ugodnosti zelo pomembno tudi, kakšno je delovno okolje. V delu si želijo uživati in se s kolegi dobro razumeti. Zaradi takšnih sprememb v dojemanju zaposlitve in delovnega mesta je teambuilding postal tudi pomembno orodje privabljanja novih zaposlenih. Saj veš, kaj pravijo? Najdi zaposlitev, v kateri uživaš, pa ti do konca življenja pravzaprav sploh ne bo treba delati.

 

3. Komunikacija in sodelovanje? Mala malica.

Vsekakor si velja zapomniti, da se veliko število napak zgodi prav zaradi pomanjkanja ustrezne komunikacije. Iz dogodivščin, ki zahtevajo precejšnjo mero sodelovanja, in nalog, ki se jih stežka lotiš čisto sam, se naučiš, kako s sodelavci učinkovito komunicirati in sodelovati. In najboljši način za to so zabavne aktivnosti, kot je recimo tekmovanje v iskanju tartufov ali polo na supu, pri čemer tudi smeha zagotovo ne bo manjkalo.

Prek takšnih dejavnosti prepoznate močne točke drug drugega. Morda boš ravno med hojo po vrvi, napeti med drevesoma, t. i. »slackline«, ugotovil, da se s sodelavcem odlično ujameta in dopolnjujeta, saj se je on v negotovi situaciji sposoben popolnoma umiriti, ti pa mu znaš ponuditi ravno pravo mero spodbude, da uspešno doseže(ta) cilj.

 

4. Skupaj zmoremo več!

Teambuilding te postavlja pred številne zabavne izzive, ki so uspešno opravljeni samo, če člani ekipe sodelujejo. Ustvarjate hipotetične scenarije ali pa se z reševanjem nalog, ugank in namigov poskušate prebiti iz sobe pobega. Če lahko ekipa premaga takšne prepreke, je priprava skupinske predstavitve za prihodnji ponedeljek pravzaprav precej enostavna, kajne?

narinder pal vv0ozq v48y unsplash

5. Krepitev zaupanja

Zaupanje je eden od temeljev dobrega podjetja. Ko vidiš svojega nadrejenega, kako poje karaoke ali poskuša ujeti ravnotežje na supu, se vajin odnos spremeni. Pomembno je, da šefi niso odmaknjeni od delovnega procesa v pisarnah višjih nadstropij, preseganje strogo profesionalnega odnosa pa ustvarja zaupanje in poveča transparentnost znotraj organizacije. Ker svojega nadrejenega prek skupnih aktivnosti spoznaš v drugi luči, mu lažje in bolj zaupaš. Zaupanje je pomembno tudi med sodelavci, saj je pri skupnih projektih ključno, da veš, da se na svojo ekipo lahko zaneseš.

 

Dejstvo je, da stroje lahko kadarkoli nadomestimo, z zaposlenimi pa ni čisto tako. Izkušnje, volja, zagon in vloženi trud posameznikov so neprecenljive lastnosti, ki se z investiranjem v zaposlene samo izboljšujejo. Če želiš svojo ekipo pripeljati na nepozaben teambuilding, ki vam bo še dolgo izvabljal nasmeške na obraz, pokliči na 080 47 42 ali se oglasi v eni izmed naših poslovalnic Nomago Travel v Ljubljani ali Novi Gorici.

IZVEDI VEČ