NajNajNaj

TOP 10 knjig za prave popotnike

datum objave | 09. november 2020
17065

Katere zgodbe so se vtisnile v spomin večini popotnikov? Katere zgodbe so nas spodbudile k odkrivanju sveta, k želji po potovanjih v oddaljene kraje in spoznavanje novih ljudi, običajev? Preveri seznam najboljših 10 knjig, ki jih priporočamo za branje vsem, ki v sebi skrivate vsaj malce “wanderlusta”!

knjige

1. Alkimist (Paulo Coelho)
Alkimist je zgodba o mladem pastirju, ki se odpravi na pot iz Španije v Egipt v iskanju ljubezni ter smisla življenja. Knjiga je polna enkratnih citatov, kot na primer naš najljubši: “Če znaš živeti sedanjost, si srečen človek.” Roman je enkratna izbira za sanjače in mislimo, da smo vsi popotniki po malem sanjači, kajne?

2. Na cesti / On the Road (Jack Kerouac)
Ta knjiga bi na naslovnici morala imeti jasno opozorilo, da moraš biti pri branju zelo previden, saj se lahko zgodi, da nikoli ne boš nehal potovati. Jack Kerouac v knjigi opisuje niz potovanj, ki jih je doživel v letih po drugi svetovni vojni. Skozi oči Sala Paradisea odpotuj iz New Yorka prek Denverja in San Francisca do Los Angelesa in doživi pot, polno jazza, poezije in drog.
“The only people in life for me are the mad ones… the ones who never yawn or say a commonplace thing, but burn, burn, burn like fabulous yellow roman candles.”

3. Sedem let v Tibetu / Seven Year in Tibet (Heinrich Harrer)
Resnična zgodba avstrijskih pustolovcev: v času druge svetovne vojne Heinrich Harrer in Peter Aufshaniter pobegneta iz Indije in se odpravita v Tibet. Neverjeten vpogled v način življenja, ki ga tujci redko vidimo.

Tibet 3

4. Obala / The Beach (Alex Garland)
Knjiga o backpackerjih (skupaj z istoimenskim filmom), ki iščejo raj na zemlji, je navdušila celo generacijo “gap year” popotnikov, ki so se odpravili na Daljni vzhod v simboličnem iskanju sebe in smisla življenja. Potovanje je vsekakor rešitev za marsikateri problem.

5. Veliki železniški bazar / The Great Railway Bazaar (Paul Theroux)
To je prva in verjetno najboljša knjiga Paula Therouxja, ki dokumentira 4-mesečno potovanja po Evropi, Aziji in Bližnjem vzhodu. Nepogrešljivo branje za vse navdušence nad vlaki, saj se zgodba odvija na najbolj znanih svetovnih progah, kot sta transsibirska železnica in Grand Trunk Express v Indiji.

6. Sonce vzhaja in zahaja / The Sun Also Rises (Ernest Hemingway)
Vsekakor eden boljših Hemingwayevih romanov opisuje pisane dogodivščine Američanov, ki v dvajsetih letih prejšnjega stoletja odkrivajo življenje in ljubezen v Parizu in Španiji. Vredno branja že zaradi živo opisanega življenja v Parizu.

pariz

7. Divja obala / Wild Coast (John Gimlette)
Najnovejše delo na našem seznamu govori o potovanju v amazonsko džunglo in o odkrivanju najbolj eksotičnih delov sveta.

8. Strah in groza v Las Vegasu / Fear and Loathing in Las Vegas (Hunter S. Thompson)

Raoul Duke in njegov odvetnik Dr Gonzo se odpravita na nadrealistično in drog polno pot v Las Vegas – zgodba, ob kateri vsekakor ne boš ostal hladen. Roman je napisan na podlagi resničnih dogodkov, saj se je Hunter S. Thompson večkrat odpravil v “mesto greha”, ko je pisal za revijo Rolling Stone.

las vegas shutterstock 504833803 big

9. Naš človek v Havani / Our Man in Havana (Graham Greene)
Graham Greene zna tako živo opisati destinacijo, da imaš občutek, kot da se sprehajaš skupaj z njim. V romanu Naš človek v Havani spremljamo zgodbo Jamesa Wormolda, ki se zaplete v mrežo spletk in prevar Kube v času Batistove diktature.

10. Cookova potovanja
James Cook je nedvomno eden najbolj inovativnih in naprednih raziskovalcev 18. stoletja. Svoja potovanja je opisal v živahnih zgodbah, ki nas popeljejo v svet južne poloble in podajo barvito poročilo pacifiških otokov.

cookovi otoki

Katere knjige pa so na tvojem seznamu tistih, ki bi jih moral prebrati vsak popotnik?