NajNajNaj

Top 10 znamenitosti Istanbula

datum objave | 07. maj 2021
14689

istanbul1

Zakaj obiskati eno mesto, če lahko odkrijete kar tri? Antično grško mesto Bizanc, Konstantinopel in sodobni Istanbul. Vse skupaj se preliva v enem živahnem in čarobnem mestu. Istanbul je točka, kjer vzhod sreča zahod, kjer se Evropa zlije z Azijo in se starodavno prepleta z novim. Tako imenovano križišče sveta je mesto, kjer danes lahko uživate ob slastnih koktajlih v elegantnih lokalčkih, nakupujete modne dodatke svetovno priznanih oblikovalcev, kot si tudi ogledujete čarobne zgodovinske stavbe in se preizkusite v barantanju na bazarjih.

meric dagli lueoxixqd8s unsplash

Če se odpravljate v Istanbul, sledite spodaj navedenim 10 top znamenitostim, ki jih enostavno morate videti:

Topkapi Palace

Je srce Otomanskega cesarstva. Topkapi palača je nekdanji dom Sultanov in njihovega harema. Včasih je tukaj bil tudi pozlačen zapor, kjer so stanovale žene in priležnice, tu boste lahko občudovali dragulje iz zakladnice in videli kuhinjo, ki je nekoč dnevno nahranila 5000 ljudi. Topkapi palača nudi tudi čudovit pogled na mesto.

Hagia Sophia

Bizantinska mojstrovina Hagia Sophia, ki jo je zgradil cesar Justinian leta 537, je bila več kot devet stoletij največja katedrala na svetu. Po tem, ko je leta 1453 Konstantinopel padel pod napadom Turkov, je postala mošeja, nato pa so jo pretvorili v muzej. Popolnoma se boste lahko zatopili v zgodovino in občudovali mozaike v galeriji.

hagia sophia

Modra mošeja

Modra mošeja, ali kot je njeno bolj pravilno ime – mošeja Sultana Ahmeda – je ena izmed redkih mošej na svetu s šestimi minareti. Toda njena lepa notranjost je tisto, po čemur je dobila svoj vzdevek, dekorativne modre ploščice, ki pokrivajo stene. Kljub temu, da je odprta tudi za nemuslimane, je še vedno kraj molitve, zato se boste pred vstopom morali ustrezno pokriti.

Hrana

Istanbul je mesto, kjer boste srečali tako zelo raznoliko ponudbo hrane, da se boste popolnoma razvadili. Od fuzijskih restavracij do tradicionalnih uličnih stojnic s hrano, uživali in proizkušali boste lahko ure in ure. Tudi le navaden kebab lahko v Istanbulu preizkusite v posodobljeni gurmanski različici, z dodatkom granatnega jabolka v Leb-i derya v četrti Tünel ali pa preizkusite klasiko v Ciya, ki se nahaja v četrti Kadiköy. Zaključite z lokum-om v tradicionalnem Turškem slogu, katerega najdete v trgovinici Ali Muhiddin Haci Bekir blizu Taksim-a.

jean carlo emer r9dznavdmus unsplash

Bospor

Vaše spoznavanje Istanbula ne bo popolno, če ne boste prečkali Bosporja in obiskali Azijsko obalo. Odpravite se s trajektom na raziskovanje mirnega okrožja Üsküdar. Odkrivali boste lahko mošeje iz 16. stoletja ali si ogledali vojno bolnišnico.

Grand Bazaar

Grand Bazaar je kraj, kjer boste našli 1001 stvar. Od začimb, sladkarij, pijač do usnjenih izdelkov in oblačil. Odlična ideja za nakup spominkov. Tukaj se boste lahko pobližje spoznali tudi s tradicionalno značilnostjo Istanbula: barantanjem. Kraj je ogromen, zato uporabite zemljevid in kljub temu pričakujte, da se boste vsaj enkrat izgubili.

martin zangerl b3smh4ukgrq unsplash

Sentinus Wellness & Spa

Istanbul je dom več kot le enega zgodovinskega Hammam-a, gre za starodavne in tradicionalne Turške kopeli. Za prijetno razvajanje in odlično izkušnjo morate obiskati enega izmed več kot 50 različnih zdravilišč, ki vključujejo turške kopeli in masaže. Privoščite si odlično sprostite in oživitev.

Cisterna Bazilike

Pritajena temačnost naredi Cisterno Bazilike za ena izmed zanimivejših oglednih točk. Barvne luči dramatično osvetljujejo njenih 336 podzemnih stolpcev, dva sta okrašena z izrezljanimi glavami meduz. Rimljani so jo zgradili v 6. stoletju, da bi mesto oskrbeli s pitno vodo. Stoletja je ležala skrita, a kljub temu daje to starodavno mesto še vedno brezčasen občutek.

abdullah oguk qcrocisvgwc unsplash

Koktajli z razgledom

Istanbul je nedavno doživel razcvet barov, ki se nahajajo na strehah različnih višjih stavb, kjer lahko uživate v sončnem zahodu s pogled na mesto. Za čudovit pogled na Bospor obiščite prenovljeno 5 Kat restavracijo. Panoramski razgledi so le kulisa za zelo zanimive nočne izhode, ki se pogosto končajo na plesišču.

Vožnja po starih tirnicah

Istanbul je dom druge najstarejše podzemne železnice na svetu. Tunel se razprostira od kraja Karakoy vse do Beyoglu, ki se nahaja približno 500 metrov stran. Morda se sprašujete, zakaj je potrebna železnica za tako kratko potovanje – dokler ne boste videli in odkrili spremembe nadmorske višine 61,5 metrov, ne boste vedeli. Pot traja približno 90 sekund, da se povzpnete s starodavnim rdečim tramvajem, ki povezujejo Istiklal Caddesi s trgom Taksim.

Če si želiš obiskati to čudovito mesto, lahko izkoristiš ugodne cene letalskih kart z Ljubljane v Istanbul, ali pa se nam pridružiš na eni izmed popotniških avantur. Hitro nas pokliči na 080 47 42 ali se oglasi v eni izmed naših poslovalnic Nomago Travel v Ljubljani, Celju ali Novi Gorici.

Država Turčija
Trajanje 8 dni
Stil potovanja Neodvisen