Iz prve roke

Top 5 stvari, ki jih na svojem potovanju v Gvatemali nikakor ne smeš izpustiti

datum objave | 24. maj 2021
1010

Si ljubitelj tropskega pragozda, rad raziskuješ stara mesta, te mikajo skrivnostne ruševine ali pa si si vedno želel videti delujoči ognjenik? Super, zate imava dobro novico! Vse to in še več lahko najdeš v Gvatemali, državi centralne Amerike, ki bo s svojo raznolikostjo in prijaznostjo zagotovo navdušila vsakega popotnika. Kaj misliš, česa ob obisku Gvatemale ne smeš izpustiti?

slika 1

1. MAJEVSKE PIRAMIDE TIKAL

Skrivnostne ruševine majevske civilizacije so ene izmed največjih in najbolj ohranjenih. Kljub temu, da je kompleks ruševin Tikal ogromen, pa je velik del še vedno neraziskan in se skriva nekje pod površjem.
Po gostem tropskem pragozdu se kot po labirintu vijejo stezice, ki vodijo na skrite jase, kjer se odpre pogled na mogočne piramide. Nekatere od njih segajo višje od krošenj dreves in po strmih kamnitih stopnicah se lahko nanje tudi povzpneš. Najprimernejši čas za obisk je zgodaj zjutraj, saj ni vročine in gneče, na vrhu piramide pa lahko opazuješ prebujajoči se pragozd ter sončni vzhod na obzorju.

slika 2

2. JEZERO ATITLÁN

Skrivnostno jezero Atitlán naj bi imelo magične lastnosti in v vasicah okoli jezera domačini pogosto izvajajo spiritualne obrede, medtem ko popotniki meditirajo v katerem izmed mnogih joga studiev.
Za tiste, ki »hrano za dušo« najdejo v fizični aktivnosti, je idealno veslanje po jezeru ali vzpon na bližnji hrib, ki ob sončnem vzhodu ponuja prekrasen razgled na jezero in vulkane v daljavi. Lokalne tržnice so polne svežega in sočnega sadja, vasice ob jezeru pa so priljubljena točka za izpopolnjevanje znanja španščine. Te mikajo terme? Potem bodo kamniti bazenčki, v katerih sproščaš svoje mišice v izjemno vroči vodi, ravno pravi zate.

slika 3

3. VZPON NA ENEGA IZMED VULKANOV

Gvatemala ima več delujočih vulkanov, na katere se lahko tudi povzpneš. Za avanturiste priporočava dvodnevno turo na vulkan Acatenango, iz katerega se ponoči zelo dobro vidijo mogočni izbruhi sosednjega, izredno aktivnega ognjenika Fuego.
Manj zahteven je vzpon na vulkan Pacaya, ki je primeren tudi za otroke. Ti bodo še posebej navdušeni, ko bodo pod vrhom ognjenika lahko v nekaj tednov stari lavi na palčki spekli penice (marshmallow).

slika 4

4. RAZISKOVANJE KOLONIALNE ANTIGVE

Antigva je prekrasno mestece s tlakovanimi uličicami in nizkimi kolonialnimi zgradbami, ki se stiskajo ena poleg druge in jutranji sprehod po prebujajočem se mestu je najlepši.
Antigvo je v preteklosti prizadelo več močnih potresov, katerih vzrok naj bi bil prav delovanje bližnjega vulkana Fuego in mnoge na pol porušene kolonialne stavbe še danes pričajo o uničujoči moči narave.
V okolici se nahajajo mnoge kavne plantaže, ki se jih lahko obišče, srkanje dišečega produkta pa bo najprijetnejše v eni izmed mnogih prikupnih kavarn v mestu. Za razvajanje brbončic pa so na voljo tudi tečaji izdelovanja čokolade.
Sončni zahod je najlepše občudovati iz hribčka nad mestom ali pa iz teras barov, ki se nahajajo na strehah stavb. Tako lahko ob kozarčku svoje najljubše pijače opazuješ, kako se sonce skrije za stožec vulkana, iz katerega puha gost dim.

slika 5

5. TRŽNICE Z ROČNIMI IZDELKI

Tržnice v Gvatemali se šibijo pod količino barvitih izdelkov, ki jih izdelujejo domačini. Pončoti, krila, obleke, šali in kape, pa torbice, pasovi, glasbila in klasični spominki – že sam sprehod po tržnicah je svojevrstna izkušnja in oči komaj uspejo švigati od ene do druge stojnice. Večina izdelkov je kvalitetnih in z nakupom kakšne malenkosti boš zagotovo razveselil tiste, ki v delo vložijo svoj trud in čas, barvit pleten šal pa te bo vedno znova spomnil na tvojo popotniško dogodivščino.

slika 6

To je le nekaj stvari, ki jih na svojem potovanju v Gvatemali nikakor ne smeš izpustiti, a Gvatemala ponuja še mnogo več in verjameva, da lahko tudi ti najdeš kaj, kar te bo popolnoma očaralo in navdušilo.

Te zanima še kaj več o Gvatemali? Potem ti predlagava, da pokukaš še na blog BlueMarble Vagabonds (Potepuha na frnikoli), kjer je zbranih več prispevkov o tej čudoviti državi ali pa si na najinem Instagramu ogledaš storije (t.j. Instagram zgodbe) iz potepanja po Gvatemali.