Vodniki

Top 7 stvari, ki jih moraš preizkusiti na Kubi

datum objave | 30. november 2017
23474

Kuba je med najbolj priljubljenimi popotniškimi destinacijami in tudi mi nismo ostali ravnodušni ob tej življenja polni državi. Kaj vse je treba videti in doživeti in kaj ti priporočamo mi, si preberi v nadaljevanju. Potem pa ni druge – odloči se in odpotuj!

Havana

Ker bo Havana verjetno tvoja vstopna točka, je edino prav, da svoje odkrivanje Kube začneš prav tu. Stari del mesta (La Habana Vieja) je že od leta 1982 pod spomeniškim varstvom UNESCA in ima nedvomno najlepše zgradbe daleč naokoli. Le nekaj minut hoje stran je sloviti Malecón– promenada, ki je bila zgrajena z namenom, da ščiti mesto pred Atlantikom, danes pa služi predvsem kot promenada za ležerne sprehode lokalnega prebivalstva. Ko se sonce spusti za obzorje, Malecón zares zaživi: glasbeniki, prodajalci hrane in ulični umetniki napolnijo sprehajališče, ki se hitro spremeni v kraj, kjer se zvoki valov mešajo s plesno glasbo in vonjem ruma.

Mojito in cigare

La Bodeguita del Medio je verjetno najbolj znan lokal v vsej državi, k čemur so pripomogle njegove znane stranke, med katere sodijo Ernest Hemingway, Al Capone, Churchill in ostali. Drugi razlog za njihovo slavo pa je zagotovo njihovo najbolj znano ‘odkritje’ – mojito. Pijača, za katero potrebuješ beli rum, sladkor, limetin sok, sodo in meto, je nekaj, česar na Kubi preprosto ne smeš zamuditi.

Enako velja tudi za cigare, pa čeprav samo zaradi fotografskega dokaza! 🙂 Izredno kvaliteten tobak raste na plantažah kubanskega podeželja in je po beri prepeljan v tovarne, habanos, kjer iz njega zvijejo najbolj znan izvozni produkt Kube. Ogled katere izmed tovarn habanos je definitivno vreden časa in denarja, v njih pa se lahko preizkusiš tudi v zvijanju svoje lastne cigare.

Salsa, salsa, salsa

S tem ne mislimo na omako, temveč na značilen ples, ki ga na Kubi lahko srečaš na vsakem koraku. Uličnim glasbenikom se običajno zelo kmalu pridružijo naključni mimoidoči in preplesavanje salse ter rumbe se razmahne v pravo ulično povorko. Če se ne počutiš dovolj samozavestnega glede svojih plesnih korakov, pa se lahko udeležiš katerega izmed tečajev, ki jih organizirajo lokalne plesne šole.

Che Guevara

Poleg mojita in cigar je največji izvozni ‘produkt’ Kube prav gotovo lik Che Guevare. Santa Clara je kraj, kjer je čaščenje tega kubanskega revolucionarja najbolj izrazito: njegovi kipi so locirani po vsem mestu, največji med njimi, Monumento a Che Guevara, pa stoji v Parku revolucije. Pod njim boš našel tudi grobnico, v kateri so posmrtni ostanki drugih latinskoameriških gverilcev, umrlih z njim.

Santiago de Cuba

Drugo največje mesto na Kubi, ki je prejšnje leto praznovalo svojo 500-letnico, je velikokrat (neupravičeno) prezrto. Sproščeno vzdušje, park Cespedes in prelepa katedrala so le nekatere izmed značilnosti tega mesta, ki te bodo zagotovo prevzele, za nepozabne večerne zabave pa priporočamo Tropicana Santiago in Casa de la Trova. Dan po naporni noči pa lahko preživiš v objemu neokrnjene narave v Nacionalnem parku Turquino, kjer se lahko povzpneš na najvišji vrh Kube, Pico Turquino.

Baracoa

Baracoa je bivša prestolnica države, kjer je leta 1492 pristal Krištof Kolumb. Danes se mesto ponaša predvsem z dobro ohranjeno kolonialno zapuščino, medtem ko tlakovane ulice, enonadstropne stavbe, kul glasba in lokalci pripomorejo k prijetnemu in sproščenemu mestnemu vzdušju. Baracoa ima tudi svoj Malecón, privlačno obmorsko promenado, ki se konča pri Kolumbovem kipu, izrezljanim iz drevesnega štora. Najboljši del obiska pa je zagotovo hrana, ki je tukaj še bolj začinjena kot v ostalih delih Kube. Greh bi bil, če bi mesto zapustil brez poskušanja njihove značilne jedi cucurucho: mešanica sadja, oreščkov, kokosa in medu, ovite v palmino lubje. Mmm, okusno!

Varadero

Trdno verjamemo, da nobeno potovanje ni popolno brez “izležavanja” na plažah. Odgovor Kube: Varadero. Mesto, ki je vsem popotnikom poznano po organiziranih potovanjih, se ponaša z več kot 19 kilometri peščenih plaž, ki se raztezajo na polotoku, obdanim s plitvim, sinjemodrim morjem. Ne glede na to, ali se odločiš za ‘all-inclusive’ ponudbo ali manj obljudeno, umirjeno destinacijo, boš v okolici Varadera zagotovo našel svoj kotiček za zaslužen počitek.

Kuba kliče, si pripravljen? Kontaktiraj nas na travel@nomago.si ali nas pokliči na 080 47 42. Ne samo, da ti bomo zagotovili ugodno letalsko vozovnico,uredili ti bomo tudi vizo za Kubo!

Oddaj povpraševanje