Intervju

Turčija skozi oči mladih popotnikov

datum objave | 13. maj 2021
284

Sva Blaž in Barbara, mlad par, ki izredno rad potuje in odkriva nove kotičke sveta. Blaž je diplomant matematike, in sedaj obiskuje zadnji letnik magisterija IŠRM (interdisciplinarni študij računalništva in matematike), Barbara pa je absolventka študija fizioterapije. V letošnjem letu bova dopolnila 24 in 23 let, trenutno teče najino skupno 6 leto. Sva kot dan in noč. Jutranji ptič in medvedka med zimo, družabna punca in samotar, skratka par, ki se po karakterju zelo razlikuje, a imava nekaj skupnega – potovanja. Najino pravo skupno potovanje se je odvilo v drugem letu zveze, leta 2017, ko sva se odpravila v Pariz in London. Na tem potovanju sva spoznala, da je raziskovanje sveta tisto, kar naju napolnjuje z veseljem. Bali je bilo prvo večje potovanje, na katerem sva se dobesedno zaljubila v raziskovanje, naravo in svobodo, ki jo občutiš, ko se voziš z najetim motorčkom ob riževih terasah. Najljubše destinacije so nama tiste, kjer prevladuje narava – slapovi, prelepi razgledi, hribi, riževe terase itd.

prispevek_turcija

S skupnim raziskovanjem sva do sedaj obiskala London, Francijo, Indonezijo, Islandijo, Škotsko, Tunizijo, Maroko, Majorko, Šrilanko, Maldive, Italijo, Grčijo, Dominikansko Republiko in nazadnje Turčijo. V tem letu sva imela planirano 3-4 mesečno potovanje po Aziji – najina pot bi se začela v Dubaju, odletela bi na Filipine, Japonsko, Južno Korejo, če bi zneslo tudi na Kitajsko. Zadnja destinacija pred odhodom domov pa bi bila prav Turčija. Ker pa je zdaj malce težje prehajati med različnimi državami (če sploh lahko) sva se odločila potovnje malce zamakniti. Definitivno pa so poleg omenjenih držav na najinem bucket listu še Namibija, Mongolija, Južna Afrika, Mehika, Havaji ter Nova Zelandija. Kljub temu, da sva bila že na 4 različnih kontinentih in obiskala več držav, pa vedno, ko se najino potovanje bliža koncu, že oba napenjava možgančke, kam se bova odpravila naslednjič. Skratka sva preprost mlad par, ki si s potovanji polni svoji popotniški duši. S tem rasteva, se učiva in spoznavava svet. Meniva, da je potovanje dobra investicija vase, da ti ogromno izkušenj, predvsem pa znaš ceniti to, kar imaš, in si srečen v danem trenutku (tudi če je – 10 stopinj in si čisto premražen 😊). Vsako najino potovanje tudi dokumentirava z videi na najinem YouTube kanalu, Instagramu in blogu Potuj z nama.

prispevek_turcija

 

1. Kako sta prišla do odločitve, da odpotujeta v Turčijo?

Turčija je bila na najinem seznamu že dlje časa. Bila naj bi tudi zadnja država najinega daljšega potovanja. Ker je obisk Azije trenutno otežen, sva se odločila, da obiščeva vsaj Turčijo. Pretehtalo je tudi to, da sva si oba želela obiskati Kapadokijo in doživeti izkušnjo z baloni.

prispevek_turcija

 

2. Katere stvari so vaju popolnoma navdušile in zaradi katerih bi se v Turčijo vrnila?

V Turčiji naju je najbolj navdušila pokrajina v Kapadokiji. Neverjetno je, česa je zmnožna narava. Po Kapadokiji se lahko sprehajaš in za vsakim ovinkom odkriješ še lepši razgled. V Turčiji nama je poseben vtis pustilo tudi glavno mesto Istanbul, kjer opaziš mešanico neštetih kultur – občuti se azijski pridih, obenem pa je možno opaziti evropski način gradnje mesta. V daljavi lahko vidiš, kako stolpnice segajo proti nebu, kar te spomni na razvita mesta Bližnjega vzhoda, v starem delu mesta pa mošeje izstopajo z svojimi značilnimi stolpi. Srce Istanbula pa je seveda Veliki bazar, ki ga preprosto moraš obiskati.

prispevek_turcija

 

3. Kaj bi predlagala našim bralcem, ki se odpravljajo v Turčijo, da si ogledajo?

Vrhunec potovanja po Turčiji je za naju predstavljala Kapadokija in sončni vzhod ob pogledu na balone. Priporočava tudi obisk Pamukkal, vendar v jutranjem času (okoli 6. ali 7. ure zjutraj), saj imaš v tem času zelo turistično destinacijo praktično zase, kasneje pa pride veliko skupin.

prispevek_turcija

Istanbul je seveda mesto, ki si ga moraš ogledati. Poleg najbolj znanih mošej, kot sta Hagia Sofia in Blue Mosque pa ponuja mesto tudi precej drugih mošej, ki mogoče niso tako glamorozne, a so vseeno vredne obiska. Brez obiska Velikega Bazarja pa enostavno ne smeš zapustiti Turčije – raziskovanje bazarja namreč ima svoj čar. Izgubiš se v majhnih uličicah z nešteto trgovinicami, kjer ti vsak prodajalec ponuja svoj izdelek po posebni ceni (samo zate). 😊

prispevek_turcija

 

4. Kakšno je vajino mnenje glede življenja v Turčiji? Bi se tam lahko ustalila?

Na vprašanje glede življenja v Turčiji bi mogoče malce težko odgovorila, saj so bile razmere, v katerih sva midva obiskala državo, popolnoma drugačne od normalnih. V državi je bilo zaradi omejitev precej manj turistov, pa tudi domačinov. Lahko pa poveva, da se v mestih v Turčiji najverjetneje ne bi ustalila, saj je tam enostavno preveč ljudi. Bližje so nama destinacije, ki so tesno povezane z naravo. Če pa bi morala najti razlog, zakaj bi se ustalila v Turčiji, pa bi verjetno omenila zelo poceni način življenja, dobro hrano in idealno lokacijo za potovanje, tako v Evropo, kot tudi v Azijo in Afriko.

prispevek_turcija

 

5. Kakšen vtis so na vaju pustili domačini?

Domov sva se vračala z mešanimi občutki o domačinih. Nekateri si bili izredno prijazni, topli in gostoljubni, medtem ko so bili drugi kar malce nesramni in arogantni. Na splošno pa lahko rečeva, da so veliko manj vsiljivi, kot sva pričakovala.

prispevek_turcija

 

6. Če bi se lahko sedaj vsedla na letalo in odletela kamorkoli, kateri kraj bi izbrala in zakaj?

Iskreno – odletela bi kamorkoli! 😊 Pa vendar, če bi morala izbirati, bi bila to Japonska. Preprosto je ta država, tako kulturno, kot tudi v smislu naravnih znamenitosti nama izredno fascinantna in si jo želiva obiskati že nekaj časa. Tako da, če kdo pozna koga, ki naju lahko odpelje tja… 😉

prispevek_turcija

Sta te Barbara in Blaž prepričala za obisk Turčije? Pokliči nas na 080 47 42 ali se oglasi v naših poslovalnicah in se dogovori za tvoje potovanje v to čudovito državo😍