Madeira je otok, ki je zaradi precej ugodnih temperatur dobil vzdevek kar otok večne pomladi. Tam temperatura praviloma ni nikoli nižja od 15°C in praviloma tudi ne višja od 25°C. Zaradi zmernega podnebja in geografske lege med Evropo, Afriko in Ameriko na otoku uspevajo avokadi, mangi, vulkanska pobočja so porasla z orhidejami in bugonvilijami in številne druge eksotične vrste, zato se je otoka prijelo tudi ime “vrt Atlantika”. O tem se lahko iz prve roke prepričate tudi na zelo priljubljenih tržnicah, kjer prodajajo eksotično sadje, zelenjavo in ribe. Otok se ponaša s 160 km obale, vendar gre večinoma za strme pečine, med katerimi izstopa Cabo Girão, ki je s slabimi 600 metri med najvišjimi na svetu. Pogled nanj je resnično osupljiv.

Po raziskovanju Madeire bomo skočili še v Lizbono. Pomešali se bomo med domačine, si morda privoščili značilno portugalsko slaščico, osvojili pa bomo tudi najbolj zahodni del Evrope-rt Cabo de Roca, kjer moramo obvezno narediti spominsko fotografijo.

Dodatne informacije

Stil potovanjaOrganiziran
Raven storitveStandardna
Letalske vozovniceVključene
Trajanje6 dni
DržavaMadeira
KontinentEvropa
DestinacijaMaderia
Začetek in konecod Celja do Celja
Kaj je vključeno
 • Avtobusni prevoz iz Celja, Ljubljane in Nove Gorice do letališča Benetke in nazaj (po dogovoru možna tudi druga smiselna vstopna mesta),
 • letalski prevoz po programu,
 • letališke takse,
 • ročna prtljaga do 8 kg (dovoljene mere 55x40x20),
 • dodatni kos prtljage kot je npr. ženska ročna torbica ali prenosni računalnik,
 • avtobusni prevozi po Madeiri in Lizboni,
 • namestitev v hotelu 4* na Madeiri in 3* v Lizboni,
 • zajtrki in večerje,
 • obisk vinske kleti z degustacijo vina,
 • 1 dodatno kosilo na izletu, ogledi po programu,
 • vstopnina v  botanični vrt Jardim do Monte,
 • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,
 • vodenje s slovenskim vodnikom,
 • organizacija potovanja.
Dodatni stroški
 • Enoposteljna soba 140 eur,
 • prtljaga-dodatnih 23 kg-50 eur,
 • vožnja s sankami 15 EUR,
 • tradicionalni madeirski večer (prevoz, večerja, pijača, folklorni program) 25 EUR/že upoštevana razlika med ceno večerje, ki je predvidena v hotelu in tradicionalno večerjo ),
 • riziko odpovedi (osnovno 4,3%, razširjeno 6,6%) od vrednosti turističnega potovanja.

 

Cena
 • 999 evrov (najmanj 30 potnikov),
 • 1.030 evrov (najmanj 25 potnikov),
 • 1.080 evrov (najmanj 20 potnikov).

 

PLAČILNI POGOJI: 30% akontacije ob prijavi, ostalo lahko na obroke.

Predvideni odhodi
 • 26. Marec 2019

Te zanima več? Piši na e-naslov potovanja.ce@nomago.si ali pokliči na telefonsko številko (03) 425 34 32.

Za ostale informacije pa si lahko prebereš splošne pogoje.

1

1. Dan: Celje/Ljubljana/Nova Gorica/Madeira

Avtobusni prevoz iz Celja, Ljubljane ter Nove Gorice ter vožnja na letališče v Benetke. Sledi polet preko Lizbone v Funchal (glavno mesto Madeire). Predviden pristanek ob 16:30. Sledi ureditev obmejnih formalnosti. Preden se namestimo v hotelu si na kratko pogledamo mesto, toliko da dobimo prvi občutek o velikosti in vzdušju. Prevoz do hotela, večerja in nočitev.

2

2. Dan: Funchal in botanični vrtovi

Po zajtrku bomo raziskali Funchal, prestolnico otoka, ki so ga pomorščaki ustanovili v začetku 15. stoletja. Privabil jih je zaliv, ki so ga v ozadju varovali visoki vrhovi in tako ima Funchal še danes izredno slikovito lego. Madeira je bila pomembna proizvajalka sladkorja in tako je Funchal lahko bogatel in postal »Mala Lizbona«. Arhitektura in slog tistih časov je še vidna v stavbah iz tistega časa, tudi v katedrali, ki jo bolje spoznamo. Čeprav je Funchal postal že kar veliko mesto, še vedno skriva očarljivi stari del z ozkimi ulicami, prijetnimi restavracijami, živahnimi trgi. Najbolj slikovite so seveda tržnice, na Mercado dos Lavradores si lahko nakupimo eksotičnega sadja, od tradicionalno oblečenih domačink pa čudovito cvetje, eden najbolj slikovitih predelov je slavna ribja tržnica. Tradicionalna obrt na otoku je tudi vezenje in tako vstopimo v manufakturo, kjer te mojstrovine izdelujejo, obiščemo pa tudi vinsko klet z znamenitim desertnim vinom. Seveda pa je Madeira, to kar je, tudi zaradi botaničnih vrtov in zato obiščemo vrt nad mestom, kjer naletimo na neverjetno raznoliko rastlinstvo z vsega sveta, odkrijemo mnoge endemične vrste, tropske in subtropske rastline. Klima na otoku je prava, da ima pisano cvetje, grmovnice, palme in agave, v višinah pa evkaliptusi in borovi gozdovi odlične pogoje za rast skozi vse leto. Popoldan krajši izlet  do predmestja Funchala, do cerkvice v naselju Monte, ki slovi po mili klimi in bujni vegetaciji. V dolino se lahko spustimo kar z lokalno posebnostjo, lesenimi sankami, ki jih upravljata dva “šoferja” in lahko na strmih cestah dosežejo veliko hitrost (doplačilo za tako adrenalinsko vožnjo je 15 eur). Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

3

3.Dan: Celodnevni izlet na severozahodni del otoka in sprehod po levadah

Zajtrk. Vožnja na višinski prelaz Encumead. Vzpnemo se tudi na planoto Paul de Serra in postanemo pri morju vetrnic. Podamo se na sprehod po levadi (značilni akvadukti) ob robu planote z enkratnimi pogledi na Atlantik globoko pod nami. Levade ali kanali za namakanje so še ena od posebnosti Madeire. Po otoku jih je speljanih več kot dva tisoč kilometrov, dovajajo pa vodo iz bolj vodnatih severnih delov proti jugu. Spust na skrajni severozahodni kotiček otoka v vasico Porto Moniz. Sprehod ob dramatični obali med osamelci lave … Po želji se okopamo v lavinih bazenih. Na poti po severni obali se znajdemo v svetu previsnih sten, ki se dvigajo iz razpenjenega oceana. S panoramskimi postanki se odpeljemo do kraja Sao Vincente in po notranji cesti čez otok do Funchala. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

4

4. Dan: Celodnevni izlet na vzhodni del otoka

Zajtrk. Podamo se na spoznavanje številnih zanimivosti vzhodnega dela Madeire. V Camachi se najprej spoznamo z ročnim pletenjem košar in mnogih drugih izdelkov iz vrbovih vej. Od obrtnikov, ki izdelujejo prave umetnine, bomo lahko kakšen uporaben kos ali samo spominek tudi kupili. Pot nadaljujemo po slikoviti poti do drugega najvišjega vrha otoka, Pica de Areiro (1810 metrov) z lepimi pogledi na okolico. V kraju Ribeiro Frio se ustavimo pri valilnici postrvi, ki jih v bližnji restavraciji tudi okusno pripravijo. Kakor pravi ime kraja, Hladna voda, sem redko zaidejo sončni žarki, zato lahko tu naletimo tudi na endemično floro. Nato uživamo v slikovitih pogledih na Faial in okolico s terasami, hišami na visokih planotah nad Atlantikom. Santana, kjer si privoščimo kosilo, nas navduši s tradicionalnimi hišami z zelo strmimi strehami iz slame, ki segajo skoraj do tal in tako varujejo notranjost pred nalivi z oceana. Še eni impresivni pogledi na zanimive skalne formacije in razgibano severno obalo se nam obetajo z razgledne točke pri Porteli. Pot nas nato pripelje na južno obalo, kjer se sprehodimo po ribiškem naselju Machico, ki je bila sploh prva naselbina na Madeiri, saj so se leta 1420 prav tu izkrcali prvi pomorščaki. Po razgibani obalni cesti se vrnemo v hotel. Večerja in nočitev.
* za doplačilo 25 EUR si lahko privoščimo tradicionalni madeirski večer (večerja, pijača, prevoz, folklorni program)

5

5. Dan: Madeira/Lizbona

Zajtrk. Prevoz na letališče in polet v Lizbono. Predviden pristanek je ob 12:10 uri. Sledi krajši avtobusni ogled Lizbone. Zatem pa vožnja na najzahodnejši del celinske Evrope. Postanek v letovišču Estoril, vožnja skozi Cascais na rt Roca. Postanek na najzahodnejši točki celinske Evrope. “Osvojili” bomo najbolj zahodni del evropske celine, rta Cabo da Roca, kjer seveda naredimo spominsko fotografijo. Vožnja v Sintro, postanek in ogled tega slikovitega mesteca.  Nato vožnja do Lizbone. Odpeljali se bomo do trga Rossio in se malo pomešali med domačine. Morda si privoščimo značilno portugalsko slaščico. Nato se povzpnemo do srednjeveške trdnjave sv. Jurija in začutimo utrip slikovite četrti Alfame. To je najstarejši del mesta, kjer še vedno vozi tramvaj, eden od zaščitnih znakov mesta. Večerja in nočitev.

6

6. Dan: Lizbona/Benetke/Nova Gorica/Ljubljana/Celje

Po zajtrku obiščemo Belem v zahodnem predelu Lizbone, kjer se bomo ob znamenitem stolpu in spomeniku odkriteljem spomnili na pogumne pomorščake, ki so pred mnogimi stoletji odkrivali svet. Prevoz na letališče ter polet v Benetke. Še vožnja do Nove Gorice,  Ljubljane in Celja ter konec potovanja.

Madeira boats
Madeira rocks sea funchal
Madeira church
Madeira 3
Madeira 2
Madeira 1

Koda potovanja: