Ukrajina je ena od dežel, za katero lahko upravičeno rečemo, da je prezrta. Ker je ravno na sredini med eksotiko in znanim, današnji popotniki le redko pomislijo nanjo – za nekatere je preveč neobičajna, za druge premalo. Pa vendar skriva marsikaj, med drugim tudi eno izmed največjih jedrskih nesreč, ki so jo obeležili v nadaljevanki Černobil, zaradi katere sedaj ta spregledana država pridobiva vedno več obiskovalcev.

 

A Ukrajina je več kot Černobil – stari zvoniki v obliki čebulic, spomeniki iz sovjetskih časov, nostalgija socializma, čudoviti parki, lesene cerkve in slovanska duša. Vse to je Ukrajina.

 

Na našem potovanju po Ukrajini ne bomo zamudili ogleda ene največjih znamenitosti Ukrajine – samostanski kompleks Pečerska Lavra je pod zaščito UNESCA in še vedno predstavlja najbolj pomemben kraj za romarje v Ukrajini. Seveda pa si bomo privoščili tudi izlet v bližino prizorišča ene največjih katastrof v zgodovini jedrskih elektrarn, ki se je zgodila v Černobilu leta 1986, ter si v skladu z možnostmi ogledali operno predstavo v kijevski operi, ki spada med najboljše v Evropi.

 

Opera v Kijevu spada med najkvalitetnejše v Evropi in ogled predstav je vsekakor priporočljiv. V času priprave programa potovanja repertoar predstav za konec oktobra še ni bil znan. Ponudbo bomo posodobili z novi informacijami glede predstav v začetku septembra.

Dodatne informacije

Stil potovanjaAvantura
Raven storitveStandardna
Letalske vozovniceVključene
Trajanje5 dni
DržavaUkrajina
KontinentEvropa
ZahtevnostPovprečna
DestinacijaČernobil, Kijev
Začetek in konecod Ljubljane do Ljubljane
Cena
 • 729 € (za najmanj 35 potnikov)
 • 789 € (za najmanj 25 potnikov)
Cena na osebo vključuje
 • Prevoz na odhodno letališče,
 • letalski prevoz in letališke pristojbine,
 • prtljaga do 23 kg,
 • nočitve v hotelu s 3*** z zajtrkom,
 • celodnevni izlet s kosilom v Černobil z vsemi dovoljenji,
 • prevozi po Ukrajini po programu,
 • ogled in vstopnina v kompleks Pečerska Lavra s kosilom,
 • spremstvo slovenskega vodnika,
 • organizacija potovanja.
Doplačila po želji
 • Zdravstveno zavarovanje z asistenco Coris 9,37 €,
 • enoposteljna soba 120 €,
 • zavarovanje rizika odpovedi 4,3 %,
 • dodatne vstopnine pribl.10-15 € (muzej astronavtov, muzej na prostem Pirogovo, Vinica),
 • prevoz Nova Gorica-Ljubljana-Nova Gorica 20 €/pri najmanj 8 potnikih.
Predvideni odhodi
 • 29. April 2020

*    možni vstopi na poti: Celje, Maribor
**   odhod iz Nove Gorice: doplačilo 20 € na osebo pri najmanj 8 potnikih

 

Za ostale informacije pa si lahko prebereš splošne pogoje.

1

Dan 1: Ljubljana-Dunaj-Kijev

Prevoz na letališče Dunaj, od koder poletimo v Kijev. Pristanek in vožnja v mesto.

Ukrajinci so eni največjih porabnikov kave na svetu in v mestu je ogromno simpatičnih in neverjetno izvirnih kavarnic. Raziščemo mestno jedro in morda si privoščimo tudi kavico. Odpravimo se v umetniški del mesta: Andrejskij Uzviz, ki ga krona Andrejeva cerkev. Posebna dogodivščina je obisk ukrajinske tržnice. Ekonomske krize, ki so jih preživljali v zgodovini, so jih naučile, da ne bodo preživeli brez ukrajinskih ‘babušk’, ki na vrtovih pridno gojijo zelenjavo. Na taki tržnici lahko najdemo od sveže pečenega kruha pa vse do mrtvih čebel v kozarcih, ki jih pripravijo kot napitek proti utrujenosti. Nočitev.

2

Dan 2: Kijev-Žitomir-Vinica-Brajliv-Uman

Zajtrk. Zapeljali se bomo v pravo Ukrajino, kjer je bila tuja nadvlada v zgodovini prava redkost, bogata pa je z žitnimi polji, modrim nebom, tradicijo in vrsto utrdb. Začeli bomo v Žitomirju, ki je bil nekdanja ukrajinska prestolnica, in spoznali čas, ko je Sovjetska zveza osvajala vesolje. V muzeju astronavtov doživimo vesoljske kapsule, opremo, hrano, vozila … skratka, vse, kar je povezano z osvajanjem vesolja. Na poti proti jugu naredimo kratek postanek v nekdaj judovskem mestecu Berdičiv, bogatem trgovskem mestu na križišču trgovskih poti, ki je kasneje doživelo žalostno usodo. Pot nas pelje naprej do Vinice, kjer najdemo eno največjih ugank v zgodovini II. svetovne vojne, in sicer Wehrwolf, Hitlerjev bunker. Ta vzor za gradnjo podobnih bunkerjev kasneje za časa Sovjetske zveze si bomo tudi ogledali. Pot nas bo peljala v sosednjo vas Brajliv, kjer je Čajkovski, očaran nad čudovito naravo, napisal Labodje jezero. In za konec dneva sledi še sprehod skozi Sofiyivkin park v Umanu, ki spominja na Versajski park in je nastal kot poklon ženski lepoti. Nočitev.

3

Dan 3: Uman-muzej na prostem Pirogovo-Kijev

Zajtrk. Dan začnemo z vožnjo in ogledom muzeja na prostem Pirogovo, kjer občudujemo stare cerkve in hiše, ki so jih prenesli sem iz cele Ukrajine. Gre za največji muzej na prostem v Evropi, ki se razprostira na 150 hektarov velikem ozemlju. Zgrajen je bil v 17. stoletju z namenom  upodobitve kozaške vasi. Staro dediščino so na ta način zaščitili in omogočili vpogled v nekdanji način življenja. Sledi kosilo, na katerem bomo spoznali tradicionalno ukrajinsko kulinariko. Vrnitev v mesto, kjer bomo čas izkoristili za nakupe, spominke in samostojno raziskovanje mesta. Nočitev.

4

Dan 4: Kijev-Černobil-Kijev

Zajtrk. Ena največjih katastrof v zgodovini jedrskih elektrarn v Černobilu je leta 1986 povzročila, da so se ljudje od tukaj množično (prisilno) izselili. Za njimi so ostali zapuščena mesta, vasi, polja in gozdovi. Danes je to ena največjih turističnih atrakcij in priložnost za strokovnjake, da opazujejo posledice nesreče. Področje je postalo največje zatočišče za evropske volkove in nobena od živali, ki tukaj živijo, nima nobenih deformacij, kar povzroča nemalo čudenja. V porečje reke Pripjat so se ponovno vrnili bobri in ustvarili svet, kakršen je bil tukaj, preden je človek ukrotil naravo. Celoten dan (vmes bo čas za kosilo) bomo namenili raziskovanju tega območja, odkrivali stopnjo radiacije in opazovali, kako je čas počasi odel vasi in mesta v zeleno odejo, ter raziskali skrite antene, ki so ostale še iz časa Sovjetske zveze. Vrnitev v Kijev in nočitev.

5

Dan 5: Kijev-Dunaj-Ljubljana

Zajtrk. Danes nas čaka ena največjih znamenitosti verske Ukrajine: Pečerska Lavra. Samostanski kompleks, ki je pod zaščito Unesca, vsak dan pritegne ogromno vernikov, ki pridejo s priprošnjami ali samostan obiščejo le kot izraz svoje vere. Celoten kompleks je še vedno delujoč. Ogledali si bomo cerkve, samostane, številne slike, obrambne stolpe in druge zgradbe. Odhod na letališče in polet proti Dunaju, od koder sledi vožnja v Slovenijo.

pripyat 1374515 1920
st andrews church 99528 1920 1
pripyat 1374557 1920
pripyat 1060276 1920
kyiv 3394304 1920
kiev 2865043 1920
kiev 1945487 1920 1
ilja nedilko r9kox kh0xq unsplash
chornobyl 1209692 1920
chernobyl 3711315 1920

Koda potovanja: