Vodniki

Ustvari svojo poletno pravljico v enem od biserov ob Sredozemskem morju

datum objave | 12. julij 2021
1335

Kakšno sliko ustvari tvoja domišljija, če za trenutek zapreš oči in si predstavljaš svoje sanjsko poletje? 30 stopinj, ki jih omilja prijeten vetrič. Med prsti droben pesek, v ozadju pomirjujoč in enakomeren zvok bučanja valov. Na koži prijeten občutek toplih sončnih žarkov, v zraku nežen vonj po kokosu. V eni roki najljubša knjiga, v drugi osvežilen koktajl. Če si se v tem opisu prepoznal, preveri, katera destinacija ti je najbolj pisana na kožo, in pravljične slike z dopusta na instagram objavi že to poletje!

Grčija: neskončna modrina

Žgoče sonce, ki ga blaži precej močan veter, zaradi katerega se skoraj ne potiš. Ko pomisliš na Grčijo, se ti v mislih naslika morje, za katerega se zdi, da sega v nedogled. Ta oddaljena črta med morjem in nebom, obzorje v daljavi, ti daje občutek svobode. In to je tisto, kar je pri potovalnih dogodivščinah tako zelo privlačno. Grčija je pravi kraj za to. Saj se še spomniš, kako je v filmu Moja grška avantura sprva zategnjeno dekle po imenu Georgia prav tam spoznalo, da je bistvo življenja v malenkostih, sreča pa je roža v laseh, iskren nasmeh in bluza, popacana s sladoledom. Prepusti se takšnim občutkom tudi ti. Pravo doživetje in pravi kraj za ustvarjanje spominov so zagotovo grški otoki. Če jih hočeš zares doživeti, najemi avto in pusti, da te neznane ceste popeljejo novim dogodivščinam naproti, v najbolj skrite kotičke in na najlepše plaže.

2 grčija

Kar 227 grških otokov je naseljenih. Otok, vreden obiska, je zagotovo Lefkas. Zaradi osupljivo modrega morja in eksotike mu pravijo tudi grški Karibi. Na »must see« seznam sodijo slapovi Nidri, a ker zanje (iz)ve veliko turistov, je dobro, da se tja odpraviš že zgodaj zjutraj in se tako izogneš gneči. Otok je balzam za športne navdušence, saj na določenih področjih ves čas piha, torej lahko na svoj račun pridejo predvsem wind-surferji in kajtarji.

Otok Zakintos je dovolj velik, da ponuja raznolike vasi, obale in pokrajino, a hkrati dovolj majhen, da ga zlahka raziščeš z avtom. Tisto, kar je na otoku najbolj vabljivo, so seveda plaže. Lokacija, ki si jo na fotografiji zagotovo že videl, saj je izjemno priljubljena foto točka, kjer je bilo posnetih že nešteto fotografij, je plaža Navagio na severozahodnem delu otoka. Gre za zaliv z belim peskom in kristalno čisto modro vodo, ki ga obkrožajo približno dvesto metrov visoki klifi. Sanjsko, kajne?

Če se želiš med dopustom naučiti tudi česa o zgodovini, je pravi otok zate Kreta. To je največji izmed grških otokov in ima tudi največ prebivalcev. Kreta je bila nekoč središče minojske kulture, najzgodnejše znane civilizacije v Evropi, tu pa je tudi palača Knosos, danes arheološko najdišče, povezano s številnimi miti, med njimi o Dedalu in Ikarju in o labirintu z Minotavrom.

POLETI V GRČIJO

Italija: barve in sladoled

Tudi sosednja Italija ponuja kar nekaj sanjskih možnosti za poletni oddih. Severni del države nam je blizu in precej dobro poznan, a jug je povsem druga zgodba. Na konici italijanskega škornja, v Kalabriji, je med najbolj osupljivimi izjemno barvito mesto Tropea, od katerega se do plaže spustimo z visokega klifa, iz morja pa lahko ob kopanju opazujemo mesto in se čudimo, kako so hiše na tako nemogočih mestih sploh postavili.

calabria 2

Kalabrijska obala se razteza na približno 800 kilometrih, na katerih se prepletajo odlična kulinarika, zgodovina in plaže, nad katerimi se dvigajo klifi. Kraj, ki ti bo ostal v spominu, je tudi Pizzo, kjer lahko poskusiš poseben sladoled s tartufi. Izpostaviti velja še Narodni park Sila, kjer se razprostira gorato in gozdnato območje, posejano z mlini, ki so jih uporabljali nekoč. Velja opozoriti, da julija in avgusta temperature na tem območju lahko dosežejo tudi 40 stopinj.

POLETI V ITALIJO

Turčija: zgodovina in narava

Čeprav veliko turistične pozornosti v tej deželi pritegne Istanbul, katerega središče je del Unescove svetovne dediščine, so ogleda vredna tudi mesta na jugu. Antalya je popolna mešanica morskega sproščanja in spoznavanja zgodovine. Za romantično izgubljanje v mestnih ulicah starega mesta je idealno staro jedro mesta Kaleiçi, kjer boš našel tudi Hadrijanova vrata, slavolok, ki spominja na obisk rimskega cesarja Hadrijana, ki se je tam mudil leta 130. Za podrobnejši vpogled v turško zgodovino obišči Antalya Museum, občutek preteklosti pa bodo najbolje pričarali antični ostanki mesta Aspendos, kjer najdeš tudi enega najbolje ohranjenih rimskih gledališč na svetu.

antalya 7

Če bi dopust rad preživel aktivno, se odpravi v kanjonski narodni park Köprülü, ki je od mesta oddaljen približno uro in pol vožnje. To je namreč izjemno priljubljena destinacija za raftanje, tam pa lahko tudi plezaš ali pa se spustiš po ziplinu.

POLETI V TURČIJO

Španija: sonce in sproščenost

Destinacija, kjer je doma poletje, je zagotovo španska Costa Del Sol na jugu države, saj ima besedo sonce že v imenu. Tu je klima izjemno ugodna, saj je toplo že od zgodnjega aprila in vse do poznega oktobra. Če si bolj mirne narave, na počitnicah pa se želiš nekoliko odmakniti od vrveža, obišči prodnat zaliv na plaži El Cañuelo. Če pa si želiš zabave in vznemirjenja, ti bo všeč mesto Torremolinos, kamor se turisti hodijo zabavat že od 50. let prejšnjega stoletja.

malaga

Poleti se v Andaluziji vse življenje premakne na prosto, običajno pa tudi navzgor – v »rooftop« bare, kjer lahko uživaš v dih jemajočem spreminjanju barv obzorja ob sončnem zahodu. Ko si v Španiji, nikakor ne smeš zamuditi priložnosti za dobre tapase – in ne pozabi, nikoli ne sodi samo po videzu restavracije – povprašaj domačine, ki ti bodo znali najbolje svetovati, kje se zares najbolje je. Če želiš pobližje spoznati špansko strast, si oglej flamenko. Imaš dve možnosti – če si želiš ogledati predstavo, pripravljeno predvsem za turiste, obišči enega od lokalov, ki se jim v španščini reče »tablao«, če pa iščeš pristnejšo izkušnjo, zavij v enega tistih, ki se imenujejo »peña flamenca«.

POLETI V ŠPANIJO

 

To poletje odpotuj na svojo sanjsko destinacijo, užij tople sončne žarke in uživaj v prijetni morski sapici. Oglasi se v eni izmed poslovalnic Nomago Travel ali pokliči 080 47 72 ter nam sporoči svoje želje.

Oglej si čarterske lete