Vodniki

Vroče točke v vročem Madridu

datum objave | 30. april 2021
7612

Španska prestolnica je eno izmed tistih mest, ki te prevzame v prvem dnevu. Pisane ulice, šik ljudje, dih jemajoče kulturne znamenitosti in divje nočno življenje je le nekaj izmed značilnosti tega živahnega, a tradicionalnega mesta, ki leži sredi veličasne Španije. Ne glede na to, ali si obsedenec s kulturo, gurman ali pa modna bohemka, bo Madrid prava izbira za letošnje poletne počitnice.

V Madridu je edinstveno doživetje že samo sprehajanje po ulicah, polnih pisanih barv in mamljivih vonjav, a če si želiš ogledati nekaj najbolj vročih točk v mestu, smo zate pripravili naslednje napotke:

1. Središče Madrida

Mestno središče je polno ikoničnih točk, ki jih preprosto moraš videti, in ena izmed njih je Puerta del Sol, ki deluje kot neke vrste stičišče dogajanja v Madridu. Kratek sprehod naprej je najbolj poznan trg v mestu, Plaza Mayor, ki je popoln za posedanje v kavarni in opazovanje najnovejših modnih trendov, s katerimi se šopirajo mimoidoči meščani – pazi le na precej visoke cene za pijačo in hrano! Če si želiš ogledati kraljevi dom, jo mahni do Kraljeve palače in si spočij v kraljevem parku. Za na konec si privošči še nepozaben šoping na nakupovalni ulici Gran Via.

2. Huertas

Le lučaj stran od Puerte del Sol se nahaja simpatično okrožje Huertas, ki je dom nekaterih znanih književnikov, med drugimi tudi legendarnega Miguela de Cervantesa. Na ulici Calle de las Huertas se nahajata najbolj znana bara v mestu, Magister in Viva Madrid, poleg njiju pa tudi ogromno odličnih tapas barov, kjer lahko izkusiš pravo špansko kuhinjo. Če se navdušuješ nad jazzom, nujno obišči bara Cafe Central in Populart, v baru Cardamono pa doživi čare pravega flamenka. V okrožju Huertas se nahajta tudi izvrstna muzeja Prado in Reina Sofia ki bosta potešila hrepenenje po kulturnem udejstvovanju.

3. Chueca

Chueca je okrožje gay barov in norega nočnega življenja. Plaza de Chueca je najbolj priljubljeno stičišče za domačine in krasno mesto za zabušavanje ob dolgih, vročih večerih, medtem ko so preostale ulice v okrožju polne modernih restavracij in trendovskih barov – kot nalašč za obisk v poznih nočnih urah!

4. Malasaña

Območje, ki je v 80. letih prejšnjega stoletja bilo središče eksplozivnega umetniškega gibanja Movida, je danes poznano kot bohemska soseska Madrida. Kar koli danes krasi naslovnice revije Vouge, je moč najti v Malasañi – od hipsterskih kavarn do odbitih restavracij in neskončnega števila barov. Tukaj ti bo tudi najlažje spoznati mlade domačine, si ogledati urbano ulično art sceno ter raziskati lokalne vintage trgovine.

5. Dnevni izleti izven Madrida

Na obrobju Madrida se nahaja dom legendarnega nogometnega kluba Real Madrid, Santiago Bernabéu Stadium, ki je vsekakor vreden obiska. Podaj se na vodeni ogled stadiona in si poskušaj pridobiti vstopnice za večerno tekmo – a bodi hiter, kajti te običajno poidejo hitreje kot vroče žemljice!

6. Toledo

Toledo je bivša španska prestolnica, do katere se lahko odpelješ z vlakom (vožnja iz Madrida traja le 30 minut). Tam si lahko ogledaš staro obzidje in neverjetno kulturno prepleteno mestno arhitekturo, ki vključuje arabske, židovske in krščanske elemente.

7. Segovia

Po približno 30 minut vožnje iz Madrida lahko z vlakom dosežeš tudi staro mesto Segovia, ki je čudovito stičišče rimskih ruševin in srednjeveških gradov, ki naj bi navdihovali celo velikega Walta Disneya!

8. Salamanca

Salamanca je španski odgovor na Oxbridge – gre za najbolj prestižno univerzitetno mesto, ki je že stoletja dom uspešnih španskih študentov. Ko ga obiščeš, nikakor ne pozabi na izjemni trg Plaza Mayor, oglej pa si tudi navdihujoče študentske domove, v katerih (zahvaljujoč njihovim mladim najemnikom) življenje tudi ponoči nikoli ne zamre. Vožnja z vlakom iz Madrida v Salamanco traja približno dve uri.

Si za poletni Madrid? Ne pozabi, da ti poleg letalske karte lahko uredimo tudi prenočišče. Pokliči nas na 080 47 42 ali pa oddaj povpraševanje.

Oddaj povpraševanje