Tips&Tricks

Vse, kar moraš vedeti o karnevalu v Riu de Janeiru

avtor | Katarina in Rok | Lahkih nog naokrog
datum objave | 22. januar 2020
408

Karneval v Riu de Janeiru velja za največji spektakel na svetu. Toplo vreme, koktejli s caipirinho, pisani kostumi, zagorele plesalke v perju in visokih petah, zvoki glasbe … vse to in še več je karneval v Riu, ki je gotovo na seznamu želja veliko popotnikov. Ampak, kako si karneval sploh ogledati, kdaj se odvija, kje se dobi vstopnice? Vse boste izvedeli v spodnjem prispevku.

Kdaj se odvija karneval v Riu de Janeiru?

Karneval v Riu je direktno povezan s pustom, čeprav se razni manjši »pred-karnevali« začnejo že kakšen mesec prej. Načeloma torej karneval poteka v februarju oz. občasno tudi v marcu. Kakor koli, največ dogajanja je v Riu de Janeiru od petka pred pustom pa do sobote po pustu. Takrat se odvijajo najpomembnejši nastopi šol sambe in takrat se prirejajo najbolj divje zabave v mestu. To je čas, ko res celo mesto pleše, vse se vrti le okoli karnevala, na vsakem vogalu so naprodaj kostumi in ostali pustni dodatki, vsaka druga ulica je zaprta zaradi uličnega karnevala … V tem času cel Rio diha in živi s karnevalom.

brazilija rio de janeiro 2 005

Kako karneval v Riu de Janeiru sploh poteka?

Karneval v Riu de Janeiru je načeloma sestavljen iz dveh delov: uradni in neuradni karneval.

Uradni karneval se odvija na Sambadromu, na stadionu, zgrajenem posebej za ples sambe v času karnevala. Karneval na Sambadromu je pravzaprav tekmovanje med različnimi šolami sambe iz Ria de Janeira. V petek in soboto pred pustom se tam odvijajo nastopi šol sambe 2. lige, v nedeljo in ponedeljek pa lahko vidimo najboljše šole sambe iz 1. lige. V soboto po pustu pa se na Sambadromu zberejo najboljše šole sambe tega leta in se predstavijo v »nastopu zmagovalcev«. Ne glede na ligo so nastopi zasnovani enako: vsaka šola sambe skozi ples in glasbo predstavi neko zgodbo, zvrstijo se solo plesalke (ja, to so tiste mične gospodične, oblečene le v perje in visoke petke), potem pride več skupin plesalcev, kjer so vsi oblečeni enako in plešejo sinhrono. Sledi voz s plesalci, potem tolkalni orkester pa spet skupina plesalcev, vmes še kakšna solo plesalka, pa še en voz … preden se celotna parada plesalcev in glasbenikov zvrsti mimo, navadno mine vsaj 30 minut. To pomeni 30 minut totalno norega spektakla. Za šolo sambe pridejo čistilci, da oder očistijo in potem pride naslednja šola sambe. In spet nas čaka približno 30 minut spektakla, polnega ritmov sambe, barv, glasbe … Vse skupaj traja od 21h pa do zgodnjih jutranjih ur (navadno do 6h zjutraj).

Neuradni karneval, ki poteka vzporedno, pa se imenuje »bloco«, saj se odvija na ulicah Ria de Janeira. V različnih delih mesta ulice zaprejo za promet, pripeljejo voz, ki služi kot oder za gostujoče glasbenike, ob strani se zgnetejo ulični prodajalci, ki prodajajo hladno pijačo ali razne prigrizke. Po sredini ulice pa se pleše in zabava cele dneve. Bloco zabave dejansko potekajo od zgodnjih jutranjih ur pa vse do naslednjega jutra. Tu se zabava staro in mlado, domačini in turisti, vse je en nenavaden preplet zabavnih, improviziranih kostumov, glasne brazilske glasbe in sambe.

brazilija rio karneval 1

Vstopnice za karneval

Za ulične zabave (bloco) vstopnic ne potrebujemo, samo izvedeti je treba, kje in kdaj se kakšna zabava odvija in se pojavimo tam. Informacije o uličnih zabavah je najboljše dobiti v hostlu/hotelu, saj so te najbolj ažurne.

Za karneval na Sambadromu pa so vstopnice seveda potrebne. Vsi, ki se tega nameravate udeležiti (kar res toplo priporočava), si uredite vstopnice že vnaprej. Res je sicer, da se da vstopnice dobiti tudi v hostlih ali hotelih, vendar pa so cene astronomske, sedeži pa res slabi, daleč stran od dogajanja.

Za tiste, ki si karneval želite doživeti od blizu, priporočam sedeže v spodnjem nivoju Sambadroma. To so sedeži Frisas, cene v predprodaji pa so čisto znosne – okoli 40 €. Najcenejše vstopnice so za stojišča (Grandstands), ki pa so tudi najdlje stran od dogajanja na Sambadromu. Te vstopnice so v predprodaji okoli 15 €, če pa jih boste kupili zadnji trenutek v hostlu, pa boste zanje odšteli tudi 60 € ali več. Zato je res smiselno, da si vstopnice zagotovite vnaprej.

Cene vstopnic se razlikujejo tudi glede na datum predstave. Nastopi šol sambe iz 2. lige so seveda najcenejši, nekoliko dražji so nastopi 1. lige, najdražji pa je nastop zmagovalcev. Obstaja več spletnih strani, kjer se da kupiti vstopnice. Ena izmed njih, ki sva jo uporabila tudi midva, je http://www.rio-carnival.net.

brazilija rio karneval 4

Še ostali praktični napotki glede karnevala

Nastanitev

Vedeti je treba, da je čas okoli karnevala glavna sezona v Riu de Janeiru, zato vse cene poskočijo. Številni hostli in hoteli določijo tudi minimalno število nočitev, ki je navadno 4 do 5 noči! Ko boste izbirali predel Ria de Janeira, v katerem bi prenočevali, bodite pozorni na to, da je hostel blizu metro postaje. Tako boste najlažje potovali po mestu med različnimi bloco zabavami in do Sambadroma. V Riu je tudi pametno pomisliti na varnost in izbrati nastanitev v varnejših predelih mesta. Priporočljivi predeli so Ipanema, Copacabana, Lapa, Botafogo in center mesta.

Bistveno je, da si nastanitev rezervirate čim prej, dokler je še kaj izbire. Midva sva bivala v hostlu CabanaCopa in ga lahko le pohvaliva. Seveda pa je ugodnih možnosti še veliko.

Javni prevoz

V času karnevala metro obratuje 24 ur na dan, zato je to najbolj priporočljiva oblika prevoza po mestu. Metro je varen, ugoden in zanesljiv. Sambadrom je v bližini metro postaje Central, ki je zelo dobro povezana z vsemi zgoraj omenjenimi predeli mesta. V Riu obstajajo tudi mestni avtobusi, ki pa so zelo počasni, saj je promet vedno gost. V času karnevala pa so številne ulice zaprte, kar pomeni še več gneče in obvozov. Prav tako deluje Uber, ki je priročen za kakšne daljše vožnje v predele, kamor metro ne vozi.

brazilija rio karneval 5

Varnost

Brazilijo imamo pogosto za nevarno državo. Veliko slišimo o ropih, napadih na turiste, izsiljevanju, žeparstvu … Pa vendar se nama je zdel Rio de Janeiro v času karnevala izredno varen. Policija, varnostniki, vojska so prisotni dobesedno na vsakem vogalu, na vseh metro postajah, okoli vseh prizorišč karnevala. To pa še ne pomeni, da ni treba biti previden. Največ žeparstva se dogaja ravno na bloco zabavah, kjer je velika gneča in ne čutimo, da nam nekdo prazni žepe. Če je le možno, pojdite torej na bloco zabave s čim manj stvarmi. Najbolj nujno gotovino (za kakšen prigrizek in pijačo) pa si dajte v tiste popotniške torbice, ki se skrijejo pod obleke.

Potencialno nevarnost v Riu de Janeiru predstavljata tudi močno sonce in vročina. To je problematično predvsem na bloco zabavah, ki se odvijajo cel dan pod žgočim brazilskim soncem. Poskrbite torej za pokrivalo, obilico sončne kreme in popijte dovolj vode.

Hrana

Kljub temu, da se vam bo v času karnevala v Riu dogajalo veliko, nikar ne pozabite na hrano. Po mestu je ogromno manjših kioskov in stojnic, ki ponujajo okusne sveže stisnjene sokove iz različnega brazilskega sadja (njami, mangov sok!), brazilski sladoled iz palminih jagod – açai in pa palačinke iz tapioke. Slednje so izvrsten prigrizek na poti, lahko so slane (npr. nadev s paradižnikom, sirom, klobasami in podobno) ali pa sladke (kokos in Nutella). V restavracijah se da dobiti veliko italijanske hrane, vendar pa ta ni nek presežek in se ji rajši izogibajte. Boljše je zaviti v brazilsko restavracijo na konkretno porcijo brazilskega mesa z žara (imenovan asado).

brazilija rio karneval 7

Ogledi

Poleg karnevala Rio de Janeiro ponuja ogromno zanimivosti, vrednih ogleda. Lahko si predstavljate, da je gneča največja ravno v času karnevala, zato je smiselno, da pridete v Rio že nekaj dni pred karnevalom, da si glavne znamenitosti ogledate nekoliko bolj v miru. Vsekakor se definitivno vzpnite do kipa Jezusa Odrešenika (Cristo Redentor), sprehodite se po znanih stopnicah Selaron (med vsemi keramičnimi ploščicami poiščite slovensko!), vstopite v katedralo ter si poglejte Boulevard Olimpico z zanimivimi grafiti. Oddih pa si privoščite na slavnih plažah Copacabana ali Ipanema.

Uživajte v Riu de Janeiru, ki je čudovito energično mesto! Za več nasvetov in idej o Riu de Janeiru pa lahko pokukate tudi na najin blog Lahkih nog naokrog.

So te ob branju zasrbele pete in si želiš že letos poleteti v Rio in doživeti karneval? Pokliči 080 47 72 ali se oglasi v poslovalnici Nomago Travel.