Vodniki

Vse o potovanju na Kubo

datum objave | 23. februar 2021
133

V zadnjih letih odločitev mnogih za potovanje na ta otok spremlja predvsem mišljenje: deželo obišči zdaj, preden se spremeni za vedno. Nekaj posebnega je predvsem zato, ker se zdi, da se je tam čas po revoluciji, ki se je končala leta 1959, ustavil. Biser Karibov navduši s turkiznim morjem in belim peskom, uživaš lahko v pogledu na barvite hiše, starinske avtomobile ter se prepustiš kubanski glasbi in plesu. Ravnodušnega te zagotovo ne bo pustila očarljiva preprostost te dežele, v kateri imajo veliko vlogo ustvarjanja simpatičnega vzdušja tudi nadvse prijazni prebivalci.

Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da je odhod na Kubo težek potovalni izziv, saj življenje tam teče precej drugače, kot smo danes vajeni, nad obiskom zagotovo ne boš razočaran. Koristno pa se je na posebnosti dežele dobro pripraviti.

kuba

Kaj pričakovati?

Valuta: Na nekaj nenavadnosti naletiš že pri denarni valuti. Na otoku načeloma uporabljajo kubanski peso (CUP). A kot turist se boš tam srečal s prav posebno “turistično valuto”, ki se imenuje kubanski peso cabrio (CUC). Dvojno valuto so uvedli na sredini 90. let prejšnjega stoletja, s tem je vlada želela pomagati tamkajšnjemu šibkemu gospodarstvu. Dostop do lokalne valute je mogoč samo na Kubi, denarja tako recimo ne moreš vnaprej zamenjati v banki v Sloveniji. Najboljše ga je zamenjati takoj, ko prideš na kubansko letališče. Za en evro boš dobil nekaj več kot en kubanski peso cabrio. Zapomniti si velja tudi, da moraš kubanski denar, preden zapustiš državo, nujno zamenjati nazaj v evre. Če ti slučajno ostane kak bankovec ali kovanec, bo postal le spominek, saj ga, razen na Kubi, nikjer drugje na svetu ne moreš zamenjati v drugo valuto.
Koliko denarja prihraniti? Kuba je nekoliko dražja destinacija, kot sta recimo Mehika ali Latinska Amerika, a za povprečen slovenski žep vseeno precej dostopna. Za običajne potrebe turista zadostuje približno 45 evrov na dan. Provizija za dvigovanje denarja na bankomatih je običajno precej visoka, ustrezni bankomat, ki sprejme tvojo kartico, pa je včasih težko najti, zato je dobro, da imaš pri sebi nekaj več gotovine – pri tem se drži osnovnega pravila: nikoli ne spravi vse gotovine, dokumentov in vrednih stvari na isto mesto!
Vstop v državo: Kot slovenski državljan za vstop na Kubo potrebuješ vizum. Za izdajanje je pristojno kubansko veleposlaništvo na Dunaju, urediš ga lahko tudi prek turistične agencije, v nekaterih primerih ti ga celo podari letalska družba, s katero potuješ.
Zavarovanje: Ob vstopu na Kubo moraš imeti sklenjeno potovalno zavarovanje, ki krije stroške morebitne stroške zdravstvenih storitev. Če si ga ne urediš pred potovanjem, lahko načeloma za to poskrbiš tudi v uradni kubanski zavarovalnici ob prihodu tja.
Jezik: Uradni jezik je španščina.
Internet: Na Kubi je dostop do interneta precej drugačen od tistega, ki ga poznamo doma. Za dostop moraš kupiti kartico ETECSA, s čimer zakupiš ure (eno ali tri), torej čas, ki ga boš imel za brskanje po spletu. Hkrati lahko kupiš več takšnih kartic. Do interneta lahko dostopaš samo na določenih delih otoka, recimo v parkih ali na trgih. Ne računaj na hitro in zanesljivo povezavo, ampak dostop uporabi bolj za kakšno krajše javljanje domov ali objavo tiste krasne fotografije, ki enostavno ne more počakati do vrnitve.
Kdaj na pot? Vreme je najbolj ugodno med decembrom in aprilom, s potovanjem v tem času se boš izognil obdobju hurikanov, ki območje običajno zajamejo med junijem in novembrom. Če si želiš nekoliko višjih temperatur in te ne moti gneča, je najbolje odpotovati marca ali aprila.

pexels alleksana 4226143 1

Dobro je vedeti …

V trgovinah je ponudba precej skromnejša kot pri nas, zato tisto, brez česar zares ne moreš, prinesi od doma. Podobno je z zdravili, s seboj vzemi vsa zdravila na recept, ki jih moraš redno jemati, da pa pri vstopu v državo ne boš imel težav, ne bo odveč niti zdravniško potrdilo, na katerem je zapisano, zakaj jih nujno potrebuješ.
Dobro je, da si pomembne informacije, potrditve plačil nastanitev in podobno pred odhodom natisneš ali na mobilnem telefonu prej vsaj narediš nekaj posnetkov zaslona. Naredi tudi fotokopije dokumentov in si priskrbi vodiča v knjižni obliki, ki te ob pomanjkanju dostopa do interneta zagotovo ne bo pustil na cedilu. Potreboval boš tudi električni potovalni pretvornik, ki je enak kot tisti za ZDA.

5 stvari ki jih je dobro vedeti pred potovanjem na kubo kubanec

Kako potovati?

Pot do Kube je za vse, razen za državljane ZDA, precej enostavna. Potrebuješ potni list, zelo pomembno pa je, da tja ne potuješ prek ZDA – četudi nisi Američan, v takšnem primeru namreč zate veljajo enaka pravila kot zanje.
Najbolj eleganten način premikanja po otoku je seveda potovanje z avtomobilom, saj si tako sam svoj šef. Za najem avtomobila boš potreboval mednarodno vozniško dovoljenje, prav ti bo prišla aplikacija Maps.me, ki jo lahko uporabljaš tudi, ko nimaš dostopa do interneta. Ceste so tam sicer precej vijugaste in luknjaste, ampak to da potovanju kar nekakšen poseben čar, mar ne?
Večina Kubancev po otoku potuje z avtobusom, saj mnogi med njimi nimajo osebnega avtomobila. Turistični avtobus, na katerem boš dokaj udobno potoval med mesti, je Viazul. Lokalni avtobusi so vedno natrpani, a izjemno poceni. Javni transport je sicer precej počasen, zamude so tam nekaj povsem običajnega, zato to vštej v načrtovanje potovanja, da ne boš kje obtičal. Če si želiš med potovanjem še ogledati pokrajino, je prava izbira vlak, saj boš med počasno vožnjo zagotovo imel dovolj časa za opazovanje okolice.
Učinkovit in dokaj ugoden način potovanja (predvsem) v mestih so taksiji. Srečal se boš s taksiji, imenovanimi »colectivos«, ki vozijo po vnaprej začrtanih poteh. To vrsto taksi prevoza prepoznaš po tem, da gre za stare ameriške avtomobile, medtem ko so nekoliko modernejša vozila običajno del sistema za nas bolj običajnih taksijev, ki ga tam nadzoruje oblast.

Kuba, avio karta

Kje prenočiti?

V prestolnici najdeš nekaj razkošnih hotelov in tudi resortov, kjer poskrbijo čisto za vse. A če želiš deželo zares doživeti, raje izberi t. i. »casas particulares«. Stanoval boš v sobi ali stanovanju pri enem od lokalnih prebivalcev, tvoja izkušnja pa bo še bolj pristna. Takšno nastanitev lahko najdeš kar prek portala airbnb ali se preprosto sprehodiš po soseski, se ustaviš, kjer želiš, in si ogledaš sobe, ki jih ponujajo. Cene nastanitev so odvisne od posameznih regij, a običajen znesek, ki ga boš odštel za noč v eni od sob pri lokalnem prebivalstvu, je med 20 in 40 evrov. Če ta oblika nastanitve ni ravno tvoja skodelica čaja, lahko v povprečnih hotelih bivaš za od 80 do 140 evrov na noč, v prestižnejših boš za nočitev odštel od 180 do 360 evrov.

Česa enostavno ne smeš izpustiti?

Nekateri popotniki se pritožujejo, da je do dobre hrane na Kubi dokaj težko priti, a naj te to ne prestraši. Hrana je tam pravzaprav večinoma okusna in poceni, obseg možnosti izbire pa pritiče značilnostim dežele, po kateri potuješ. Če zase rad rečeš, da si pravi »foodie«, in nove destinacije najraje raziskuješ skozi želodec, je nekaj, česar zagotovo ne smeš izpustiti, ribji krožnik, ki ga ob obali lahko dobiš za približno šest evrov. Obrok, ob katerem se ti bodo zagotovo cedile sline, je tudi tradicionalna kubanska jed, imenovana »ropa vieja«, kar v dobesednem prevodu pomeni »stara oblačila«. Gre za natrgano svinjino v omaki, postreženo z rižem in fižolom. Njam!
Poleg poskušanja okusnih jedi, ki zagotovo sodijo na »must do« seznam, je na Kubi tudi nekaj svetovno znanih lokacij, ki si jih med raziskovanjem te dežele preprosto moraš ogledati.

pexels leonie fahjen 92871

Havana

Prestolnico, ki je bila desetletja praktično povsem odrezana od zunanjega sveta, danes prav zaradi tega obdaja nekakšna skrivnostna avra. Za sprehajanje po havanskih ulicah in uživanje v živahnih vibracijah, ki jih oddajajo, bi lahko zapravil ure in ure. A nekaj časa moraš izkoristiti tudi za vožnjo s starinskim avtomobilom, ki ti bo dal občutek, da si se znašel v 50. letih prejšnjega stoletja.
Nekaj, kar je neločljivo povezano s kubansko kulturo, je salsa. Lokale z živo glasbo boš našel praktično po vsem mestu – prepusti se in samo uživaj v živahnih ritmih. Legendaren sloves imajo tudi »kubanke«. Kako izdelajo te svetovno znane cigare, si lahko ogledaš v eni od tamkajšnjih tovarn; priporočljivo je, da ogled rezerviraš vnaprej. Obišči še stari del Havane in se sprehodi po obmorski promenadi Malécon, ki vodi do predela mesta, imenovanega Vedado. Oglej si Trg revolucije, kjer je imel Fidel Castro številne govore, tam pa ima svoj spomenik revolucionar Che Guevara. V tem delu mesta stoji tudi Hotel Nacional, ki ga je v 30. letih 20. stoletja med drugimi obiskal Frank Sinatra.

Trinidad

Kolonialno mesto na južni obali Kube Trinidad je eno najbolj očarljivih mest na Kubi. Stavbe so tako lepo ohranjene, da se ti hitro zazdi, da si se prežarčil v 18. stoletje. Oglej si barvite vile, zgodovinske cerkve, povzpni se na stolp in uživaj v osupljivem razgledu. Tam so številni muzeji, če te navdušuje arhitektura, se ustavi v muzeju kolonialne arhitekture. Trinidad je tudi dobro izhodišče za dnevni izlet – do gora ali morja. Namig: približno 15 minut vožnje stran je plaža Ancon, za katero lokalno prebivalstvo pravi, da je ena najlepših na Kubi. Nedaleč od mesta najdeš tudi slapove, med kopanjem pod njimi pa lahko za trenutek zapreš oči in si predstavljaš, da si se znašel v romantičnem filmu.

Viñales

vinales kuba

Majhno mesto v osrčju zelenih polj. Krasna postojanka, kjer si lahko ogledaš plantažo tobaka ali kmetijo, na kateri pridelujejo kavo, okolico lahko raziskuješ s kolesom ali na konju, se spustiš v jamo, ali preprosto uživaš ob bazenu. Do tja iz Havane vozi avtobus, vožnja traja približno štiri ure, obisk mesteca pa je super izkušnja tudi, če se tja odpraviš z najetim motorjem. Po ogledu večjih mest in vrveža, ki ga ta prinašajo, je to zares dobrodošel umirjen odklop. Dolina Viñales je del Unescove svetovne dediščine, med drugim zaradi tamkajšnje tradicionalne arhitekture. Oglej si prazgodovinsko barvno poslikavo na naravni skalnati steni, ki naj bi jo 18 oseb ustvarjalo štiri leta. Spočij se ob pogledu na čudovito zelenje, uživaj v sončnem zahodu in v trenutku.
Želiš za nekaj časa ubežati sodobnemu svetu, teden ali dva živeti nekoliko preprostejše življenje in se ob tem spomniti, kako malo za zadovoljstvo zares potrebujemo? Saj veš, najboljše stvari v življenju … Niso stvari. Užij čudovite plaže, okusno hrano in prijeten občutek starinskosti, ki te bo popeljal v neki drugi čas. Piši nam ali pokliči 080 47 72 in skupaj z našimi agenti začrtaj potovanje, ki ti bo za vedno ostalo v spominu.

Te mika potovanje na Kubo? Pokliči nas na 080 47 42 ali pošlji povpraševanje, mi pa bomo uredili vse ostalo.