Nomago nasveti

Vse o potovanju v Gruzijo

datum objave | 19. februar 2020
3214

Ne glede na to, kam v Gruzijo se odpraviš, lahko pričakuješ pravo pustolovščino. S čimer seveda ni nič narobe ? Sprijazni se, da najbrž ne bo šlo vse po načrtu: avtobusi pripeljejo ali pa tudi ne, trgovine so odprte ali pa tudi ne, politične napetosti pomenijo, da boš moral načrtovati vnaprej, ceste pa so dovolj kaotične, da te bo verjetno strah sesti za volan.

Toda če vse to prezremo, je gruzijska neokrnjena narava veličastna paša za oči, mesta pa kar kipijo od kulturnih in zgodovinskih znamenitosti. In če te zanima vinska in kulinarična ponudba, si na pravem mestu.

Morda je Gruzija na prvi pogled res nekoliko kaotična, ampak z nekaj prilagodljivosti in improvizacije je dokaj enostavno potovati po njej, poleg tega pa je prava izbira za vse, ki si želijo doživeti nekoliko bolj nekonvencionalno potovanje. Vsi, ki so kdaj obiskali Gruzijo, so se vrnili z nepozabnimi spomini – kar preveri!

nomago travel gruzija prvomajske 7

Nekaj osnovnih informacij o Gruziji

Gruzija se v gruzijskem jeziku imenuje საქართველო – prečrkovano Sakartvelo in pomeni dežela Kartvelijcev. Poimenovanje Gruzija verjetno izhaja iz perzijskega poimenovanja, v slovenščino pa smo ga prevzeli iz ruščine.

Glavno mesto: Tbilisi

Število prebivalcev: 3,7 milijonov

Valuta: gruzijski lari

Jezik: gruzijščina (tudi gruzinščina), zapisuje se s posebno gruzijsko abecedo, ki ima kar 33 črk.

Najvišja točka: Šhara (5068 m)

Načrtuj svoje potovanje v Gruzijo

Kdaj iti v Gruzijo? Predlagamo, da se v Gruzijo odpraviš spomladi (april ali maj) ali jeseni (september ali oktober). Poleti (od junija do septembra) je sploh v mestih zelo vroče, poleg tega pa je takrat tam tudi največ turistov.

Za koliko časa? Priporočamo, da si samo za Tbilisi vzameš 3 dni; 2 tedna bosta dovolj, če si želiš ogledati najbolj zanimive dele države.

ugodno v gruzijo

Gruzija

Gruzija se nahaja na področju Kavkaza in na severu meji na Rusijo, na jugu na Turčijo in Armenijo, na jugovzhodu na Azerbajdžan, na zahodu pa na Črno morje. Bila je del Sovjetske zveze, ki je razpadla leta 1991. Leži na stičišču Azije in Evrope, zato je bila vselej zanimiva za različne zavojevalce – od Mongolov, Otomanov, Perzijcev do, seveda, Rusov. Kljub temu je uspela ohraniti svojo večplastno in očarljivo kulturo ter trden značaj.

Je Gruzija del Evrope? S povsem geografskega stališča Gruzija leži na meji med Evropo in Azijo, zato  se mnogi sprašujejo, na kateri celini je. Zavojevalci, migranti in trgovci s svilo so na deželi pustili svoj pečat, zato je Gruzija pisana mešanica vzhodnoevropskih, mediteranskih in arabskih vplivov. Mnogi menijo, da je kulturno vendarle bližje vzhodnoevropskim kot srednjeazijskim državam. Poleg tega pa Gruzija sodeluje na Evroviziji – torej gotovo sodi v Evropo, kajne? 😀

Potovalni namigi, preden se odpraviš v Gruzijo

1 Nikakor ne izpusti gora

Če si ljubitelj pohodov ali navdušen hribolazec, boš v Gruziji užival. Odpraviš se lahko na enodnevni izlet ali večdnevni treking. Če te mika izziv, se lahko vzpneš na ledenik Gergeti (koča je izhodišče za vzpon na Kazbek), lahko pa se odpraviš na najbolj priljubljen večdnevni pohod po Gruziji: od Mestie do Ušgulija boš hodil 3–4 dni (slabih 60 km s kar nekaj višinske razlike) in doživel spektakularno Gruzijsko naravo ter gorovje.

Če te pohodi ne navdušujejo preveč, pa je čudovita gorska narava z razvojem cestnih povezav vse bolj dostopna. Izgovorov torej ni ?

Gruzija in armenija 6

2 Gruzijska hrana – z veliko vegi ponudbe

Gruzija je tiste vrste dežela, kjer se preprost paradižnik s pomočjo nekaj začimb in soli spremeni v kulinarično mojstrovino. Tu se orehi in jajčevci na žaru združijo v harmonično pojedino, rahel svež kruh naravnost iz pečice pa je popoln popoldanski prigrizek.

Pojedino poplakni z domačno limonado z dodatkom mete in pehtrana ali sveže stisnjenim sokom granatnega jabolka ali pa kar s kozarcem rdečega vina.

Ni pomembno, ali boš na kosilu pri kakšnem domačinu v gorah ali pa se boš odpravil na večerjo v gurmansko restavracijo v Tbilisiju – hrana bo povsod izjemna. Obroki so v Gruziji zelo družabna zadeva in prav mogoče je, da bodo postrežene manjše jedi, ki naj bi se delile med družbo.

V bolj turističnih restavracijah je že obračunan dodatek za postrežbo v višini 10–15  %. Dodatne napitnine niso potrebne.

3 Javni prevoz je kar dobro organiziran

Čeprav so avtobusne postaje po Gruziji nekoliko kaotične in neobvladljive (še posebej tiste okrog Tbilisija), pa je prevoz dobro organiziran – ko enkrat ugotoviš, kako vse skupaj poteka.

Najpogosteje se boš prevažal z maršutkami – malimi, obtolčenimi kombiji. Tudi taksiji so dobra možnost na krajše razdalje, res pa so nekoliko dražji.

Na najpogostejših relacijah ima večina ponudnikov določen vozni red, nekateri pa odpeljejo, ko se napolnijo.

Za daljše razdalje lahko izbereš vlak – najbolj priljubljeni so počasni nočni vlaki iz Tbilisija do Zugdidija, mednarodni vlaki pa peljejo do Armenije ter Azerbajdžana.

Opozorilo: vožnja v Gruziji je dokaj nora, zato res priporočamo javni prevoz, kjer je le mogoče. Vozniki namreč niso posebej navdušeni nad upoštevanjem cestnih pravil in je gotovo lažje, če te v ta kaos popelje izkušen voznik ?

tbilisi gruzija 2

4 Gruzija je zelo prijazna denarnici

Gruzija je ena tistih držav, kjer lahko porabiš zelo malo in še vedno potuješ dokaj udobno, lahko pa plačaš nekaj več in si privoščiš relativno poceni razkošje.

Če v povprečju porabiš 25 € na dan, boš lahko spal v zasebni sobi v hostlu (in ne v dormu), si tu in tam privoščil organiziran izlet ter jedel, kolikor boš želel. Seveda pa lahko potuješ še dosti bolj varčno ali nekoliko bolj razsipno – odvisno od tvojega potovalnega proračuna.

5 Gruzijci so neverjetno gostoljubni

Gruzijci vidijo priložnost za pogostitev kot rešitev za prav vsak pripetljaj: pa naj bo to prezaseden hostel, bližajoče se slovo ali pa te je preprosto treba potolažiti, ker si se popolnoma izgubil. Četudi se bodo te prijaznosti morda zdele izvedene nekoliko osorno, pa boš prav skozi njih spoznal toplo naravo Gruzijcev.

6 Vseeno pa je treba upoštevati običajne varnostne napotke

Na splošno je Gruzija zelo varna za popotnike. Tbilisi se je znašel celo na seznamu najbolj varnih mest. Kljub temu pa se – kot povsod na svetu – dogajajo goljufije in ropi, tako da nikar ne pozabi na osnovne varnostne napotke, zaupaj svoji presoji in se ne spravljaj v nepotrebne tvegane situacije.

Poleg tega je zaradi političnih napetosti odsvetovano potovanje v Južno Osetijo in Abhazijo.

gruzija

7 Izven mest le redki govorijo angleško, vendar se je vseeno mogoče sporazumevati

Gruzijščina ni eden tistih jezikov, pri katerih se zlahka naučiš nekaj osnovnih fraz. Gamarǯoba pomeni »živjo«, mšvidobit pa »na svidenje« – oboje je seveda že prečrkovano iz lepe, a zapletene gruzijske abecede.

V mestih mnogi domačini, sploh mlajše generacije, govorijo odlično angleščino, na podeželju pa si boš še najlažje pomagal z ruščino in seveda z mahanjem z rokami – kar seveda le še doda k čaru potovanja.

8 Poskusi gruzijsko vino

V Gruziji naj bi bila ena najstarejših vinskih regij na svetu, tako da lahko verjameš, da znajo pridelovati odlično vino. Odlično in poceni vino lahko pričakuješ na meniju vsake restavracije ali gostilne, izogibaj pa se raznim domačim pridelkom, ki so po navadi dokaj zanič.

Če te zanima več o gruzijskem vinu in bi rad poskusil vino neposredno od vinarjev, priporočamo izlet v Signagi in Khaketi.

signagi gruzija

9 Brez gotovine ne bo šlo

V Tbilisiju in drugih večjih mestih boš našel bankomate vsepovsod, sprejemajo tudi najpogostejše kreditne kartice, medtem ko boš na podeželju moral plačevati z gotovino.

10 Wi-fi je dostopen povsod

Če boš v središču Tbilisija ali pa v odročni vasici na Kavkazu, je velika verjetnost, da boš imel dostop do wi-fija.

5 krajev, ki jih moraš obiskati v Gruziji

Ker je Gruzija res zanimiva dežela, smo se zelo potrudili in izbrali le 5 najbolj zanimivih krajev, ki jih nikakor ne smeš spustiti, ko se boš potepal po njej.

1 Obišči živahno prestolnico Tbilisi

Pisani Tbilisi je s svojimi širokimi bulvarji in labirintastimi starimi ulicami in živahnimi trgi mesto nasprotij, okusne hrane, vina, dolgih sprehodov … Zaradi zanimivega nočnega dogajanja in nekoliko alternativnega pridiha skušajo Tbilisiju nadeti vzdevek »novi Berlin«. Vsekakor vredno preverjanja, kajne?

tbilisi gruzija

2 Razišči pokrajino Svaneti

Pokrajina Svaneti je verjetno najboljša izbira, če te mikajo gorske pustolovščine. Znameniti svanetski stolpi, ledeniki, bujni travniki, zasneženi vrhovi gora in gosti gozdovi so prava paša za oči. Mestia je središče in izhodišče za mnoge aktivnosti, tudi za 4-dnevni pohod od Mestie do Ušgulija. Četudi nisi navdušen pohodnik, boš lahko užival v ponudbi vasic in neverjetnih razgledih.

3 Oglej si jamsko mesto Vardzija

Na prvi pogled je Vardzija videti kot nenavaden mozaik v goro ročno vklesanih oken. Od blizu se razkrije, da se za okni skriva labirint sob in tunelov iz davnih časov – kamnita stena je bila spremenjena v pravo mesto, v katerem najdeš pekarne, lekarne, kapele in tudi stanovanjske prostore.

4 Pojdi se zgubit na živahno tržnico v Kutaisiju

Kutaisi se zelo razlikuje od Tbilisija. Je staro mesto s tlakovanimi ulicami in hišami s pastelnimi fasadami, za katerimi se skrivajo prijetne restavracije in majcene gostilne.

Če pa se odpraviš do tržnice, boš doživel povsem drugačno vzdušje: glasno, dišeče in pisano. Tu lahko nakupiš začimbe, zelišča, znamenito svanetsko sol, privoščiš pa si lahko tudi kakšen hiter obrok, oblačilo iz druge roke ali novo pričesko.

5 Odpravi se na pohod do cerkve sv. Trojice ter do ledenika Gergeti

V Gruziji ne gre brez osupljivih gorskih vrhov, do katerih se boš pripeljal mimo prekrasnih zelenih gričev in svetlikajočih se jezer. Stepancminda (nekoč Kazbegi) je najbolj priljubljena izbira za mnoge pohodnike. Cerkev sv. Trojice je ena najbolj znamenitih točk, saj jo obdajajo veličastne gore. Če te mika prava pustolovščina, pa se odpravi na ledenik Gergeti (seveda le, če si dovolj fizično pripravljen in opremljen za to ? ).

georgia gruzija gelati

Te je zamikalo, da bi se tudi sam odpravil v Gruzijo in raziskal to zanimivo državo? Prvomajske počitnice so kot nalašč, da jo obiščeš! Oglasi se v poslovalnici Nomago Travel ali pokliči  080 47 72 in se podaj na novo pustolovščino.