Vodniki

Za ljubitelje gora: 9 vrhov, ki jih moraš osvojiti

datum objave | 25. november 2019
1297

Si ljubitelj narave, gora in bi rad dopust preživel daleč od plaž? Si že prehodil bližnje kuclje in te mika kakšen bolj oddaljen izziv? Odlično! Hoja je zdrava, in če si primerno pripravljen, tudi dokaj nezahtevna aktivnost, zato smo zbrali nekaj predlogov, kam se odpraviti, če te mikajo nekoliko drugačne počitnice.

Ne pozabi pa vzeti primerne opreme (ponekod bo za vzpon celo posebej predpisana), se dovolj dobro fizično pripraviti (ne, če se trikrat na leto odpraviš na Šmarno goro, ni priporočljivo, da je tvoj naslednji izziv Triglav ali večdnevni pohod) in preveriti, kdaj se je smiselno odpraviti.

1 Triglav (2864 m), Slovenija

Seveda je najvišja gora v domovini poseben izziv, sploh ker bojda postaneš Slovenec šele, ko se vzpneš na vrh Triglava. Kljub temu gore ne podcenjuj in se povzpni na Triglav le, če nisi vrtoglav in se ne bojiš višine. Upoštevaj, da se med lepimi poletnimi konci tedna na Triglav zgrinjajo nepregledne množice, zato bo vzpon verjetno trajal nekoliko dlje. Če se ti nikamor ne mudi, priporočamo, da se odpraviš na večdnevni izlet in obiščeš še Triglavska jezera – koče ob poti je sploh poleti treba rezervirati.

triglav

2 Musala (2925 m), Bolgarija

Za ogrevanje priporočamo še Musalo, najvišji vrh Balkana. Že tako dokaj nezahteven vzpon si lahko še poenostaviš in se dokaj visoko vzpneš z gondolo iz bližnjega Borovtza. Med potjo boš lahko občudoval več jezer. Prenočiš lahko v kateri od koč ob poti, čeprav je za dovolj pripravljene planince povsem izvedljiv vzpon ter povratek v enem dnevu.

musala

3 Matterhorn (4478 m), Švica

Matterhorn res ni najvišja gora v Evropi, vendar pa s svojo veličastno piramidasto obliko buri domišljijo marsikaterega alpinista. Vzpon nikakor ni enostaven in ga ne podcenjuj, saj je zanj potrebnega veliko alpinističnega znanja, ustrezna alpinistična oprema, celo zelo izkušenim pa se priporoča najem gorskega vodnika. Ampak brez skrbi, tudi manj pripravljeni se lahko vzpnejo na mali Matterhorn – Klein Matterhorn. Tja te bo pripeljala kar železnica!

matterhorn

4 Elbrus (5642 m), Rusija

Najvišji vrh v Evropi se vzpenja na meji med Azijo in Evropo v gorovju Kavkaz kot opazovalnica. Elbrus je ugasel vulkan. Vzpon na vrh resda ni posebej tehnično zahteven, večjo težavo pa lahko predstavlja višina.

elbrus

5 Kilimandžaro (5895 m), Tanzanija

Če smo te povabili na vrh Evrope, pridi z nami še na najvišji vrh Afrike. Tudi Kilimandžaro je vulkan – pravzaprav kar trije vulkani: Mawenzi in Shira sta ugasla vulkana, medtem ko je Kibo speči vulkan, ki bi lahko nekoč spet izbruhnil. Uhuru je najvišja točka Kiba, nanj pa vodi več poti. Pot Machame je verjetno najbolj slikovita pot na vrh, medtem ko je pot Marangu nekoliko hitrejša.

kilimanjaro

6 Andi, Peru

Po slikoviti inkovski poti se odpravi skozi razgibane pokrajine – ravnine, puščavo, gozdove – mimo zasneženih gora in živahnih rek do Machu Picchuja, znamenitega izgubljenega mesta, ki je bilo odkrito šele leta 1911. Vsekakor se bo takšno popotovanje do tega veličastnega inkovskega mesta bolj vtisnilo v spomin, kot če bi se tja odpravil s turističnim avtobusom 😉

machupicchu

7 Torres Del Paine, Patagonija, Čile

Patagonija je zanimiva in zelo raznolika pokrajina na jugu Južne Amerike in zajema precejšen del Čila in Argentine. Torres Del Paine so trije značilni granitni vrhovi, ki se dvigajo kar do 2500 metrov nadmorske višine. Na vrhove je mogoče plezati, za manj avanturistične pa priporočamo treking po Patagoniji skozi narodni park Torres del Paine.

torres del paine

 

8 Anapurna, Nepal

Anapurna I je s svojimi 8091 metri nadmorske višine šele deseta najvišja gora na svetu, vendar pa velja za eno najbolj nevarnih, zato te ne vabimo na vrh, ampak se z nami odpravi na treking po krožni poti Anapurna. Slikovita pot obkroži masiv Anapurne in ponuja pristno doživetje Himalaje in spoznavanje raznolikih kultur ob poti. Pot je bila že večkrat razglašena za najboljšo pohodno pot na dolge razdalje na svetu.

annapurna

9 Fudži (3776 m), Japonska

Simetrični stožec, katerega vrh je pet mesecev na leto pokrit s snegom, je gotovo ena od najbolj značilnih podob Japonske. Gora Fudži je popularna pohodniška destinacija, Japonci pa se nanjo najraje vzpenjajo ponoči, da na vrhu pričakajo sončni vzhod.

mt fuji

 

Spakiraj svoje pohodne čevlje in se odpravi na pustolovske počitnice!

Oddaj povpraševanje