Delo v tujini

Zadnje dejanje pred vrnitvijo domov

avtor | Karmen Rebernik
datum objave | 01. marca 2019
432

Po treh mesecih življenja v mestecu z 800 prebivalci sem se odpravila na zahodno obalo, v mesto z več milijonov prebivalcev. Delovni del poletja je zaključen in na vrsti je bil le še čas za oddih.

Po končanem »najtežjem« delu imaš možnost ostati in raziskovati ZDA še cel mesec. Sama zaradi faksa nisem imela časa za celomesečno potovanje, zato sem si privoščila en teden raziskovanja zahodnega dela ZDA. Še vedno imam željo po odkrivanju nacionalnih parkov, kar bom izkoristila naslednjič, ko se vrnem.

zadnje dejanje preden se odpravim domov delo v zda 1

Bolj, ko se je bližal zadnji dan dela, bolj mešani občutki so me preplavljali. Začela sem se zavedati, da poletje prihaja h koncu in da je pred mano še zadnji izziv pred vrnitvijo domov. Še nikoli v svojih 24 letih življenja nisem potovala popolnoma sama, zdaj pa je bilo pred mano potovanje po Ameriki. Ko je nastopil dan slovesa, lahko priznam, da sem težko zadrževala solze. Sploh zato, ker sem se poslavljala od ljudi, s katerimi sem se v kratkem času zelo zbližala. Sledil je prevoz do Salt Lake Cityja, ki mi ga je ponudila moja čezoceanska sorodna duša, Jamie. Vožnja je trajala 4 ure in mislim, da mi je v ZDA ta minila najhitreje, predvsem zaradi razgleda na slikovito naravno pokrajino. Ko sva prečkali mejo Wyominga in vstopili v zvezno državo Utah, se je moje navdušenje nad Ameriko zgolj še povečalo. Že pred časom sem slišala, da je to mesto eno izmed lepših in res je. Odprl se je pogled na ogromno mesto, obdano z gorami. Predstavljaj si, kako sem se počutila, ko sem po 3 mesecih divjine videla ta razgled.

Dan se je že prevesil v večer in skupaj z njeno družino smo se odpravili na večerjo, kjer sem znova doživela neverjetno gostoljubje Američanov. Tudi Jamie je dobro vedela, kaj mi mora pokazati, zato me ni odpeljala na turo v mesto, pač pa v slikovito pokrajino le 10 minut vožnje iz mesta. Več ur sva se sprehajali in posedali ob jezeru in podoživljali skupne trenutke. Hkrati me je navdušilo tudi samo mesto in priznam, da sem tam zelo uživala. Utah je ena izmed zveznih držav, v katero se zagotovo želim še vrniti in jo bolje spoznati.

Kmalu se je bilo treba posloviti še od zadnje osebe in že sem sedela na letalu za San Francisco. No, s tem pa so se začele moje dogodivščine – pristanek na letališče in iskanje prevoza do centra mesta, do katerega nisem šla s taksijem ali si naročila Uberja. Ne, raje sem pol ure iskala vlak, ki pelje do centra. No, vsaj mislila sem, da grem z vlakom, saj si nisem želela s podzemno. Kje naj kupim vozovnico, na kateri tir moram, kam zdaj, Karmen? Na koncu sem pristala ravno na podzemni. Ojoj, posledica življenja v divjini, daleč stran od mestnega vrveža, je le prišla na plan. Tako zmedena, a hkrati umirjena, še nisem bila. Juhu, samo, da pridem do zadnje postaje. Izstopim, se povzpnem po stopnicah in … veš tisti prizor iz filmov, ko pride nekdo v tako veliko mesto (npr. New York) in se samo obrača? No, to sem bila jaz. Še dobro za tehnologijo in navigacijo, ki me je pripeljala do mojega hostla. Kaj naj rečem, zanimiv začetek. Obenem pa sem bila zelo ponosna nase, saj mi je uspelo sami prispeti do cilja. Veš kaj, sploh ni strašno potovati sam. Tudi ti moraš izkusiti to prijetno zmedenost in spoznati, kako se odzoveš, ko se počutiš izgubljenega.

zadnje dejanje preden se odpravim domov delo v zda 8

Pred mano je bilo kar nekaj dni raziskovanja San Francisca, zato se mi ni mudilo. Naslednji dan je bil na vrsti ogled mostu Golden Gate in pomola Pier 39. Povzpela sem se na znamenito razgledno točko, od koder se lepo vidita most in mesto. Prišla sem ravno pravi čas, ko še ni bilo gneče in tudi megle ne. Vzela sem si kar nekaj časa za počitek in sprostitev, potem pa sem se skupaj s punco, ki sem jo spoznala, odpravila na Pier 39. Seveda sem si privoščila tudi vožnjo z znamenitim tramvajem. San Francisco me je navdušil predvsem zaradi svoje slikovitosti in drugačnosti.

Moja največja želja je bil tudi obisk in raziskovanje nacionalnega parka Yosemite. Ker pa sem potovala sama in nisem imela dovolj časa, sem morala to izvesti na malo drugačen način. Naredila sem rezervacijo in se odpravila na pot z organizirano skupino, kjer sem spoznala veliko novih ljudi. Ne vem, kako opisati Yosemite – rečem lahko le “vau” in kapo dol vsem plezalcem, ki plezajo v teh stenah. Razgledi so veličastni in mislim, da je to eden izmed krajev, kjer se splača ostati dlje časa. Še se vrnem!

zadnje dejanje preden se odpravim domov delo v zda 6

Naslednji dan sem izkoristila popolnoma. Vrnila sem se na drugo stran obale in prehodila pot vse do mostu Golden Gate in pomola Pier 39. Pred vrnitvijo v hostel sem se ustavila še v kitajski četrti in v samem centru. Tako sem imela možnost videti tudi tiste dele mesta, ki jih med vožnjo ne vidiš. Niti enkrat se nisem počutila osamljeno oziroma občutila dolgčasa ali strahu v tako velikem mestu. Seveda pa sem se izogibala ulicam, ki veljajo za nevarne in se izognila sprehajanju po mestu, ko se je stemnilo.

Zadnji dan je minil v lovu za krofi. Nikjer nisem našla pekarne, kjer bi jih imeli. In tako se je lov pričel. Bila sem časovno omejena, zato sem hitela od ene ulice do druge – a nič. Znova sem se odpravila na Pier 39, kjer pa je bilo toliko krofov, da sem jih komaj izbrala. Ko sem jih kupila, sem jih samo še spakirala in se odpravila na letališče. No, tudi to je bila dogodivščina zase, tako, da vem, da nikoli ne bo šlo vse gladko. Če pa bo šlo, pa ne bo prava dogodivščina.

zadnje dejanje preden se odpravim domov delo v zda 4 1

Moja dogodivščina v ZDA je bilo svojevrstno doživetje, ki je v veliki meri vplivalo na mojo osebno rast, samozavest in pogled na svet. Spremenila sem mnenje o Ameriki in jo spoznala s čisto drugačnimi očmi. Še kar nekaj krajev mi je ostalo, da jih obiščem in raziščem, kar je razlog, da se bom zagotovo še vrnila.

 

Ali tudi tebe mika poletno delo v ZDA in priložnost, da to državo po koncu dela dodobra raziščeš? Potem ne oklevaj, ampak se prijavi, saj imaš čas le še do 15. marca.

 

Prijava in več informacij