Vodniki

Zakaj moraš čim prej na Ciper

datum objave | 06. avgust 2020
4966

Južno od turške obale, v najbolj vzhodnem delu Mediteranskega morja se skriva otok, obdan s turkiznim morjem – Ciper. Znan je po svojih neverjetnih plažah z izjemno čistim morjem, vendar pa lahko tukaj najdeš veliko več kot samo to – simpatične vasi, utripajoča mesta, starodavne ruševine, neverjetna kulinarika, prijazni domačini in bogata narava so samo nekateri razlogi, zakaj se popotniki neprestano vračajo na ta majhen sredozemski otok. Če se Ciper do sedaj še ni znašel na tvojem popotniškem seznamu želja, ti bomo danes povedali, zakaj ga moraš čim prej obiskati.

ciper nomago travel 2

Kaj pričakovati

Da na svojem potovanju ne boš naletel na neprijetna presenečenja, si pred odhodom preberi nekaj osnovnih informacij o tej otoški državi.

Grčija ali Turčija? Res, da je Ciper en otok, vendar pa boš na svojem potovanju po otoku prestopil meje dveh držav. Razdeljen je namreč na južni, grški del in severni, turški del. Turčija je severni del okupirala leta 1974 in ga razglasila za samostojno državo, ki pa je ne priznava nobena druga država. Nič hudega, to za tvoje potovanje ne predstavlja večjih težav, kvečjemu prednost, saj boš lahko spoznal dve kulturi namesto ene.

Valuta in plačevanje: Uradna valuta južnega dela Cipra je Evro, medtem, ko severni del uporablja turško Liro. Trgovine, restavracije in bencinske črpalke sprejemajo plačevanje s karticami. Bankomate boš našel v večini mest in tudi večjih vaseh, vendar se splača imeti seboj tudi nekaj gotovine, še posebej, če se boš odpravil v manjše vasi in bolj odročne kraje.

Vreme in kdaj potovati: Sonce, sonce in še enkrat sonce! Ciper boš težko obiskal v slabem vremenu. Dober čas za potovanje je med majem in septembrom, ko se temperature gibljejo med 25 in 35 stopinjami ob obali. Poleti (julij in avgust) se temperature v notranjosti otoka dvignejo tudi do 40 stopinj.

ciper 1

Kako potovati po otoku: Majhnost otoka, dobra cestna povezava in vzdrževane ceste pomenijo, da lahko otok raziščeš hitro in udobno. Odločiš se lahko za javni prevoz, ki je omejen na avtobuse. Avtobusne povezave med večjimi mesti in vasmi so dobre, bolj odročni kraji pa znajo biti z javnim prevozom težko dostopni. Večina popotnikov se odloči za najem avtomobila (LINK), ki je relativno ugoden. Ne pozabi, na Cipru vozijo po levi strani.

 Kaj početi?

Kot tretji največji otok v Mediteranu se lahko Ciper pohvali z nešteto plažami. Ciprske plaže so res nekaj posebnega – znane so po svoji kristalno čisti vodi neverjetne turkizne barve, ki te bo zagotovo očarala. Izbiraš lahko med peščenimi, prodnatimi in kamnitimi plažami.

Ljubitelji zgodovine boste tu prišli na svoj račun, saj ima Ciper izjemno bogato zgodovino. Še danes lahko najdeš sledi antičnih Grkov, Rimljanov, bizantinskega cesarstva, Benečanov in Otomanskega cesarstva.

ciper nomago travel 5

Lačen? Ob neverjetno okusni ciprski hrani definitivno ne boš! Tukaj lahko probaš številne tradicionalne grške in turške jedi kot so stifado, kleftiko halumi in tahini. Če si res lačen, pa si privošči »meze« – pojedino, ki lahko traja dolgo v noč in jo sestavlja tudi do 20 manjših jedi!

Katerih znamenitosti enostavno ne smeš izpustiti?

Vsekakor je prav, da potovanje prikrojiš svojih željam, a kljub temu Ciper ponuja kar nekaj znamenitosti, ki bi jih bilo res škoda izpustiti. Katere so tiste, ki ti bodo zagotovo ostale v spominu?

Afroditina skala

Poleg gore Olimp, ki je v grški mitologiji znana kot domovanje bogov, je Ciper znan tudi po rojstnem kraju boginje Afrodite. Ta naj bi se rodila iz morske pene ob skali, ki jo najdeš v bližini mesta Pafos. Naj te nič ne preseneti, če boš videl veliko ljudi, ki bodo plavali okoli skale. Po ljudskem izročilu naj bi bil vsak, ki plava okoli Afroditine skale, deležen večne lepote. Za to se pa že splača plavati, kajne? Če se boš odpravil do skale, nikar ne spusti še plaže, ki se razteza na obe strani in je res vredna ogleda (in kakšne ure poležavanja).

ciper

Cape Greco

Polotok Cape Greco je poln klifov in pečin pod katerimi se skrivajo morske jame. Če boš imel srečo, se boš v eno izmed njih lahko odpravil peš in razgledal naokoli. Če si zares pogumen, pa se odpravi na vrh jam in se preizkusi v skakanju v morje. Nedaleč stran od tega polotoka se nahaja še znani most ljubezni, naravni skalnat most s katerega domačini prav tako radi skačejo v morje.

Pogorje Troodos

Če želiš pobegniti pred vročino, ki vlada na ciprskih plažah, potem je najbolje, da pobegneš v Troodos pogorje. Tukaj se boš lahko spočil med gozdovi, slapovi in starimi vasicami, ki se niso kaj dosti spremenile v zadnji stoletjih in jih krasijo tlakovane ulice in bizantinski samostani. Zaradi znosnejših temperatur in več padavin tukaj uspeva borov gozd, ki poskrbi za izjemne vonjave. Če boš imel srečo, boš naletel tudi na muflone!

So te ob branju zasrbele pete in bi rad čim prej poletel na Ciper? Pokliči naše agente, ki ti bodo pomagali do ugodne letalske karte, rezervacije prenočišča, urediš pa lahko tudi najem avtomobila in potovalno zavarovanje. Pokliči na 080 47 72 ali se oglasi v poslovalnici Nomago Travel.