Nomago nasveti

Zakaj moraš končno obiskati Azore?

datum objave | 19. april 2021
13654

Čeprav Azori že dolgo utripajo na radarju bolje obveščenih popotnikov in od uvrstitve na Unescov seznam Spomenikov svetovne dediščine zadnja leta svetijo še nekoliko močneje, večina ljudi o tem oddaljenem otočju sredi Atlantika ve le malo. In vendar si težko predstavljamo kraj, ki bi bil bolj pisan na kožo ljubiteljem neokrnjene narave, avantur in adrenalinskih športov.

Če potrebuješ še dodaten »izgovor« za obisk te portugalske avtonomne pokrajine, te bo razveselil podatek, da so pred nekaj leti sprostili zračni prostor, kar pomeni, da je na ta košček raja mogoče leteti pogosteje in zaradi večjega števila ponudnikov tudi ceneje.

Te še vedno nismo prepričali? Potem je tu še nekaj razlogov, da se res končno odpraviš tja.

1. Narava. Narava. Narava.

Azori se redno pojavljajo na seznamih najbolj zelenih turističnih destinacij na svetu, nemalokrat pa so se znašli kar na vrhu. Najboljša motivacija za obisk otočja je tako nedvomno stik s pristno divjino.

Zaradi vulkanskega izvora in oddaljenosti od celine se je na otoku razvilo veliko unikatnih rastlinskih in živalskih vrst. Tako lahko na devetih otokih najdemo več kot 400 endemskih vrst, od tega približno tri četrtine živalskih, vsako leto pa odkrijejo še približno 30 novih.

2. Ogromno priložnosti za aktivne počitnice

Še pred nekaj leti bi marsikdo za Azore rekel, da so dolgočasni, danes pa ponujajo ogromno možnosti, da nahraniš svojo avanturistično in športno dušo. Čeprav so že od nekdaj nekakšna potapljaška meka, pa so zadnje čase vedno bolj priljubljene aktivnosti, kot so pohodništvo, deskanje, kanjoning, kolesarjenje ter opazovanje kitov, delfinov in ptic. Možnost, da boš videl kite ali delfine v živo, je kar 98-odstotna – če boš vseeno pristal med nesrečnima dvema odstotkoma, pa nekatera podjetja, ki organizirajo oglede, povrnejo denar.

Tisti najbolj avanturistični se lahko povzpnejo na Mount Pico, ki je z 2351 metri tudi najvišji vrh Portugalske, ali pa si otočje ogledajo s ptičje perspektive ter prek vulkanskih kraterjev Furnas in Sete Cidades poletijo kar z jadralnim padalom. Na otoku São Miguel najdeš veliko vrhunskih vzletišč in pristajališč, vsako leto avgusta pa na tem otoku poteka tudi festival jadralnega padalstva.

mala 1

3. Kima

Kima je pijača, ki jo boš na otočju srečeval povsod. Gre za brezalkoholno pijačo iz sadeža pasijonke, ki deluje pomirjevalno in blagodejno in jo je moč dobiti samo na Azorih, zato ne zamudi priložnosti, da poizkusiš ta nektar bogov.

4. Doživetje vulkanov

Azori so vulkanskega izvora in se nahajajo na t. i. vroči točki – območju velike ognjeniške aktivnosti. Posledica tega je, da je otočje polno vulkanskih pojavov, kot so jame ali jaški, ki so nastali z dvigovanjem lave, ter termalnih vrelcev. Nekateri so primerne temperature za kopanje, v nekaterih pa bi si lahko skuhal kar kosilo.

Vulkanski izvor se kaže tudi v barvi peska na plaži, saj boš namesto običajne zlate peščene barve tu našel pesek temno sive barve.

5. Vsi letni časi v enem dnevu

Res je. Vreme je tu nepredvidljivo, veter je lahko zelo močan, pogosto dežuje in najbolj pomembno –spreminja se hitro in pogosto. Vendar ne dovoli, da te to ustavi. Vse to je le del doživetja in doda k vznemirljivosti potovanja, je tako? Nikar pa ne pozabi spakirati kakšne vetrovke. 😉

6. Zdaj je res pravi čas za obisk Azorov

Kot smo omenili že na začetku, se je zračni prostor nad Azori marca 2015 sprostil. Z drugimi besedami: tja zdaj lahko letijo praktično vse letalske družbe, kar pomeni, da so Azori zdaj dosegljivi poceni in z veliko lokacij. Na nenadno povečanje števila predvsem »budget« turistov so se odzvali tudi na otoku in ponudba kulskih prenočišč in prostočasnih aktivnosti raste kot gobe po dežju.

Vseeno pa je otočje še v fazi odkrivanja, kar pomeni, da je zdaj idealna priložnost, da se izogneš masovnemu turizmu in hkrati izkoristiš polni potencial, ki ga otočje ponuja. Če si že med prebiranjem tegale seznama pripravljal prtljago, se na poti na letališče vendarle še ustavi pri nas v poslovalnicah Nomago Travel ali pokliči na brezplačno telefonsko številko 080 47 42.