Vodniki

Zakaj na mojem spisku ni rimskega Koloseja?

datum objave | 18. november 2017
3831

Trije dnevi so za obisk Rima lahko dovolj, če si pred tem vzameš nekaj časa in pripraviš okvirni načrt, kaj želiš videti in za katere oglede potrebuješ rezervacijo, kje so dolge vrste, do kdaj so odprti muzeji in v katerem predelu najdeš največ restavracij in barov. Vendar ne pozabi v svoj »cityscape« vpeljati tudi nekaj spontanosti in prostega časa za kavo, sladoled, pašto …

rome fountain

Pantheon; Fotografiral: Primož Korošec

Mesto sicer na zemljevidu izgleda ogromno, a je zelo obvladljivo in se ga da prehoditi, če s seboj spakiraš udobno obutev. Ni lepšega kot sprehod skozi ozke ulice, mimo čudovitih pročelij zgradb, ki pričajo o dolgi zgodovini mesta, medtem pa še skok v bližnjo »gelaterio« ali k sosedom na caffè macchiato (Italijani nikoli ne pijejo kapučina ali kave z mlekom popoldan, le zjutraj). In ko čevlji postanejo pretesni in bolečina v nogah prehuda, si lahko odpočiješ na bližnjem trgu in opazuješ mimoidoče, pot pa nadaljuješ z mestnim avtobusom ali metrojem. V primeru slabega vremena te bo rešil roza avtobus, s katerim boš prevozil mesto, si ogledal največje znamenitosti, brezplačno surfal po spletu in prisluhnil razlagam ob posameznih znamenitostih (cena vozovnice: 11 € >> Oddaj povpraševanje). Če bus rezerviraš na licu mesta, je cena 14 €.

Znamenitosti v mestu je ogromno: če bi upošteval vse napotke Lonely Planeta ali drugih vodičev, bi za oglede potreboval mesec dni! A naj ti zaupam skrivnost …. najzanimivejše zgradbe niso na TOP10 spiskih, tam niti ni najboljših gostilnic, kjer si v družbi lokalcev vzameš sveže kuhane testenine za 4 eur in jih poješ v sosednjem parku, prav tako na spisku top znamenitosti ni nekaterih cerkva, kjer najdeš osupljiva umetniška dela.

In kako izgleda okvirni načrt po dnevih za tiste, ki radi aktivno preživijo dan?

1. dan – ko si še spočit, entuziastičen in poln energije za ure in ure hoda

 • Piazza Navona – obvezno poišči cerkev San Luigi dei Francesi, kjer najdeš ena najlepših del Caravaggia

San Luigi

 • »Coffee break« na Piazza Campo de’ Fiori – tu najdeš tudi lokalno tržnico, kjer si lahko nakupiš nekaj svežega sadja za na pot.
 • Pantheon in bližnje uličice, ki kar kličejo po novih Instagram fotkah. Če se navdušuješ nad deli Caravaggia, skoči še v cerkev San Luigi dei Francesi.

pantheon

 • Sant’Ignazio z najbolj zanimivo kupolo, ki je v bistvu le poslikava na platno na način, da daje občutek trodimenzionalnosti.
 • Fontana Trevi (na poti se ustavi še pri Il Tempio di Adriano), če te ne motijo gruče turistov. Namig: najboljšo fotko boš naredil, če greš v trgovino Benetton, ki je nasproti vodnjaka in se odpraviš v 1. nadstropje (otroški oddelek), tam pa skozi okno narediš nekaj posnetkov brez glav turistov, ki se gnetejo pred to znamenito srčico mesta, ki je tudi prizorišče snemanja filma La Dolce Vita.
 • Altare della Patria in muzej Capitoline – pazi, da prideš tja pravočasno, saj je vstop možen le do 18:30. Cena vstopnice: 14 €.

capitolini in patria

2. dan – na drugo stran reke Tiber, vse do najmanjše neodvisne države na svetu – Vatikana

 • Vatikan – ne glede na veroizpoved se splača obiskati vsaj trg Sv. Petra in si vse skupaj ogledati od zunaj. Zna se zgoditi, da boš za vstop čakal uro ali dve, če ne boš kupil »Skip the line« vstopnice, ki stane tudi do 30 €.

vatikan

 • Castel Sant’Angelo
 • Trastevere – najbolj priljubljen del Rima za mlade, saj najdeš tu številne zanimive restavracije, hipsterske bare in manjše galerije. Če utegneš, poišči še baziliko Santa Maria, ki je najstarejša cerkev v Rimu. Njena zasnova je bila zgrajena že leta 340. V tem predelu je najlepše zvečer in če ti ob koncu raziskovanja zakruli v želodčku, poišči restavracijo Cajo & Gajo. Če boš moral na mizo čakati par minutk, ti bodo hitro v roke potisnili kozarček proseca in čas bo minil hitreje. 😉

3. dan – manj zahteven načrt, zaradi razbolenih nog in rahlega glavobola po kozarčku vina preveč ob večerji v Trastevere

 • Villa in Galeria Borghese – malce svežega zraka ne škodi, splača se ti celo najeti kolo in se zapeljati po parku do Ville Borghese.  Vstopnico za Borghese moraš obvezno rezervirati in plačati vsaj nekaj dni vnaprej, saj se prosta mesta zelo hitro zapolnijo. Najbolje, da že prej prosiš agenta, da preveri razpoložljivost terminov!
 • Piazza del Popolo in bazilika Santa Maria del Popolo s še enim Caravaggievim delom.

 • Via del Corso in Španske stopnice – glavna »shopping« ulica, ki pelje od Piazza del Popolo do Španskih stopnic. Od tam pa na večerjo v Il Tiempo di Bacco (če rezerviraš mizo prek aplikacije The Fork, dobiš 30% popust).

Najbrž si opazil, da Koloseja in okolice nisem vključila. Seveda se splača iti tja, že samo zato, ker Rim poznamo po fotografijah avditorija, kjer je kri prelilo na tisoče hrabrih mož. A nehajmo se slepiti, arena v Puli je lepše ohranjena in ti dovoli začutiti svoja leta in zgodovino, medtem ko se v Rimu zaletavaš ob mimoidoče, ki poskušajo s svojimi telefoni narediti čim boljši posnetek in samo, če imaš srečo, je ne skupiš po glavi s selfie stickom. Moj izlet v Rim mi ni dopuščal večurnega čakanja za vstop in priznam, da si pred potovanjem nisem rezervirala cenejše vstopnice, s katero bi preskočila dolgo vrsto. A nič zato, imela sem dovolj časa, da sem se sprehodila okoli in odpravila proti manj obljudenim točkam mesta. Če bi imela dan več, bi mogoče tudi jaz stala v vrsti, sicer pa imam dober izgovor, da se vrnem in »pofočkam« za zidovi arene.

Te je ob branju Vanjinega popotniškega načrta zamikalo, da bi tudi sam raziskal Rim? Prvomajske počitnice so kot nalašč, da skočiš na kratek oddih v italijansko prestolnico. Naši agenti ti uredijo poiščejo letalske karte in prenočišče. Oglasi se v poslovalnici Nomago Travel ali pokliči  080 47 72.