Nomago nasveti

Zakaj ne smeš zamuditi beneškega pustnega karnevala?

datum objave | 05. februar 2020
2305

Ljudje se z vsega sveta zgrinjajo v Benetke, da bi doživeli največjo zabavo v mestu ter si privoščili dobro mero zanimivih kostumov, saj je beneški pustni karneval znan po skrbno pripravljenih maskah, barvitosti, zvokih ter množici dogodkov.

Predlagamo ti, da prekrasno mesto na vodi obiščeš v pustnem času. Doživel boš glamurozne beneške večere, zanimive tradicije ter okusil posebne pustne slaščice.

masks 1879572 640

Kdaj poteka beneški pustni karneval?

Najbrž v času pusta? Seveda, ampak Benečani se niso zadovoljili z nekajdnevnim praznovanjem, zato se začne že nekaj tednov prej. Letos traja od 8. do 25. februarja. Poznavalci priporočajo, da se na obisk odpraviš na zadnji konec tedna – med debelim četrtkom (Giovedì Grasso) in debelim torkom (Martedì Grasso) se namreč dogaja še več! Naj pa opozorimo, da to obdobje ni primerno za obisk Benetk, če si morda klavstrofobičen ali zelo zadržan – v tem času se mesto povsem sprosti, obišče pa ga skoraj 3 milijone obiskovalcev.

Obleci se kot plemstvo …

… ali kot kavboj, superjunak ali pop zvezda. Če se zgolj odpravljaš na potep po mestu, je kakršna koli maska primerna. Morda se ustaviš v katerem od butikov in zgolj obogatiš svojo garderobo s simpatičnim dodatkom ali morda s čevlji v obliki gondol. Če pa nameravaš obiskati katerega od bolj prestižnih dogodkov, se moraš opremiti s celotno plemiško garderobo.

mask of venice 1803639 640

Nikar brez maske

Karnevalski kostum preprosto ni popoln brez maske. Če smo iskreni, je to praktično edino, kar si moraš nadeti, da boš opremljen za na karneval.

Nekatere maske izhajajo iz Commedie dell’arte, druge imajo praktičen izvor – takšna je, recimo, maska kužnega zdravnika z značilnim kljunom. Columbina zakrije le oči, pred obrazom pa jo je treba držati na palčki. Bauta pokrije skoraj ves obraz, odprta so le usta, tako da lahko se vedno ješ ali govoriš. Moretta je ovalna maska iz črnega žameta, ki so jo dame pred obrazom držale kar z zobmi.

winter christmas venice

Prestižni karnevalski dogodki

V času beneškega festivala se zvrsti mnogo prestižnih dogodkov, ki niso dostopni prav vsakomur. Cene vstopnic za dožev ples se vrtijo v vrtoglavih štirimestnih številkah. Med večerjo te bodo zabavali akrobati in igralci, po večerji pa te čaka ples ob spremljavi DJ-jev. Nekoliko cenejši je ples v palači Ca’ Vendramin Calergi. Cena vstopnice je 500 €, poleg večerje in plesa pa te tu čaka še soba z igrami na srečo – morda lahko priigraš dovolj, da si povrneš ceno vstopnice 😉

carnival 411494 640

Nekaj za prav vsak žep

Če so te prestrašile neverjetne cene izposoje kostumov in vstopnic za plese, je na voljo tudi marsikaj bolj prijaznega denarnici. V času karnevala se namreč zvrsti več brezplačnih dogodkov: vse se začne s spektakularno parado na vodi na kanalu Cannaregio. Na Markovem trgu si lahko ogledaš let angela, ko se s stolpa preko trga spusti v angela našemljena oseba. Festa delle Marie je dogodek v spomin na ugrabitev ter rešitev dvanajstih nevest.

venice carneval mask

Druži se z domačini

Umakni se od množic in se odpravi na katerega od bližnjih trgov, kjer bodo pustovali domačini. Na Rivi degli Schiavoni je celo majhno zabavišče, kjer bodo najmlajši lahko uživali v zabavnih vožnjah in sladkorni peni. Na trgih Campo San Giacomo dell’Orio, Campo Santa Margherita in Campo Vienna imajo pogosto DJ-večere, ti pa se nikar ne čudi, če boš ob točilnem pultu opazil v pogovor o nogometu zatopljena Batmana in Tarzana.

Krofi!

Brez krofov za pusta seveda ne gre. V Benetkah te čaka frittella, ki je lahko polnjena s kremo in oblita s sladkornim prelivom. Seveda lahko dobiš tudi »zdravo« različico, ki je polnjena z jabolki. Galani je rahla ocvrta sladica, ki nekoliko spominja na flancate.
Si sploh bil na pustnem karnevalu, če se z njega ne vrneš potresen s sladkorjem in drobtinami? ?

Priprave

Če želiš zares doživeti pustno vzdušje, se odpravi na Markov trg. Če pa ti množice niso preveč pri srcu, se izogni območjem okrog Markovega trga in Cannaregia in se odpravi raje do Castella ali morda celo na katerega od otokov.

carnival 998190 640

Naj te ne preseneti, če bo v pustnem času na voljo le malo prostih nastanitev, cene pa bodo podivjale – to je vendarle eno najbolj zanimivih obdobij za obisk Benetk. Morda se odpravi na organiziran enodnevni izlet in ti ne bo treba skrbeti še glede nočitev.

V času karnevala je mesto še bolj oblegano, tako da ne bo preprosto najti parkirišča, vožnja pa bo zelo naporna, zato se lahko do Benetk odpelješ kar z našim avtobusom Nomago InterCity.

Poišči svojo pustno masko in pridi z nami! 🙂