Nomago nasveti

Zakaj obiskati Beneški bienale?

datum objave | 30. aprila 2019
441

Dvomimo, da potrebuješ poseben razlog za obisk Benetk. Potep po romantičnem mestu na vodi, ki je tako zelo blizu, da se je mogoče tja odpraviti tudi na enodnevni izlet, je pač nekaj posebnega. Če boš v Benetkah v pravem času, pa predlagamo, da obiščeš tudi Beneški bienale.

 

arsenale 2521555 640

 

Kaj je Beneški bienale?

Beneški bienale je ena največjih svetovnih prireditev, v okviru katere so predstavljeni najpomembnejši umetniški dosežki. Poteka vsaki dve leti (vsako liho leto – torej tudi letos), in kot pove ime, se odvija v Benetkah. Letošnji bienale je že 58., potekal pa bo pod naslovom May You Live In Interesting Times.

 

Kje bo potekal bienale?

Preprosto – v Benetkah! 🙂
No, pa še bolj resen odgovor: glavnina bienala se odvija v Arsenalu ter Vrtovih, seveda pa so tu še spremljevalne razstave ter prireditve po vseh Benetkah ter okolici (za dogodke izven Arsenala ter Vrtov povečini ne potrebuješ vstopnic).

 

venice 1

 

Kdaj poteka in kdaj ga je najbolje obiskati?

Letošnji bienale se začne 11. maja in traja vse do 24. novembra.

Gotovo pa boš vesel namigov, kdaj se odpraviti na ogled bienala. Prizorišča so ob ponedeljkih zaprta (z izjemo prvega (13. maj) in zadnjega ponedeljka (18. november) ter 2. septembra. Ob koncih tedna in še posebej ob podaljšanih koncih tedna bodo prizorišča oblegana, saj se takrat na ogled bienala odpravijo Italijani. Podobno velja za prvi teden, ko bodo na prizorišču vztrajali novinarji (ti imajo priložnost obiska že pred uradnim odprtjem), vendar pa v tem tednu potekajo tudi posebni dogodki, ko lahko srečaš tudi nekatere umetnike in kuratorje. Pri odločitvi, kdaj se odpraviti na ogled bienala, je pomembno tudi vreme: medtem ko si lahko Arsenal ogleduješ tudi v dežju, pa se je med paviljoni v Vrtovih prijetneje sprehajati brez dežnika.

Bienale se odpre ob 10h dopoldne in zapre ob 18h. Priporočamo, da z ogledi začneš čim prej, saj se ne zgodi redko, da obiskovalci ob 17h ugotovijo, da imajo za ogled polovice paviljonov na voljo le še eno uro.

Za paviljone, spremljevalne dogodke in razstave, ki se odvijajo po mestu, si rezerviraj ves dan, saj je včasih razdalja med posameznimi lokacijami kar velika. Ker se nekateri dogodki odvijajo le občasno ali se zaključijo že prej, vsekakor vnaprej preveri, če so na želeni dan obiska še aktualni.

 

venice 2807245 640

 

Kaj pa vstopnice?

Vstopnice so seveda že na voljo v predprodaji (priporočamo spletni nakup, saj se tako izogneš čakanju v vrsti; nekatere vrste vstopnic pa lahko kupiš le na blagajni, saj je zanje potrebna identifikacija z osebnim dokumentom). Z vstopnico lahko Arsenal ter Vrtove obiščeš po enkrat, lahko tudi na različne dneve. Možni so tudi različni popusti (študentski, otroški, za starejše od 65 let, za skupine …).

 

Kaj obiskati na bienalu?

Če nimaš na voljo celega tedna, da bi res podrobno doživel bienale, se boš moral odločiti, kaj si ogledati, saj za vse najbrž ne bo časa – to še posebej velja za dogodke, ki se odvijajo po mestu, ter do neke mere za paviljone v Vrtovih, medtem ko je v Arsenalu določena pot, po kateri naj bi se gibal.
Vsi umetniki, ki bodo sodelovali, zaenkrat še niso potrjeni, nekaj pa jih že lahko omenimo.

 

SINGAPURSKI PAVILJON, SONG-MING ANG

Song-Ming Ang je multimedijski umetnik, ki živi v Berlinu in raziskuje, kako glasba povezuje ljudi. Predstavil bo projekt Music For Everyone: Variations on a Theme.

 

FINSKI PAVILJON, THE MIRACLE WORKERS COLLECTIVE

The Miracle Workers Collective je skupina umetnikov, performerjev, aktivistov, intelektualcev in filmskih ustvarjalcev, ki jih zanima ustvarjanje hibridnih form. Paviljon bo prostor diskurza, kjer se bodo odvijale različne situacije in intervencije, v katerih bo sodelovalo tudi občinstvo.

 

FILIPINSKI PAVILJON, MARK JUSTINIANI

Filipini se na bienale vračajo po 51 letih odsotnosti. Mark Justiniani ustvarja velike in v prostor umeščene instalacije, ki se osredotočajo predvsem na senzorične učinke. Na bienalu bo predstavil instalacijo z naslovom Island Weather, ki bo raziskovala prostor oz. kako je lahko otok razumljen kot narod.

 

PAVILJON ZDRUŽENEGA KRALJESTVA, CATHY WILKES

Združeno kraljestvo bo na bienalu predstavljala severnoirska umetnica Cathy Wilkes, ki je znano ime v sodobni umetnosti. Njene intimne in dokaj avtobiografske instalacije so prepoznavne po uporabi lutk.

 

SLOVENSKI PAVILJON, MARKO PELJHAN

Seveda ne moremo mimo slovenskega paviljona. Peljhanovo ustvarjanje se giblje med umetnostjo, tehnologijo in znanostjo, na bienalu pa se bo predstavil že drugič, letošnji projekt pa je plod večletnega raziskovalnega dela. Slovenski paviljon se bo najverjetneje nahajal v Arsenalu.

 

italy 2420100 640

 

Kako na bienale?

Benetke so res blizu, zato bo marsikdo razmišljal, da se lahko tja zapelje kar z avtom. Mi pa ti priporočamo, da se izogneš gneči na cesti in nadležnemu iskanju parkirnega mesta tako, da se do Benetk odpraviš kar z našim udobnim shuttle busom.

Rezerviraj vozovnico za shuttle

 

Naš Nomago shuttle te bo pustil na letališču Marco Polo. Od letališča do mesta pa se lahko zapelješ z italijanskim avtobusom ali vodnim taksijem – več informacij in urnike lahko preveriš tukaj.

Če potrebuješ še kakšen namig, kaj si ogledati v Benetkah, ali rezervacijo hotela, nas lahko pokličeš na 080 47 42.