Vodniki

Zakaj obiskati Sardinijo?

datum objave | 25. februar 2023
961

Sardinija je ena izmed najlepših italijanskih destinacij. Če se odpravljaš na ta sanjski otok, te bo gotovo zanimal vodič, ki smo ga pripravili.

Sardinija je čudovit otok v Sredozemskem morju, drugi po velikosti za Sicilijo. Leži na sredi zahodnega Sredozemlja, med Ligurijo, obalo Francije in Balearskimi otoki. Nahaja se le nekaj več kot 200 km od afriške celine.

sardinia 2083337 1920

Zakaj Sardinija?

Ker iščeš briljantni italijanski oddih brez vrveža celine. Ker ima Sardinija ene najlepših plaž celotnega Mediterana, hkrati pa so blizu odlične restavracije in pomirjajoči večerni ritual passeggiata.

Ko ljudem omeniš Sardinijo, takoj pomislijo na glamurozno Costa Smeraldo in plaže, posejane s hoteli s petimi zvezdicami. Če te to ne zanima, boš vseeno našel veliko plavalnih kotičkov na vsakem delu otoka.

Ko ti bo dovolj peska in sonca, se odpravi v grobo granitno pokrajino v notranjosti otoka, kjer te bodo razvajali z odlično morsko hrano. Če te zanima zgodovina, ima Sardinija bogato preteklost, polno rimskih, kartažanskih ruševin in še veliko drugih arhitekturnih znamenitosti.

sardinia

Kdaj jo obiskati?

Edino in zlato pravilo: izogibaj se avgusta! Takrat celotna Italija preplavi otok ter zasede vse plaže in namestitve. Tudi cene se, hkrati s temperaturami, takrat dvignejo. Obiskati jo je dobro pred zimo, ki je včasih malo turobna, saj so nekateri kraji praktično zaprti do velike noči.

Sardinija Italija

4 kraji, ki jih moraš obiskati:

1. Castelsardo

To je mesto in komuna na severozahodu otoka, v provinci Sassari. Arheološke izkopanine so pokazale, da je človek tu živel že v rimskih časih. Po padcu zahodnega rimskega imperija so ustanovili samostan Nostra Signora di Tergu. Mesto sicer izvira iz gradu, ki ga je zgradila družina Doria iz Ženeve leta 1102. V 15. stoletju so mesto zavzeli Aragonci in preimenovali grad v Castillo Aragones. Ime Castelsardo pa je mesto dobilo v vladavini kralja Charlesa Emmanuella II.

2. Kamniti slon

Kamniti slon je ogromna kamnita masa v obliki slona, sestavljena večinoma iz trahita. Nahaja se ob cesti 134, nekaj izven mesta Castelsardo. Kamen je bil tu že ob začetku del kamnitega kompleksa Monte Castaddazzu, preden se je odlomil in odkotalil v dolino. S pomočjo erozije in človeške domišljije pa je dobil podobo slona, čigar rilec kaže proti cesti. Kamniti slon je znan tudi pod imenom Sa Pedra Pertunta ali preluknjan kamen, saj ima veliko odprtin in lukenj.

3. Alghero

To je mesto s 44.000 prebivalci v provinci Sassari. Prebivalci mestu pravijo tudi Barceloneta ali mala Barcelona. Mesto je družina Doria ustanovila med letoma 1102 in 1112. Dve stoletji je bilo pod okriljem Pomorskih republik, kasneje pa ga je zasedla vojska Aragonskega kraljestva pod Petrom IV Aragonskim, ki je koloniziral mesto in okolico. Sem je naselil veliko družin iz takratnega Aragonskega kraljestva, prvotne prebivalce pa je kot sužnje poslal nazaj v Španijo in Majorko. Alghero je peto najbolj naseljeno območje Sardinije in pomembno transportno središče, saj se nahaja blizu letališča. Je tudi prestolnica Riviere del Corallo, tukaj je morje bogato z rdečimi koralami, trgovina z njimi pa je bila stoletja pomembna ekonomska dejavnost.

4. Najlepše plaže v Sardiniji

Italija velja za državo s številnimi lepimi plažami, a se tudi Italijani strinjajo, da so plaže na Sardiniji še posebej bellissime. Sardinske plaže se redno uvrščajo med najlepše na svetu – od kamnitih, obdanih s klifi, pa do peščenih – vse, kar si človek lahko želi. Zaradi njenih snežno belih plaž in kristalno čistega modrega morja Sardinijo pogosto primerjajo s Karibi. Če iščeš popoln pobeg, izberi plažo Aruttas – prekrasna plaža v zalivu Oristano, do katere lahko dostopaš samo z avtom.

plaža sardinija

Ali veš, da …

 • .. 60 % italijanskega žafrana izvira iz Sardinije.
 • … je Costa Smeralda lokacija, kjer James Bond zapelje svojega Lotus Esprita iz vode v filmu “The Spy Who Loved Me” iz leta 1977.
 • … je poraba piva na prebivalca (60 litrov) dvakrat višja kot na celini.
 • … je Obala Sardinije je dolga 1849km.
 • … ima Sardinija 60 rezervatov divjih živali.
 • … je najvišji vrh Punta La Marmora.
 • … ima za japonskim otokom Okinawa Sardinija najvišjo raven stoletnikov na svetu (22/100.000 prebivalcev).
 • … je Buenos Aires, glavno mesto Argentine, dobilo ime po devici Bonarii iz Cagliarie.
 • … je Bonifacijeva ožina 11 km širok kanal med Korziko in Sardinijo.
 • … je edina regija v Italiji, kjer ni avtocest, simbol otoškega ležernega življenja.
 • … je Asinara, majhen otok ob obali Sardinije, dom 250 miniaturnih albino oslov in ni poseljen z ljudmi.
 • … je casu marzu sir, polnjen z živimi črvi, zato dvakrat pomisli, preden ga naročiš v restavraciji.

Bi rad obiskal Sardinijo? Hitro nas pokliči na 080 47 42 ali se oglasi v eni izmed naših poslovalnic Nomago Travel v Ljubljani ali Novi Gorici.