Vodniki

Zakaj se mora Mjanmar znajti na tvojem potovalnem seznamu

datum objave | 26. februar 2019
4530

Jugovzhodna Azija je že od nekdaj priljubljena med popotniki z vsega sveta. Tu lahko doživiš neverjetno različne, živahne dežele in srečaš njihove gostoljubne prebivalce, nizke cene in dobra popotniška infrastruktura pa so še dodatna prednost.

Zato so nekatere čudovite države (kot na primer Tajska in Vietnam) kar preveč obljudene in niso več zanimive za tiste, ki jim turistične množice niso pri srcu in imajo raje manj uhojene poti. Na srečo je tu »novinka« med popotniškimi destinacijami: Mjanmar, nekoč znan tudi kot Burma. Izbrali smo le nekaj odličnih razlogov, da se odpraviš v Mjanmar, in to čim prej, saj je vse bolj priljubljen.

1. Je razmeroma nedotaknjen

Poudarjamo – le razmeroma! Zaradi dolgega obdobja politične nestabilnosti so bile državne meje zaprte za zunanji svet. Ko so se meje začele spet odpirati, pa je potovalna industrija z veseljem poprijela za delo. Še vedno pa je daleč od sosednjih držav, ki že mnogo dlje prijazno sprejemajo turiste. V Mjanmaru ne boš srečal prav dosti mednarodnih verig hitre prehrane ali pijanskih zabav za turiste, ampak se raje pripravi na vse bolj redek občutek odkrivanja neznanega.

2. Je res neverjetno lepa država!

Sanjske podobe pagod, nedotaknjena narava … Naj več povedo fotografije.
Res obstaja kdo, ki si ne bi želel vsega tega ogledati v živo?

3. Ima odlične povezave

Še ena od prednosti potovanja po jugovzhodni Aziji je preprostost potovanja med državami. Začneš lahko na najbolj standarden način z divjimi tajskimi zabavami, nato pa se odpraviš na nekoliko bolj umirjeno raziskovanje Vietnama ali Kambodže. Mjanmar je dostopen iz vseh naštetih držav ter tudi iz Laosa in s Kitajske, do neke mere pa tudi iz Indije, in je prava osvežitev najbolj običajnih poti po tem koncu kontinenta.

4. Je neverjetno prijazen

Ja, ja, vemo, »prijazni domačini« je ena najbolj zlorabljenih in klišejskih fraz v popotniških informacijah, ampak … v Mjanmaru pač drži. Ravno ti prijazni domačini so ena glavnih odlik mjanmarskega razvijajočega se turizma. Zaradi tako dolge izolacije od sveta so obiskovalci še vedno novost in zanimivost, zato se domačini trudijo pustiti dober vtis o svoji gostoljubnosti. In zaenkrat jim odlično uspeva.

5. Je bolj varen, kot si misliš

Dolgo obdobje vojaške vladavine je spravilo Mjanmar na slab glas in dežela se še vedno trudi, da bi si povrnila izgubljeni sloves. Mjanmar je v resnici varen za tuje obiskovalce, še posebej, če se držiš krajev, ki so del klasičnega mjanmarskega itinerarja: Yangon, Bagan, Mandalay in jezero Inle.
Država žal ni povsem mirna in za nekatera območja, ki so pod zelo strogim nadzorom vlade, je treba pridobiti posebno dovoljenje za dostop. Če se držiš pravil, pa ne boš imel nobenih težav.

6. Je okusen

Tajska hrana se trdno drži na prvem mestu okusne azijske kulinarike, ampak najbrž ti Pad Thai že gleda iz ušes. Mjanmarska hrana ni tako izrazita in polna okusa kot tajska, kar pa nadomesti s primesmi okusov sosednjih držav. Poskusi mohingo, izvrstno ribjo jed z riževimi rezanci in ocvrtki, ali laphet, fermentirane liste zelenega čaja s sezamom, posušenimi rakci, česnom, arašidi in drugimi hrustljavimi dodatki.

7. Postaja vse bolj trendovski

Gotovo nismo prvi, ki smo ti opisali, kako krasna dežela je Mjanmar. Več ljudi ga obišče, več prelepih fotografij se pojavi na spletu, več očarljivih zgodb obkroži svet … In že se znajde na vseh seznamih dežel, ki jih je treba obiskati čim prej (ja, tudi na naši strani)!

V obdobju, ko se informacije z neverjetno hitrostjo širijo od ust do ust (oz. od tipkovnice do tipkovnice), se v Mjanmar odpravlja vse več obiskovalcev. Pohiti in se odpravi tja še pred vsemi množicami turistov. Da ti bo to uspelo čim prej, pa nas obišči v poslovalnici na Ajdovščini v Ljubljani, v Celju ali Novi Gorici, ali nas pokliči na 080 47 42.

Oddaj povpraševanje