Delo v tujini

ZDA že četrtič – vsi razlogi, zakaj

datum objave | 07. septembra 2018
5321

Dobra dva meseca je že, odkar sem že četrto leto zapored pristal v ZDA. Ker se večina študentov z J1 vizo odpravi tja le enkrat, se verjetno sprašuješ, zakaj za vraga sem že četrtič tu in znova na isti lokaciji?! V naslednjih odstavkih bom poskušal razložiti, kaj me vleče nazaj, in morda mi uspe prepričati tudi tebe, da delček svojega življenja preživiš v ZDA.

Nahajam se v Rockywold Deephaven Campu (RDC) v zvezni državi New Hampshire ob jezeru Squam. Gre za rustikalni družinski resort, kamor iste družine prihajajo že 50 let in več. Vse hiške – imamo jih 62 – so povsem lesene brez sodobnih pripomočkov, zato se lahko gostje tu povsem odklopijo od tempa sodobnega življenja in si napolnijo baterije za nove izzive, ki jih čakajo doma. RDC je v primerjavi z ostalimi delodajalci J1 vize povsem drugačen. Zakaj, se sprašujete? Pa poglejmo.

RDC vsako poletje zaposli okoli 100 sezonskih delavcev. To pomeni 100 študentov z različnih koncev sveta (ZDA, Slovenija, Slovaška, Češka, Poljska, Rusija, Mehika …) na enem mestu, ki so zaposleni v različnih oddelkih – Food Service, Housekeeping, Outside Crew, Office, Laundry itd. Poleg tega nam ni treba skrbeti za hrano ali prenočišče, saj nam kamp zagotovi oboje in to brezplačno! Hkrati pa kamp leži ob čudovitem jezeru Squam, zato odločitev, da se že četrtič vrnem sem, ni bila težka. Sedaj pa še nekaj o mojem delu.

Prvo poletje sem delal kot housekeeper, zadnja tri leta pa sem zaposlen v član outside crew, kjer nas je letos zaposlenih 11 študentov. Kako poteka moj dan? Vsako jutro budilka zazvoni ob 7.50, nakar pohitim do »vzdrževanja«. Ko smo vsi zbrani, predebatiramo dogodke prejšnjega dne/večera/noči ter naredimo plan dela za tekoči dan. Jutra so po navadi rutinska, medtem ko vsako popoldne prinese drugačne izzive. Zjutraj najprej »povaljamo« in pometemo teniška igrišča, takoj zatem pa se odpravimo do »ice housa«. Česa?

Glavna značilnost našega kampa je naš led, kar se sliši precej neumno, ampak gre za zelo fascinantno stvar. Naj razložim. Vsako zimo, ko led na jezeru doseže debelino 30 cm, je čas za ice harvest. Gre za tridnevni dogodek, ko se zbere ogromno lokalnih prostovoljcev, ki pomagajo pri »žetvi« ledu. Ledene kocke, ki tehtajo okoli 50 kg, odpeljejo v že prej omenjeni »ice house« ter ga pokrijejo z žaganjem, da se v poletnih mesecih ne raztopi.

Vsaka hiška v kampu je opremljena s starodobnim »hladilnikom«, imenovanim »ice box«. Vsako jutro se s precej nerodno samokolnico odpravim do hišk, za katere sem zadolžen, in do vrha napolnim »ice boxe« z ledom, da pivo in ostale pijače, ki jih gostje prinesejo s sabo, ostanejo ledeno mrzle. Precej kul, kajne? Hkrati preverim tudi vse kamine in če so gostje prejšnji večer uživali ob ognju, kamin pripravim za ponovno uporabo.

Čas je za kosilo! Po kosilu se ponovno zberemo in razdelimo naloge za popoldansko izmeno. To po navadi vključuje ponovno polnjenje drvarnic, krpanje cest, raznorazna premikanja pohištva, košnjo trave, odvoz smeti ter vse, kar pade mojemu šefu Billu na pamet.

Urna postavka za novince je 8.5 $, vsak povratnik pa dobi tudi majhno povišico. Ker je to že moje četrto leto, je plača vsaj trikrat višja, kot bi bila doma v Sloveniji. In če k temu prištejemo še dejstvo, da sta tako hrana in bivanje zastonj, je to nedvomno dobitna kombinacija. Pa da ne boste mislili, da tukaj samo delamo. Kamp ponuja nešteto možnosti za izkoriščanje prostega časa!

Vsako leto kamp zaposli staff rec študenta, čigar služba je, da organizira izlete za zaposlene. Po navadi je to kak Američan, ki pozna okoliške zanimivosti. Vsak dan imamo torej na voljo izlet. Včasih gre za celodnevne izlete v Boston in ostala večja mesta v okolici, največkrat pa gre za kratke izlete do lokalnih znamenitosti, Wallmarta in podobnih zadev. Hkrati pa nam kamp dovoli uporabo vsega, kar uporabljajo gostje. Teniška igrišča, košarkarsko igrišče, klavir, kolesa, kajaki, kanuji, majhne jadrnice in še in še.

Vsako soboto pa je čas za zabavo! Ena izmed zgradb v kampu je Staff Pavilion, ki je namenjen le nam zaposlenim in kjer vsako soboto poteka tematska zabava. Ob toliko možnostih je o domotožju praktično nemogoče razmišljati.

Tako, to so razlogi, zakaj se znova in znava vračam v Rockywold Deephaven Camp! Upam, da sem tudi tebe navdušil za ta kamp ali pa katero koli drugo lokacijo v ZDA in da že razmišljaš o prijavi za delo v ZDA naslednje poletje.

Ali je poletno delo zame?