Vodniki

Zdaj je pravi čas za Japonsko: Koyo in onsen sta dve doživetji, ki ju popotniki ne smejo zamuditi

datum objave | 20. oktober 2022
835

japan koyo putovanje iskustvo

Japonska se je 11. oktobra povsem odprla za tuje obiskovalce, in to ravno v času čarobne sezone čudovitih in svetlih barv. Izlet na Japonsko pa ne bi bil popoln brez namakanja v naravnih vročih vrelcih. Obisk Tokia in gore Fudži lahko združite v enem potovanju.

Zakaj je jesen odlična za potovanje na Japonsko?

Čeprav znamenita japonska češnja sakura cveti spomladi, je tudi jesen zelo privlačen čas za obisk Japonske. Razlog za to je koyo – japonsko poimenovanje za čudovite rumeno-rdeče barve listov, ki v gozdovih pričarajo romantično vzdušje.

Zaradi pandemije je bila Japonska dolgo časa zaprta za tujce oziroma je bilo število tujih obiskovalcev omejeno, zato je bilo potovanja tja zelo težko organizirati. Od 11. oktobra pa se Japonska ponovno odpira za vse turiste, ki si želijo raziskati to deželo in odkriti vse njene lepote.

Čas je, da spoznate Japonsko in doživite jesen v njenem polnem sijaju.

Tako kot je zelo pomembno ujeti ravno pravi čas za občudovanje japonske češnje spomladi, velja enako tudi jeseni, če želite doživeti fascinantne rumene in rdeče barve, ki bogatijo japonske gozdove. Za to barvno čarovnijo sta večinoma zaslužni dve najpogostejši drevesi na Japonskem – javor in ginko (momiji in icho v japonščini).

Japonska meteorološka agencija je sestavila natančen (drugačen ne more biti, saj govorimo o Japoncih) urnik, ki napove, kdaj bo listje najlepše. Z njegovo pomočjo lahko načrtujete svoje jesensko potovanje na Japonsko in se domov vrnete bogatejši za to enkratno doživetje.

Za razliko od sakure, ki najprej cveti na jugu države in se počasi premika proti severu, koyo potuje v nasprotno smer.

Razpored za ginko:
Po napovedi meteorološke agencije bodo listi ginka imeli najmočnejšo rumeno barvo, javorjevi listi pa najbolj sijajno škrlatno barvo po naslednjem razporedu:

Ginko / javor po mestih na Japonskem:

 • Saporo: 6. november / 6. november
 • Aomori: 5. november / 11. november
 • Sendai: 28. november / 25. november
 • Tokio: 25. november / 28. november
 • Kanazava: 11. november / 28. november
 • Nagano: 13. november / 20. november
 • Nagoja: 18. november / 2. december
 • Kjoto: 26. november / 9. december
 • Osaka: 23. november / 2. december
 • Wakayama: 26. november / 11. december
 • Hirošima: 18. november / 26. november
 • Kochi: 15. november / 8. december
 • Fukuoka: 26. november / 8. december
 • Kagošima: 28. november / 13. december

Pomembno je poudariti, da so to najboljši dnevi za opazovanje in uživanje v barvah jesenskega listja, vendar se vam s točnimi datumi ni treba tako obremenjevati, saj koyo na vsaki lokaciji traja do tri tedne. To pomeni, da ga je lažje ujeti kot pomladno cvetenje češenj, ki traja le nekaj dni.

Če načrtujete potovanje v to oddaljeno deželo, morate poleg datumov paziti še na nekaj drugih stvari.

Japonska izkušnja ni popolna brez kopanja v onsenu!

Onsen (dobesedni prevod je vroč vrelec) so naravne vroče kopeli, bogate z zdravilnimi minerali, v njih pa se lahko kopate na več lokacijah na Japonskem.
Morda naravne vroče vrelce bolj povezujemo z Islandijo, vendar je Japonska tista država, ki je po številu vročih vrelcev v svetovnem vrhu. Po vsej Japonski je kar 27.297 lokacij, kjer lahko uživate v vroči kopeli, in to v 2.983 mestih.

onsen japan

Obstajata dve glavni vrsti onsena:
zunanji – roten-buro – in notranji – noten-buro.


Kako najti onsen?
Vsak onsen je označen s simbolom za vročo kopel ♨ ali s kandžiji 湯 / ゆ.


Najbolj znani onseni so:

 • Kusatsu – Gunma: najbolj znano onsen mesto na Japonskem v bližini Tokia. Ima več deset kopališč, od katerih so nekatera tudi brezplačna.
 • Hakone – Kanagava: eno najbolj znanih onsen letovišč v bližini Tokia, s pogledom na goro Fudži in številne templje.
 • Kurokawa – Ioita: onsen v majhnem mestecu s čudovitimi lesenimi hišami, kjer boste izkusili tradicionalno japonsko kulturo in zgodovino. Večina kopališč je zunanjih.
 • Noboribetsu – Hokaido: Noboribetsu je znan po „Peklenski dolini“ (Jigokudani) in znamenitem vulkanskem kraterju, ki vodi onsena daje posebne značilnosti. Kopanje v tem onsenu je videti kot prizor iz znanstvenofantastične knjige, s kipi demonov, ozkimi potkami in očarljivim pogledom na jezero Kuttara.

Če se odločite za to edinstveno izkušnjo, morate vedeti nekaj stvari o onsen kulturi, torej o tem, kako se obnašati v onsenu.

Kopalke in sandale pustite doma!

Po japonski tradiciji se morajo vsi kopati goli. Kopanje oziroma vstop v onsen v kopalkah nista dovoljena, zato pozabite na sram in uživajte v edinstveni izkušnji. Če imate dolge lase, jih spnite v visoko figo.

V območje onsena ne smete prinesti stekla ali kozarcev, prav tako ne smete teči ali plavati.

Pomembna opomba: Če imate tetovaže, boste težje doživeli onsen.

Osebe s tetovažami v onsenu praviloma niso dobrodošle, vendar zaradi porasta turistov in v duhu sodobnega časa čuvaji onsenov vse pogosteje dopuščajo vstop tetoviranim osebam. Pomembno pa je, da o tem vnaprej obvestite čuvaja in ga prosite za dovoljenje.

Večina javnih krajev, kot so telovadnice, bazeni in savne, ne dovolijo vstopa nikomur z vidno tetovažo, zato imejte to v mislih.

Kakšno je novembrsko vreme na Japonskem?

Novembra se povprečna temperatura na Japonskem giblje med 14 in 18 stopinjami Celzija zjutraj ter med 7 in 12 stopinjami Celzija zvečer.
November je večinoma suh in je pravi mesec za potepanje po državi.